Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXIV. évfolyam 3. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

5 Arra figyelni, amire érdemes
Beszélgetés Szöllősi Mátyással
(Kurcz Orsi)
Szöllősi Mátyás legújabb könyve az ismeretlen ismerős mai magyar valóságról mesél zavarba  ejtő őszinteséggel. Nem kertel, csak beledob a mélyvízbe, mert írói kötelességének tartja a láttatást. Érzékeny témák, tükörjégen táncoló társadalmi szembesítések, magányos lélekboncolgatás

7 A szabadság és a szerelem regénye
Beszélgetés Kiss Nikolettával
(Illényi Mária)
A Régmúlt napok fénye első könyv. Tavaly ősszel debütált Németországban, majd olaszul is megjelent. Idén szeptemberben – Blaschtik Éva fordításának köszönhetően – „hazaérkezik” a magyar olvasókhoz.
A regényben Budapest, Berlin és Bécs, illetve a 20. századi európai történelem kulisszái között elevenedik meg egy család három generációjának élete és egy különleges szerelem története.

8 Nem kell számításból cukinak lennem
Interjú Jászberényi Sándorral
(Szepesi Dóra)
Harmadik szépirodalmi könyvében tizennégy novella és egy kisregény erejéig hazatért a Közel-Kelet harctereiről; de a harc most is a szereplők lelkéért folyik, értük harcol a jó és a rossz, vagy ha úgy tetszik, Isten, Sátán vagy éppen Varjúkirály.

11 A Big Data nem felejt
Byung-Chul Han: Pszichopolitika
(Laik Eszter)
Byung-Chul Han dél-koreai származású berlini filozófus új kötetében napjaink társadalmának veszedelmesen aktuális kérdéseit boncolgatja, amelyek ránk égnek, mint Nesszosz inge. A tűz kontextusa egyébként sem áll távol a szerző esszéitől – előző könyve, A kiégés társadalma az egyéni és közösségi burnout folyamatát tekintette át filozófiai, lélektani és szociológiai nézőpontból.

12 Emlékezés a régi Budaörsre
Závada Pál elbeszélésfüzére az Ófaluról és lakóiról
(Szénási Zsófia)
Első pillantásra egy Budaörsről szóló bédekkert tartunk a kezünkben, sok archív fotóval a falu egykori német lakóiról, és legalább annyi múltat idéző jelenkori színes felvétellel. Aztán elkezdjük olvasni Závada Pál anekdotikus szövegeit, és máris irodalmi közegben találjuk magunkat. A könyv főhőse, „Wanderer”, az „úton lévő”, aki minden jelentős eseményen „jelen van” a falu életében az 1721-es betelepüléstől a 2. világháború utáni kitelepítésen át egészen a jelenkorig.

14 Történelemről, illatokról, barátságról gyerekeknek
(Sz. Zs.)
Második kiadásánál tart a spanyol szerzők közreműködésével készült 1100 dolog, amit jó, ha tudsz a világról című, kisiskolásoknak szóló, vaskos ismeretterjesztő kézikönyv. A térben és időben előre-hátra ugráló rövid szócikkeket bőséges illusztrációs anyag teszi érthetővé és élvezetes olvasmánnyá.

15 Múltba és jövőbe tekintő történetek a Móra Kiadónál
(szénási)
Az érzékenyítő könyvek sorába tartozik Nógrádi Gábor A csere, Adam és David című ifjúsági regénye. Egy tengerparti menekülttáborban járunk, szögesdrótok és nyomorúságos körülmények között, ahonnan Adam kijár dolgozni, hogy megéljen a családja. Trógeról napestig, bármit elvállal, hogy eltartsa anyját és húgát, s közben egy jobb életről álmodik

17 A 3D nyomtatótól született madár
Beszélgetés Pacskovszky Zsolttal
(Csokonai Attila)
„1993-ban, Edinburghban láttam egy rekonstruált dodót, és mély nyomot hagyott bennem, hogy a múzeumban milyen rajongással nézegették a skót gyerekek azt a különös, bumfordi madarat. Érdekelni kezdett, miért csökevényesedett el a dodók szárnya, hogy aztán képtelenek legyenek elmenekülni, elrepülni Mauritiusról, amikor a felfedezések korában bajba kerültek a hajósok megjelenése, majd a holland telepesek által behurcolt sertések, vándorpatkányok miatt.”

18 Regény az „elnökcsinálóról”
Beszélgetés Wisinger Istvánnal Pulitzerről
(Mátraházi Zsuzsa)
Rodin 1907–ben szobrot mintáz a már öreg, megvakult és meggyengült egészsségű Joseph Pulitzerről. A művésznek sikerül rávennie a sajtómágnást, hogy míg modellt ül, meséljen az életéről. Ezzel kezdődik a televíziós műsorvezető harmadik, saját műfaji meghatározása szerint „dokumentumregénye”.

20 A magyar Kohlhaas Mihály küzdelmei
Tóth Tibor: Elvitték, vissza nem adták.
(Laik Eszter)
A kötet a Csíkcsicsóban élő, örményszékely származású Szebeni család történetét dolgozza fel, mégpedig azokra a fennmaradt dokumentumokra felfűzve a szereplők sorsát, amelyekre Tóth Tibor rálelt ama bizonyos ládikákban.

21 »bűn lenne mást mondanom: „Olvasni jó.”«
Beszélgetés Dr. Horváth Sándor Domonkossal
(Illényi Mária)
Dr. Horváth Sándor Domonkos a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér (Győr) igazgatója, a Győri Könyvszalon főszervezője, Győry Domonkos szerzői néven szépíró.
– A 20. Győri Könyvszalont, amelyet a könyvbarátok nagyon vártak idén, a COVID-19 járvány miatt a jövő évre halasztották…

22 Egy rendhagyó emlékkönyv
Eszterhai Katalin: Csillag lettél
(szd)
Eszterhai Katalin legújabb könyve negyvenkét, az édesanyjához írt levelet tartalmaz. Negyvenkét levelet, amelyet a szerző sosem küldött el, hiszen már nem volt kinek és hová küldeni. Egyfajta halottaskönyv ez, amely másfél évtized után vállalkozik arra a feladatra, hogy végigkísérje az eltávozott lelkét a haláltól a kölcsönös elengedésig és megnyugvásig.

22 A nagy hitvitázó normarendszere és kifejezéskészlete
Kiss Bernadett, szerk.: Pázmány Péter példabeszédei
Kiss Bernadett, szerk.: Isteni igazságra vezérlő gondolatok
(K. S. A.)
Az éppen 450 éve született Pázmány Péter (1570–1637) esztergomi érsek, bíboros, az ellenreformáció vezére volt, ugyanakkor íróként a magyar barokk irodalom első kiemelkedő alakja.

25 A megváltás alternatívája
Beszélgetés Milbacher Róberttel
(Vermes Nikolett)
Úgy tartja, Keresztelő János a maga korában meg nem értett zseni volt. Határozottan állítja, hogy az individuum csak önmagát vizsgálva kerülhet közel Istenhez. És még sok hasonló kérdést tesz fel. Milbacher Róberttel beszélgettünk Angyali üdvözlet című regényéről.

27 Etelka néni és az ő pogácsája
Interjú Herczeg Szonjával
(Szepesi Dóra)
Etelka egy gangos ház őrszeme, mindenkiről mindent tud, és a lakók is azt hiszik, ismerik Etelkát. Vagy mégsem? Mi az igazság, és egyáltalán mi történik a Képzeletbeli házban? Lehet, az olvasó sem tudja majd eldönteni.

28 A fenségestől a cukiig: hétköznapjaink esztétikája
Thomas Leddy: Rendkívüli és mindennapi
(Laik Eszter)
Mindenki ismeri a felemelő, mámoros érzést, amikor átadja magát a természet szépségének, vagy felpróbál egy kézzel kötött ruhadarabot, netán meglát egy szépen terített asztalt, majd beleszúrja a villáját a felszolgált, különleges ételkölteménybe. Vajon miféle elégedettséget érzünk ilyenkor?

28 A tökéletesség terhe
Thomas S. Greenspon: Amikor a jó nem elég jó
(Pompor Zoltán)
Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, aki mindent egyedül akar megoldani, aki folyton ellenőrzi mások munkáját, mert nem bízik abban, hogy mások elég jól megcsinálják a feladataikat, aki dühödten szidja magát, ha valami nem sikerül.
Óriási teher a maximalizmus, nemcsak annak, aki benne él, de azok számára is, akik a maximalistával élnek együtt nap, mint nap

29 Az Unoka kisfiúból nagyfiú lett
Beszélgetés Pataki Évával
(Jolsvai Júlia)
Pataki Éva hetedik regényét veheti most a kezébe az olvasó, Nagymama vesztegzár alatt címmel. A korábbi két Nagymama-kötet (Nőből is megárt a nagymama, …és megint nagymama) folytatása olvasható önmagában is, de akkor is jól szórakozunk, ha már az előző könyveket is rajongással forgattuk.

30 Egy tiszavirág-élet fordulatai
Köves József regénye az 1933-as Miss Hungária győzteséről
(Varsányi Gyula)
Néhány éve jelent meg Köves József Elfelejtett királynők című könyve a múlt század első
felének magyar szépségkirálynőiről. Most az akkori nyertesek, összesen tíz ifjú hölgy egyi-kéről olvashatunk önálló tényregényt a szerzőtől. A Kossuthnál megjelent kötet árulkodó címe – Isten veled, Tiszavirág! – előre vetíti, ne csak rózsaszínű lányregényre számítsunk.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:



KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés