Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony
Interjú Kiss Gáborral

Kis magyar szótár-praktikum
Beszélgetés Kiss Gáborral


Kiss Gábort, az MTA Szótári Munkabizottságának tagját, a Tinta Könyvkiadó főszerkesztőjét kérdeztük arról: milyen a jó szótár?

- Az elmúlt években felborzolta a szótárakat megjelentető magyarországi kiadók kedélyét, hogy napvilágot látott jó néhány silány minőségű szótár is a magyar könyvpiacon. Ezek a vacak szótárak gyakran szakmai hozzáértés nélkül készültek és dömpingáron kerültek az üzletek, üzletláncok polcaira. Az is előfordult, hogy 50 éves szótár reprint kiadását sózták rá a gyanútlan vásárlókra. Ezekben a fél évszázados szótárakban bizony nem voltak benne a korunkra annyira jellemző új és fontos szavak. - Erre a sajnálatos tényre az MTA Szótári Munkabizottságának tagjai is felfigyeltek. A bizottság évekkel ezelőtt először a jog eszközével próbált fellépni az úgynevezett „gagyi” szótárak ellen. A jogi küzdelem azonban eredménytelennek bizonyult, hiszen piacgazdaság van körülöttünk, a szabad termékelőállítás és a szabad kereskedelem korát éljük. Ezek az elavult szótártermékek azonban csak annyiban feleltek meg a piac igényeinek, hogy roppant olcsók voltak. Ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen ezeknek a silány szótáraknak a kiadói megspórolták a hosszadalmas, nagy szakértelmet kívánó fejlesztőmunkát azzal, hogy régi szótárt adtak el újnak álcázva.

-Ha a jog eszköze nem segített, akkor mit lehetett tenni?
- A Szótári Munkabizottság úgy határozott, hogy ha már jogi eszközökkel nem lehet fellépni a gyenge szótárak ellen, akkor más módszert alkalmaz, a jó szótárra ráirányítja a vásárlók figyelmét. Ezért körültekintő szervezőmunka után megalapította a Kiváló Magyar Szótár díjat, melyet első ízben 2007 őszén osztottak ki, majd 2008-ban második alkalommal.

- Hogy történt a díjazott szótárak kiválasztása?
- Első lépésként pályázatot írtak ki, melyen minden magyarországi vagy magyar szótárt kiadó külföldi kiadó részt vehetett az elmúlt öt évben megjelentetett szótárával. A benevezett közel félszáz szótárt két szakaszban független szakértői zsűri vizsgálta meg. A zsűriben helyet foglaltak nyelvtanárok, nyelvészek, de még tipográfus is volt benne. Első alkalommal 2007 őszén 12, másodszor 2008-ban pedig 5 szótár kapta meg a Kiváló Magyar Szótár díjat. Köztük volt az Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár, melyről a Könyvhét is beszámolt. A díjazottak között voltak egynyelvű és kétnyelvű szótárak is. Díjban részesültek többek között az Akadémiai Kiadó, a Grimm Kiadó és a TINTA Könyvkiadó szótárai.

- A vásárlók hogyan szerezhetnek tudomást arról, hogy melyek a díjazott szótárak?
- Az eredményhirdetéstől kezdve a díjazott szótárak kiadói feltüntethetik a kiadványon, hogy „Kiváló Magyar Szótár”. Ezzel az emblémával tájékoztatják a vásárlókat, hogy az adott szótár szakszerű, korszerű és a modern elvárásoknak megfelelő, tehát akik megvásárolják ezeket a szótárakat, nem feleslegesen adták ki a pénzüket.

- Mit nézzen meg a vásárló, miből tud következtetni egy-egy szótár minőségére?
- Két különböző dolgot kell megvizsgálni a szótárvásárlásnál. A szótár kinézetét és tartalmát. Kezdjük a külsővel. Mivel a szótárt többször forgatjuk, többet használjuk, mint egy regényt, ezért tartósnak kell lennie. A kötésének ki kell bírni többéves használatot is. Belelapozva rögtön láthatjuk a betűk nagyságát. Ha nagy a betű, gondolhatjuk, hogy csak azért olyan, hogy testes, vastagabb legyen a szótár és így drágábban el lehessen adni. Azonban van, hogy szinte olvashatatlanul kicsik a betűk, mert egy korábbi nagyobb szótárt lefényképeztek és azt kicsinyítve adták ki.
A betű nagysága mellett már első rápillantásra is meg tudjuk ítélni a tipográfia színvonalát. Ha ujjnyi lukak vannak a szavak között a sorokban, akkor azt nem szakértők tördelték, hanem csak egy egyszerű programmal nyomtatták ki.

- A tipográfiához tartozik az oldal szélén a regiszter is.
- A szótár igazából információtároló. A regiszter azért fontos, mert a gyors információ visszakeresést segíti. Ugyanígy, a kereséshez fontosak a fejlécben elhelyezett vezérszavak, melyek az oldalon az első és utolsó címszót jelölik.

-  A papírról mit kell tudnunk?
- A papír szinte mindent elárul a szótárról. Ha a szótár papírja vastag, szürke és láthatóan olcsó, akkor nem sok jót várhatunk a szótár tartalmától sem. A komoly szótárhoz szép papír illik, mert minden jó szótár tartalma érték.

-  Mit mondhatunk a szótár tartalmának vizsgálatáról?
- Ez kicsit nehezebb kérdés, hiszen nehéz ellenőrizni a boltban a szótár gazdagságát, helyességét, szakszerűségét. De vannak alapvető kritériumok. Például: legyen a szótárnak előszava, a szótárban benne legyen a használt rövidítések és jelek jegyzéke. A szótár előszava adjon útmutatást, hogy az egyes szócikkekbe sűrítve leírt tartalmat miként kell érteni. Az előszó végén legyen feltüntetve, hogy a szerző milyen forrásmunkákat használt. És próbát is tehetünk a vásárláskor néhány szócikknek az áttanulmányozásával. Mindenképpen világosan meg kell, hogy mondja a szótár előszava vagy a fülszövege, hogy hány szót tartalmaz. Ébredjen fel a gyanúnk, ha ilyen homályos megfogalmazásokat találunk: a szótár közel 10000 lexikai egységet tartalmaz.

- A jó nyomtatott szótárnak milyen a tipográfiája?
- A szótár nem regény, hanem bonyolult szerkezetű, mint mondtam, információakkumulátor. Az egyes szócikkek szerkezetét tükröznie kell a szótár tipográfiájának. Elmondhatjuk a szótár tipográfiájáról, hogy legyen világos, tagolt, segítse jeleivel a szótárhasználót eligazodni az információrengetegben. Ma már annyiféle betűt és betűtípust lehet számítógéppel előállítani, ezért a jó szótár tipográfiája kihasználja a lehetőségeket, de semmiképpen sem él vissza ezekkel. A tipográfiának a háttérből kell segíteni a gyors információkinyerést.
Összefoglalásként elmondhatjuk tehát, hogy a jó szótár külalakjában, kivitelezésében igényes, szinte míves műalkotás. A szótár tartalma legyen szakszerű, modern, tipográfiájával segítse használóját. A jó szótár minden tulajdonságával a szótárhasználót szolgálja, azaz felhasználóbarát.

Cserháthalápy Ferenc

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2019/1ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés