Az olvasás éjszakája
OLVASÁS
ÉJSZAKÁJA
KÖNYVES
KALANDOK
OLVASÁS ÉJSZAKÁJA KÖNYVES KALANDOK
Kiemelt

Párszor már kilábalt ez a nemzet a bajból – Heti KÖNYVHÉT

2019.06.06.

KÖNYVHÉT – könyves újság neten és papíron

Amitől szelídül a gyűlölet – beszélgetés Papp Sándor Zsigmonddal
Tetszést aratott első nagyregénye, a Semmi kis életek után a másodikkal jelentkezik Papp Sándor Zsigmond Gyűlölet címmel, amely ugyancsak Erdélybe, illetve Moldvába kalauzolja az olvasót. Papp Sándor Zsigmonddal beszélgetett Varsányi Gyula. Könyvhét, 2018/1. szám

A PIM kezelésébe kerül és megújul a Magyar Írószövetség székháza
A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kezelésébe kerül és megújul a Magyar Írószövetség Bajza utcai székháza.

Változatos könyvheti programok Szegeden
Csaknem százharminc rendezvénnyel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, könyvkiadók, folyóiratok programjaival várják az érdeklődőket a 90. Ünnepi Könyvhéten és 18. Gyermekkönyvnapokon Szegeden - tájékoztatta a szervező Somogyi-könyvtár az MTI-t.

Együttműködési megállapodást kötött a PIM a külhoni magyar irodalmi műhelyekkel
Együttműködési megállapodást kötött a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel kedden, a nemzeti összetartozás napján.

Műfordítás-pályázatot hirdet az Országos Idegennyelvű Könyvtár
Az idén 14. alkalommal hirdeti meg műfordítás-pályázatát műfordításkötettel nem rendelkező alkotók számára az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) a nyelvek európai napja alkalmából. A pályaműveket augusztus 20-ig várják.

Születésnapi Kaláka Fesztivál lesz 2019. június 27-30. között Egerben
Hagyományaihoz hű, minden korosztályhoz szóló és a hazai folkmuzsika legjobbjait felvonultató születésnapi programokkal várja idén látogatóit június 27-30. között Egerben a Kaláka Fesztivál.

Vida Gábor lett a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője
Vida Gábor író lett a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője - adta hírül kedden a romániai magyar média.

Térey Jánosra is emlékeznek – több mint nyolcvan program a Margó Irodalmi Fesztiválon
Több mint 80 programmal, többek közt szerzői estekkel, felolvasásokkal és koncertekkel várja a közönséget idén a Margó Irodalmi Fesztivál, amelyet június 12. és 16. között rendeznek a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Elhunyt Térey János
Életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey János József Attila-díjas költő, író műfordító - közölte a Jelenkor Kiadó hétfőn az MTI-vel. (Fotó Szabó J. Judit – Könyvhét)

Virrasztást tartanak szerdán Térey János emlékére a PIM-ben
Szerda este virrasztást tartanak a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a hétfőn életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító emlékére.

Kortárs magyar szerzőknek hirdetett meghívásos drámapályázatot a Kolibri Színház
A Kolibri Színház kortárs magyar szerzők számára hirdetett meghívásos drámapályázatot, amelynek eredményét pénteken ismertetik - tájékoztatta a fővárosi teátrum hétfőn az MTI-t.

A Könyvhét ünnepi könyvheti száma idekattintva ingyenesen letölthető
A Könyvhét ünnepi könyvheti száma az idekattintással elérhető oldalon regisztráció, e-mail cím megadása nélkül, ingyenesen, közvetlenül letölthető. A tartalomból:  Sorsdöntő különalku a 20. század legsötétebb napjaiból. Závada Pál beszél új regényéről – Hol a szabadság mostanában. Nádas Péter: A szabadság tréningjei – A „bocsontos tüzér” egy éve. Lackfi János beszél egyperceseiről  – Ezek a titkok gyilkolnak. Tóth Krisztina új novelláskötetéről – Népmesékkel itthon és a világ körül. Beszélgetés Zalka Csenge Virággal – és sok minden más a Könyvhét új számában

Térey Jánosról. Marno János: Tavaszi gyász – Az Élet és Irodalom 2019/23. számából
TÉREY JÁNOSRÓL Kemény István, Király Júlia, Marno János, Sándor Iván és Szív Ernő – Benedek Szabolcs: Szó bennszakad? – Csuhai István recenziója Nemes Péter Amerigo. Egy szobrász, aki meghódította Rómát című könyvéről. – Kálmán Gábor Janega Kornél szép élete című regényéről Károlyi Csaba Arató Lászlóval, Bazsányi Sándorral és Bárány Tiborral beszélgetett – A versrovatban Ferentz Anna-Kata, Pollágh Péter és Solymosi Bálint versei olvashatók. – Térey János, Tóth Vivien és Nomád Földi László prózája. – Szív Ernő: János – Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.

Az Írók Boltja 2019. júniusi programjai
Apokrif – László Ádám - Sziller István (szerk.): Szülészeti és nőgyógyászati infektológia – Almási Miklós: Pisztoly a könyvtárban – Makovecz Benjamin: Száztizenegy lábjegyzet Makovecz Imréről – Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint – Dolinszky Miklós: Jelképtől jelig - a kreativitás elveszítése a modern nyugat zenei gyakorlatában – Petőcz András: A visszaforgatott idő – és sok más program az Írók Boltjában

Az archívum kincseiből:
Historia est parabola vitae? – Könyvek a rendszerváltozásról
„Párszor már kilábalt ez a nemzet a bajból” – Beszélgetés illúziókról és kiutakról Pozsgay Imrével
„Közös titka volt a társadalomnak” – Beszélgetés Dalos Györggyel
A jellem alakulása – Beszélgetés Majoros Sándorral
„Mindig a múltunkon járunk” – Beszélgetés Sándor Ivánnal

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés