Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Schmal Róza: Nagy folyók haragja

Bráder Edina - 2021.06.17.

Azért a víz az úr

Létezik egy világ, ahol a folyók határozzák meg az életet. A fehér vizű Shikolt és a kéken csillogó Ladann kanyarulatai szabják meg, hova épüljenek a városok, és miből éljenek meg lakóik. Ladann-völgyben nincs is fontosabb a víznél. Azonban Schmal Róza ifjúsági regényében, a Nagy folyók haragjában az életet adó víz, amit adott, könnyűszerrel el is veheti.

A tervezett trilógia első kötete egy udvariassági látogatással indul: a királyváros kancellárja, Aldemur Pasenord érkezik Lasnapolba, a torkolatvárosba, hogy átadja a király üdvözletét a város urának. Érkezésekor azonban az uralkodót holtan találják szobájában. Megmérgezték. A völgy második leghatalmasabb urának meggyilkolása pedig olyan eseménysorozatot indít el, mely a Trónok harca köteteket is megszégyenítően van tele ármánnyal, intrikával és árulással, politikai és emberi játszmákkal.

Schmal Róza maga írja a kötet fülszövegében, hogy először kamaszkorában született meg benne a Ladann-völgy képe, és bizony meg is látszik, hogy azóta foglalkoztatja: olyan aprólékos, nagy gonddal felépített világot kapunk, melyben minden egyes fűszál és kavics pontosan a helyén van. Személyes kedvencem a térkép, melyet az egyébként illusztrátorként működő Róza maga rajzolt, de nem állt meg itt; a kötet közepére illesztett családfák, illetve a végén található kislexikon még több adalék ahhoz, hogy az olvasó könnyebben megérthesse és maga elé képzelhesse a Ladann világát. A hónapok az ünnepek leírásán át a flóra és a fauna ismertetésén keresztül, Schmal minden apró részletre gondolt.

Ennek eredménye pedig egy olyan világ, ahol szívesen időzünk. A szereplők mind csodálatosan kidolgozottak és élők, és hiába vannak rengetegen, mindnek van egy-egy olyan jellegzetes vonása vagy hibája, amitől egyrészt még emberibbek lesznek, másrészt eszünk ágába sem jut összekeverni őket. Az előbb említett kancellár fia, Olesdan tökéletes főszereplő (már amennyiben nevezhetjük annak, hiszen a regény során sokszor váltunk nézőpontot), egészen kiskorától kezdve követjük végig az eszes, találékony fiú és testvérei életét, mígnem olyan férfivá érik, akivé minden kisfiú büszkén válna. Nem beszélve nővéréről, a határozott, élesnyelvű Olesláról, aki csak egyike a regény igencsak erős női karaktereinek, és sosem riad vissza attól, hogy keresztülvigye akaratát. De megemlíthetnénk a rivális család hercegnőjét, Neiát is, aki a társadalmi konvenciókra fittyet hányva, tekintélyelvű apjával dacolva egy egyszerű hajóskapitányt választ magának férjül.

A szívünkhöz egyre közelebb kerülő családok több generációját felvonultató szereplőgárdán és a feszes tempót diktáló, izgalmas cselekményen kívül is van még erénye a kötetnek, mégpedig az, ahogyan fontos témákhoz nyúl. Már említettük, hogy szó van a nők társadalomban betöltött szerepéről; de a leigázott hurrogón nép történetén keresztül szól arról is, hová vezethet a vak idegengyűlölet, és milyen következményei lehetnek annak, ha a száműzött nép teljes szegregációban tengeti napjait. Szó esik a túlhalászat környezettani hatásairól, vagy éppen arról, hogy a folyó bizony megbosszulja, ha megszokott medréből hirtelen másikba kényszerítik át. A szereplők személyes tragédiáin keresztül pedig sokat tanít az emberi lélekről és kapcsolatokról: Vilona királyné például kis híján beleőrül a fiai elvesztése felett érzett gyászba, és mivel az olvasó minden tettét ennek fényében szemléli, hajlamosak vagyunk megbocsátóbbak lenni szörnyű tetteivel szemben is.

Elképzelhető persze az is, hogy ezt a tanító jelleget pusztán az „ifjúsági” címke miatt szeretném belelátni, hiszen másban egyébként nem hasonlít az általam ifjúkoromban olvasott regényekre: a gyerekszereplők egyszer csak felnőnek, és komolyabb problémákkal kell szembenézniük, mint valaha is képzelték volna. Éppen ezért azonban minden korosztály megtalálhatja benne, amit keres; jómagam például ugyanolyan izgalommal és lelkesedéssel olvastam, mint bármelyik másik fantasy- vagy kalandregényt, és csak néha jutott eszembe, hogy ez valójában egy fiataloknak szóló történet. Egy szó mint száz, a Nagy folyók haragjával olyan regényt kapunk kézhez, melyet nehezen teszünk majd le kezünkből – és garantálom, hogy tűkön ülve fogjuk várni a második kötet érkezését.

Bráder Edina

Schmal Róza: Nagy folyók haragja I. - A Ladann könyve
Kolibri Kiadó, 544 oldal, 3999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés