Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Kiemelt

A Könyvhét 2010. februári száma

2010.02.11.

Kezdődik az esztendő

 

 Eltelt egy esztendő, és elkezdődik egy új, a 2010-es naptári évben megjelenő első számunk máris a februári: a januári még az óesztendő utolsó hónapjának közepén jelent meg. Az év kezdete arra szokott jó alkalmat adni, hogy összegezzük az elmúlt évet, vagy előadjuk hipotéziseinket az előttünk állóról. Hiába a jó alkalom, ezt most elmulasztjuk, az elmúlt év röviden összegezhető lenne egy-két keresetlen szóval. Az év végén elhunyt Deák László költő, és nem mellékesen az Orpheusz Kiadó vezetője, akit a Könyvhét szerkesztőségének munkatársai is barátjukként tisztelhettek, az év vége felé bejelentették a Márai-program januári elindulását, most lapzártánk előtt nem sokkal a média arról tudósított, hogy késik a Márai-program. Az előttünk álló esztendőről is csak annyit mondhatunk el, amennyi biztos: idén is lesz Könyvfesztivál, Ünnepi Könyvhét, Karácsony, és sok minden más előre megjósolhatóan és megjósolhatatlanul.
Műveljük kertjeinket, ajánljuk a Könyvhetet.
Elolvasásra ajánljuk pédául a SÁNDOR IVÁNnal készített interjút. A Kossuth-díjas író új kötetében két idősík egymásba játszásának irodalmi fogását alkalmazva életünk, sorsunk örök kérdéseire keresi és adja meg a választ, így nyújtva saját sorsának értelmezéséhez is fogódzót az értő olvasónak.
VÁMOS MIKLÓS új kötetéről szólva hangsúlyozza azt is, hogy tapasztalatai szerint műveit sokan olvassák úgy, mintha azok személyes sorsáról szóló beszámolók lennének, pedig az író élete és műve között bizonyosan nincsen egyenes arányú megfelelés. A szerző irodalmi ínyencek számára a debreceni kolbászkákhoz hasonlítva páros történeteit, erről a műfajról is megosztja véleményét az olvasóival.
MAJOROS SÁNDOR két kisregényt tartalmazó új kötetében is fontos kérdés az író személyiségének és művének viszonyrendszere, a vele készített interjúból kiderül, hogy mennyire határozta meg munkásságát az évtizedekkel ezelőtti hazatelepülés Bácskából, és a személyiség és mű összefüggését vizsgálva mit tekint ő az író feladatának.
Ha véges terjedelmünk miatt korlátok közé kényszerítve is, egy rövid tematikus összeállítást szenteltünk a rendszerváltozás óta eltelt két évtizedről megjelent könyvek szűk körének. 2009 évfordulós év volt, nagyon sok könyvújdonság foglalkozott a rendszerváltozással, történelmünknek a nagy korszakforduló utáni átalakulása elemzésével, a gazdag kínálatból válogatva Székely János ismertet lapunkban néhány kötetet.
POZSGAY IMRE ennek a pillanatnak, a rendszerváltozásnak meghatározó politikai szereplője volt, a politikától visszavonulva, egyetemi tanárként publikált kötetet A rendszerváltás (k)ára címmel (erről a Könyvhét 2003. évi 9. számában olvashattak interjút), most Mátraházi Zsuzsa kérdéseire válaszolva tekinti át azt a történelmi pillanatot és az eltelt húsz évet.
Másként és más módon, de ide tartozik DALOS GYÖRGY Világ proletárjai, bocsássatok meg! címmel nemrégen megjelent kötete is, a szerző a kelet-európai országok szocialista korszakának vicceiből adott közre viccgyűjteményt először – első kiadásként – régebben németül, s most magyarul is. A vele készített interjúból a politikai viccek természetrajzáról is ismeretekhez juthatunk, a kort jellemző információk mellett.
Február a Mezőgazdasági Könyvhónap hava is, LELKES LAJOS amellett, hogy erről is beszél, a szakkönyvkiadás helyzetéről is beszámol, így illeszkedve abba a lassan sorozattá terebélyesedő vonulatba, amelyben a gazdasági válság által megérintett magyar könyvszakma helyzetét tekintik át a megkérdezett könyves szakemberek.
Végezetül egyetértően idézem FOLTIN JOLÁN egy mondatát az Emberben könyv rovatban megjelent interjúból: „Úgyhogy én bízom a könyv jövőjében, abban, hogy örök érték a könyvespolcunkra fölkerült kötet, mert egyszer csak leemeli valaki az utánunk jövők közül, és megismerkedik a tartalmával.”
(A Szerk.)

Tartalom

KÖNYKIADÓI ÉS KÖNYVKERESKEDŐI AJÁNLATOK

X. ÚR A KH-BAN

CÍMLAP
58 „Mindig a múltunkon járunk”
Beszélgetés Sándor Ivánnal

„Ez után találtam meg azt a regényformát, amelyben a jelen idejű szerelmi történet, s az antik témájú forgatókönyv tükörvilágként egymásra rétegeződik. Alkalmas annak az ábrázolására, hogy mindig a múltunkon járunk. Azok is, akik nem élték át a múltat.”
(Jolsvai Júlia)
Sándor Iván: Az Argoliszi-öböl

 

 

 


61 EMBERBEN KÖNYV
„Mit olvas, Joli néni?”
Beszélgetés Foltin Jolánnal
(Mátraházi Zsuzsa)

62 Tiszta tűz, avagy a „debreceni páros”
Beszélgetés Vámos Miklóssal

„Realista író esetén valamennyire mindig beszűrődnek a szövegbe az adott élet morzsái. Ez nem cél, sőt. Emiatt szoktak megsértődni a rokonok, barátok, ismerősök. Nem hinném, hogy több az életrajzi elem ebben a könyvemben, mint bármelyik másikban.”
(Maczkay Zsaklin)
Vámos Miklós: Tiszta tűz

 

 63 Egy életem, egy halálom
Mesék életről, halálról és újjászületésről (Vál., szerk. Boldizsár Ildikó)
(Pompor Zoltán)

64 GYERMEK, IFJÚSÁGI
Kifogyhatatlan kínálat
(Cs. A.)
Donászy Magda: Óvodától iskoláig
Ende, Michael: A kis firkások
Füst Milán: A kis Tahtúr története
Nagy logikatréner. Ventus Libro Kiadó
Nagy mesekönyv. Móra Könyvkiadó
A tengerek világa
Ulickaja, Ljudmila: Történetek állatokról és emberekről
Wolf, Tony: Az egyiptomiak

66 „Párszor már kilábalt ez a nemzet a bajból”
Beszélgetés illúziókról és kiutakról Pozsgay Imrével

(Mátraházi Zsuzsa)

 

 

 

 

 

 

 

69 SZUBJEKTÍV
Tandori Dezső
Párizs – Csikágó

Simone de Beauvoire: Amerikai szerelem

70 Historia est parabola vitae?
Könyvek a rendszerváltozásról

(Székely János)
Elek István: Rendszerváltoztatók húsz év után
G. Fodor Gábor – Kern Tamás: A rendszerváltás válsága / The crisis of the regime change
Ripp Zoltán: Eltékozolt esélyek? A rendszerváltás értelme és értelmezései
Salamon Konrád: A magyar ezredforduló krónikája
Vágvölgyi B. András: 1989 - tűzijáték

72 Sikerkönyvek 2009
Vámpírregény, önismereti könyv, női regény és egy kevés szépirodalom
(Szénási Zsófia)

74 Mi van a vásznak mögött?
Timothy Brook: Vermeer kalapja
(Laik Eszter)

75 PANORÁMA
Torey Hayden: Szellemlány
Dina McMillan: De hiszen azt mondja, hogy szeret! – Vagy csak uralkodni akar?
Kim „Howard” Johnson: A Monty Python Tunéziában. Életem Briannal
Andy Rathbone: Windows 7

77 KÖNYVBÖLCSŐ
Tarján Tamás
Szóló két szereplőre

Beszélgetéskönyveket lapozunk fel. Az interjúműfaj népszerűsége – legalábbis az irodalmi-művészeti életben – az ezerkilencszázhatvanas évek eleje óta növekedett meg. Akkoriban nem csupán személyessége és informativitása révén kedvelték és igényelték az olvasók: új poétikája is kialakult a sokféle tónust lehetővé tevő szakmai társalgásnak.
Koós Anna: Színházi történetek szobában, kirakatban
Csillaghy András–Hubay Miklós: Két kuruc beszélget
Marton Mária: Az öröm ujjbegyén Csukás Istvánnal

78 MEGJELENT KÖNYVEK
2009. november 27–2010. január 21.
A forgalomba került könyvek válogatott listája a Könyvtárellátó adatbázisa alapján. A teljes lista és a művek további adatai a Könyvtárellátó honlapján (www.kello.hu) tekinthetők meg.

83 LAPMARGÓ
Murányi Gábor
Örömkönyvek

[A KÖTETRŐL] Szükséges tudnivaló ebben a kötetben mutatóba sem található. Hasznosítható információ még kevésbé. Érdekfeszítőbb, vonzóbb összeállítás a fölösleges ismeretekből viszont az utóbbi hetekben, hónapokban nemigen került a kezembe.
Gramophone-lemezek. ANNO.

84 Kertész Ákos
A mi szilveszteri fiúnk


86 A jellem alakulása
Beszélgetés Majoros Sándorral

„A legizgalmasabb kérdés ebben a szituációban számomra az, hogy mit vállalunk fel a túlélésünk érdekében és ezen a téren meddig vagyunk hajlandók elmenni.”
(Illényi Mária)
Majoros Sándor: Tranzitszálló

 

 

 88 Pesti Broadway
Beszélgetés Surányi j Andrással

(Szepesi Dóra)
Surányi j András: Pesti Brodway

 

 

 

 


90 SIKERLISTA

92 „Közös titka volt a társadalomnak”
Beszélgetés Dalos Györggyel

A közelmúltban jelent meg Dalos György Világ proletárjai, bocsássatok meg! című könyve, melyben az előző rendszer kelet-európai vicceit gyűjtötte csokorba.
„A viccek rendszerint azzal foglalkoztak, hogy mi a különbség az uralkodó réteg szavai és tettei között. Mi a különbség a propagandában túldicsért és a tényleges helyzet között, az ideológia és a valóság között.”
(Jolsvai Júlia)
Dalos György: Világ proletárjai, bocsássatok meg!

 


96 A felkelő Nap arcai
Ferber Katalin: Mindenki szellemi kalauza: Japán
(Laik Eszter)


97 KÖNYVIPAR
Babel, de nem zűrzavar
Beszélgetés Votisky Zsuzsával

(Hegedűs Eszter)

 

 

 

 

 

 


98 Nem a válság miatt haldoklik a szakkönyvkiadás
Beszélgetés Lelkes Lajossal

„A februári könyvhónapot az ötvenes években Erdei Ferenc találta ki, ilyenkor tartották az arany- és ezüstkalászos mezőgazdasági tanfolyamokat a szakképzetlen mezőgazdasági dolgozóknak. Ehhez kellett a tankönyv, az irodalom. Ma valami hasonló a helyzet.”
(Szénási Zsófia)

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés