Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Pink könyvek – Beszélgetés a Móra Kiadó új sorozatáról Besze Barbarával

Csokonai Attila - 2018.10.31.

Besze Barbara szerkesztőt 2015-ben kérte fel a Móra Kiadó főszerkesztője, hogy kezdje el cserkészni az angol nyelvterületen megjelent gyerekkönyveket; figyelje, kik azok a szerzők, akikre érdemes odafigyelni, akiktől lehet majd fordítani. Hamarosan a szerkesztője lett a kiadó új sorozatának, amelynek első két kötete már kapható is. A Pink könyvek sorozatban évente négy kötet jelenik majd meg.

Kinek az ötlete volt a sorozat beindítása, hogyan született meg a Pink könyvek?

‒ Kiadói döntés eredménye. Van egy 8‒10 éveseknek szóló klasszikusnak számító, de megújult, és azóta is újabb és újabb címekkel gazdagodó sorozatunk, a Pöttyös Könyvek, illetve pár éve elindult a trendi LOL sorozat, amely a 14 éven felüli fiatalokat célozza meg, és rendkívül sikeressé nőtte ki magát. Felmerült az igény a Pöttyösnél frissebb, kortárs közegben játszódó, ugyanakkor a LOL-könyveknél valamivel moderáltabb, tiniszereplős történetekre. A Pink azoknak szól, akik úgy gondolják, már kinőttek a Pöttyös Könyvekből, de a LOL sorozat sokszor túl erotikus tartalmához azért még nem elég érettek. A címen sokáig töprengtünk, végül a Pink sorozatcímnél maradtunk, amelyhez „A te világod!” szlogent ötlöttük ki.

Kérem, bontsa ki kicsit ezt a szlogent.

A te világod! olvasói alapvetően a tinik, főként lányok; az ő világukat szeretnénk leképezni a nekik szóló történetekkel. Tinikorban felerősödik az én- és a társkeresés, az első szerelem, a barátok, barátnők megtalálása és lehetőleg megtartása, laza hálózatok alakulnak ki, és a legkisebb nézeteltérésből komoly elhidegülések lehetnek; elkezdődnek vagy felerősödnek a szülőkkel való konfliktusok, az osztályban zajlik a konkurenciaharc a barátnőkért, barátokért, a jobb pozíciókért; kialakulnak a klikkek, a primadonna, a geek vagy a csicska szerepek. A Móra most indult új sorozatában a családi háttér nagyon fontos: a főszereplők gyakran elvált szülők gyerekei, akiket az iskolai teljesítménykényszer és egyéb szociális problémák nyomasztanak, az egyéni testi változásokról, a mindenkori kamasz lányokra jellemző kérdésekről nem is beszélve.

Nekem a Móra Kiadó történetéből a már említett sorozatokon kívül eszembe jut a 80-as évek végéről a Piknik, amely a modern kamaszirodalom valóságos áttörését jelentette, többek között kitűnő amerikai, francia, angol, dán, NDK-s és szovjet íróktól megjelentetett regényekkel. (De előtte és utána voltak népszerű egy szerzős sorozatok is.) A Kiadó erre szakosodott munkatársai napra készen ismerik a nemzetközi ifjúsági irodalmat. A Pink könyvek mely nyelvterületekről válogat?

‒ A Piknik nekem is katartikus élmény volt annak idején! Amikor a Pink könyvekbe válogatom a könyveket, igyekszem visszaemlékezni arra, milyen volt 12‒14 évesnek lenni, milyen problémákkal küzdöttem annak idején. Annyira élvezem, amikor találok olyan szöveget, amelyben az akkori magamra ismerek! Én arra kaptam megbízást, amikor ennek a sorozatnak a szerkesztését elvállaltam, hogy angolszász nyelvterületről keressek műveket. De tervezzük a sorozat kibővítését német szerzőkkel. És ha a Pink sikeres lesz, akkor magyar szerzőket is elindítunk a sorozatban. De nem csak magunkra támaszkodunk, amikor a kéziratok közül válogatunk. Hadd mondjam el, hogy vannak ifjú lektoraink is. Két gimnazista lánnyal dolgozom együtt, akik számos tinikönyvet véleményeztek már. Sokszor a borítót is „láttamozzák”.

Említettem, hogy az első két kötetet már kézbe lehet venni. Szólna pár szót ezekről?

‒ Jenny McLachlan Katicalányokja sorozat a sorozaton belül. Négy lánynak a története egy-egy kötetben. A könyvek önmagukban is olvashatók, de nem árt, ha tudjuk, hogyan jöttek össze a párok, mik az előzmények. A sorozat Bea történetével kezdődik, amit hamarosan követ a Bettyről szóló rész. Bea nagyon félszeg lány, aki csak otthon, behúzott függöny mögött vagy legföljebb a barátnői társaságában szeret táncolni. Amikor az iskolában meghirdetik a tehetségkutató versenyt, kiderül, hogy a barátnői kiebrudalják a kissé molett lányt abból a csapatból, amelybe tartozni szeretne. Bea elhatározza, hogy ő márpedig táncolni fog. Igen ám, de kivel? És itt lép a képbe a váratlanul a szobájába költöző nagymama, aki meglepetésszerű megoldással szolgál.

A Szerelem a parketten után következő Barbara Dee-regénynek is kellőképpen figyelemfelkeltő címe van: Ne kavarj, Francesca!

‒ Francesca a regényben egy híres színésznő unokahúga, és nagyon különleges lány. A vele azonos korú Evie meséli el, hogyan találkoztak, hogyan nem szeretett volna vele barátságba kerülni, hogyan kerültek mégis össze egy iskolai projekt kapcsán. Nem egy szokványos tini-történet. A két lány homlokegyenest ellentéte egymásnak: Evie konvencionális, meghatározott keretek között mozgó lány, aki ugyanakkor halálra unja magát a kisvárosban, és szíve mélyén a kalandot keresi. Francesca extravagáns ruhákat hord, és fittyet hány a szokásokra és a szabályokra. Szeretjük a különcöket, Francesca pedig különösképp szeretetre méltó, ahogy a regény többi szereplője is. Az új szomszédlány megrögzötten és tévesen hisz abban, hogy fondorlatosan meg tudja oldani két boldogtalan tanár magánéletét. Ebből rengeteg bonyodalom kerekedik, ami egyben számos humoros helyzet forrása lesz. Akárhányszor elolvastam, és higgye el, nem kevésszer, mindig meg tudott nevettetni.

Csokonai Attila

Jenny McLachlan: Szerelem a parketten. Katicalányok ♯ 1 Bea
Móra Kiadó, 176 oldal, 1999 Ft

Barbara Dee: Ne kavarj, Francesca!
Móra Kiadó, 216 oldal, 1999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés