Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Kiemelt

Betűgazdag környezet teremtése – Heti KÖNYVHÉT

2019.09.19.

KÖNYVHÉT – könyves újság neten és papíron

„Szeretném láthatóvá tenni az előttem járó nőket” – beszélgetés Szécsi Noémivel
A Lányok és asszonyok aranykönyve megjelenésével újabb fontos kötettel bővül a nőtörténeti ismeretterjesztő művek sora. A szerző eddig megválaszolatlan kérdésekre keresett válaszokat. Ezekről beszélgetett Szécsi Noémivel Vermes Nikolett. Könyvhét online

Fordítások forgatása – Barna Imre traduktológiai kötetéről
Az írásbeliség szárba szökkenése óta a nyelvek közötti „szállítás” nélkül sehol nem lennénk. Barna Imre műfordító-szerkesztő ennek a munkának a kalandokkal teli labirintusába kalauzolja el olvasóját. Laik Eszter írása Barna Imre Pont fordítva című kötetéről. Könyvhét, 2018/2. szám

Konferenciával ünnepli a népmese napját a Magyar Olvasástársaság
Konferenciával ünnepli a népmese napját a Magyar Olvasástársaság: a XV. Országos népmese-konferenciát szeptember 20-án és 21-én rendezik meg Százhalombattán.

2019. szeptember 22-én helyezik végső nyugalomra Konrád Györgyöt
Vasárnap délután 2 órakor helyezik végső nyugalomra Konrád György Kossuth- és Herder-díjas írót, esszéistát, szociológust a Farkasréti zsidó temetőben - közölte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia kedden az MTI-vel.

46 kiadó vesz részt a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron 2019. október 10. és 13. között
Összesen 46 kiadó mutatja be újdonságait az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 10. és 13. között a Várkert Bazárban - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Pákolitz Istvánnak születése századik évfordulóján Itthon címmel jelenik meg kötete
Új kötetet jelentet meg a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár a névadó költő születésének századik évfordulója alkalmából, a könyvet szerdán mutatják be a paksi Múzeum-kertben.

Három új taggal bővült a Digitális Irodalmi Akadémia
Bari Károly költő, műfordító és Ferencz Győző költő, irodalomtörténész, valamint posztumusz Mózes Attila prózaíró, esszéista került a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé - közölte hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeum az MTI-vel.

3. Magdafeszt − Szabó Magda emlékére Debrecenben 2019. október 1. és 5. között
Női sorsokat, női alkotókat mutat be a Szabó Magda írónő előtt tisztelgő harmadik MagdaFeszt, amelyet október 1. és 5. között rendeznek meg Debrecenben - tájékoztatta az MTI-t a szervező Csokonai Színház sajtóreferense.

Konrád György haláláról a németországi sajtó
A német sajtó számos jelentős orgánuma nekrológgal emlékezett meg a hét végén Konrád Györgyről.

Irodalmi borkalandozás a Várkert Irodalom sorozatban
Aposztróf néven folytatódik a Várkert Irodalom beszélgetős, felolvasószínházzal szerkesztett sorozata, amelynek szeptember 24-ei szezonnyitó alkalmán az őszi, szüreti időszak és a bor kerül a fókuszba.

Meghalt Konrád György
Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő a Bimbó úton
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő a főváros II. kerületében, a Bimbó úton. A munkaszolgálatban 1943-ban elhunyt népszerű magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

Bényei Tamás: Az irodalom(történet) nemesítése – Az Élet és Irodalom 2019/38. számából.
Bényei Tamás Az irodalom(történet) nemesítése címmel írt esszét. – Selyem Zsuzsa Minden létezik című recenziója Horváth Márk – Losoncz Márk – Lovász Ádám A valóság visszatérése. Spekulatív realizmusok és újrealizmusok a kortárs filozófiában című kötetéről szól. – Károlyi Csaba Örök remény címmel elemzi Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint című regényét. – A versrovatban Csehy Zoltán, Pallag Zoltán és Purosz Leonidasz versei olvashatók. – E héten Barnás Ferenc, Nagy Lea és Neumann Ottó prózája. Tárcatár: Turi Tímea. – Stőhr Lóránt A létezés eufóriája című dokumentumfilmről írt kritikát. – Herczog Noémi a Vígszínház A nagy Gatsby című előadásáról írt. – Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az archívum kincseiből:
Az olvasásról – Budai Katalin írása
A fiatalok olvasnak többet – Beszélgetés Gereben Ferenccel
Az est, az irodalomóra ünnepi alkalom – Beszélgetés Havas Judittal
Olvasásmozgalommal az értő olvasókért – Beszélgetés Zentai Péter Lászlóval
Betűgazdag környezet teremtése – Beszélgetés Győri Jánossal

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés