Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXV. évfolyam 3. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

A tartalomból

4 „Írással foglalkozom, a kort adottnak veszem, abból táplálkozom”
Beszélgetés Bereményi Gézával
(Szepesi Dóra)
Bereményi Géza kapja idén a Győri Könyvszalon kortárs magyar szépíróknak járó alkotói díját. – Idén már a harmadik elismerést kapja – a Libri Irodalmi díjat szakmai zsűri ítélte oda önnek, megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját, a Győri Könyvszalon alkotói díja pedig az olvasók elismerését tükrözi –, amelyekhez ezúton is gratulálunk.

6 Jánkáró, akí megke ismení
Beszélgetés Háy Jánossal
(Vermes Nikolett)
A szerző olyan természetesen mesél új, minden normától távol álló kötetéről, hogy szinte káprázik az olvasó. Ezt teszi közel kétszáz oldalon keresztül Mamikám című könyvében, mellyel újabb kincset kapott a közönség. Egy gond van csupán, Háy János nem adja ingyen ezt a kincset, mindenesetre érdemes megdolgozni. Ritka olvasott élmény!

8 Csirkehát és hipós fürdő
Győry Domonkos: Anyám sírása halkul
(Benedek Szabolcs)
Győry Domonkos nem volt híján élettapasztalatoknak és mondandónak, amikor írásra adta a fejét. Ugyanakkor kellően rugalmas és elszánt is volt ahhoz – most is az –, hogy kitartóan tanuljon, csiszolja meglévő képességeit, leginkább pedig kiókumlálja, hogy mit lehet és mit kell, illetve hogyan érdemes megírni.

8 Komoly játék önéletrajzi elemekkel
Bartók Imre: Lovak a folyóban
(m. zs.)
Több sci-fi után ez megint olyan regénye a szerzőnek, amelynek alaptörténete a magyar valóságban játszódik, illetve csak egy kicsit szalad túl korunkon, hiszen a történetben metróval már negyed óra alatt el lehet jutni Szentendréről Csepelre.

9 „Mi magunk vagyunk Szibéria”
Beszélgetés Csabai Lászlóval
(Jolsvai Júlia)
Csabai László Szindbád-folyamának immár negyedik részét olvashatjuk: Inspektor Szindbád címmel. A sorozat korábbi köteteihez (Szindbád, a detektív, Szindbád Szibériában, Szindbád, a forradalmár) hasonlóan Schiffer Árpád most is távoli tájakon nyomoz.

10 „Csak lélekben lehetek valóban szabad…”
Beszélgetés Tolvaly Ferenccel
(Kurcz Orsi)
Tolvaly Ferenc neve mára egybefonódott a hazai zarándokirodalommal. Első ismertebb útiregénye, az El Camino – Az út húsz éve méltán lett sikerkönyv. A frissen megjelent „folytatás”, az El Camino – Húsz év múlva, Szent Ignác útja ismét egy különleges lelki vándorlás naplója. A szerzővel hitről, ébredésről, és szabadságról beszélgettünk.

12 Őszi meseszüret
(Sz. Zs.)
Állatos versek és mesék a Babilonnál. Ovisoknak és kisiskolásoknak szóló látványos kiadványai közül Rachel Williams Láss csodát! című kötete 50 természeti jelenséghez 50 lenyűgöző leírást kapcsol.

13 Vidám malacok, töprengő királyfik, zsarnok robotok a Mórától
(Szénási)
Rozmaring és Tarack a rokonoknál címmel harmadik kötetéhez érkezett Miklya Luzsányi Mónika népszerű Ovis okosító sorozata. A két vaddisznógyerek ezúttal ellátogat a rokonokhoz, ahol azzal szembesül, hogy fogalma sincs, ki hogyan rokon, ki kinek az őse, vagy utóda.

15 Mesés kalandok versben elbeszélve
Érkezik Gáti István második gyerekkönyve a Móránál
(Szénási Zsófia)
Vérbeli lírikus, a versírás számára olyan természetes, mint másnak a beszéd. Nem válogatós: minden korosztálynak szívesen versel és ír dalszövegeket. Tök Magda kalandjai című verses gyerekmeséjéből színdarab készül, mely a közel jövőben kerül bemutatásra. Kornél, a kobra című tetkós meséje is nemsokára a boltokba kerül.

19 Tiszta lapon kultikusan tisztelt holt költőink
Beszélgetés Milbacher Róberttel
(Vermes Nikolett)
Milbacher Róbert egy időben két kötettel gyarapította a populáris irodalomtörténeti kötetek sorát. Elsősorban a nagyokat (Kölcsey, Vörösmarty, Petőfi) mossa tisztára, a velük kapcsolatos tévhiteket igyekszik eloszlatni, míg köztük nagy kedvence, az Arany-életmű külön könyvet kapott.

20 Egy őszinte portré
Pataki Ági: Nyitottan a világra - Utam a kifutótól a vörös szőnyegig
(Bráder Edina)
Pataki Ági idén ünnepelte 70. születésnapját. A kerek évforduló alkalmából megjelent önéletrajzi kötete, a Nyitottan a világra pedig visszatekint eddigi éveire. Ági végigvezet bennünket életén, onnantól kezdve, ahogy egy véletlen folytán hirtelen a legkeresettebb modellek közé tartozott, egészen addig, míg végül a filmesek közt találta meg a helyét.

21 Családon belüli erő
Beszélgetés Pál Dániel Leventével
(Illényi Mária)
Pál Dániel Levente író, költő, műfordító, cirkuszi dramaturg, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi szakmai igazgatója, a Magyar Kultúra lapigazgatója, és sorolhatnám még, bár talán nem is felsorolható minden titulus és tevékenység, amiben aktívan részt vállalsz.

22 Amit mondat a gondolat
Böszörményi Zoltán: Darabokra tépve
(Laik Eszter)
Ritkán sikerül olyan telített, gazdagon árnyalt címet adni egy regénynek, amelyet Böszörményi Zoltán választott művének, a kortárs magyar regényirodalmat sok szempontból felforgató alkotásnak. A Darabokra tépve szókapcsolat annyi konnotációt hordoz, hogy a mű olvasójának még sokáig villannak be a jobbnál jobb képzettársítások bőven azután is, hogy a történet végére ért.

25 Orosz Krimik: emberi játszmák sorozata
(Kali Agnia)
„Én, kedvesem, nem nő vagyok, hanem egy nőnemű nyomozó. Az teljesen más.” – mondja magáról Násztya Kámenszkája, a Moszkvai Bűnüldöző Központ munkatársa, Alekszandra Marinyina krimijeinek főhőse.

26 Egy karakán anya hagyatéka
Marcin Wicha: Amit nem dobtam ki
(Laik Eszter)
A szatíra igazi kelet-európai műfaj; mára az egyes nemzetek egész szatírairodalom-történetet vonultatnak fel (és micsoda irodalmat!), ami a 20. században még a filmmel is kiegészült. A lengyel szatíra ennek a páratlanul gazdag anyagnak egy olyan ízes, pikáns, kacagtató és egyben torokszorító válfaját képviseli, amit ha felfedez magának ember, nem tud többé leszokni róla.

26 Képes krónika QR-kódokkal
Gál Zsolt-Kojanitz László-Pompor Zoltán: Az idő kereke
(Laik Eszter)
A fekete-fehér betűtengerrel álmosító tankönyvekből magolók generációja óhatatlanul egy csöpp irigységgel veszi kezébe az olyan meseszép kiadványokat, mint Az idő kereke. A meseszép jelző nem véletlen, mert a legigényesebb meséskönyvek világát idézi ez a kötet…

28 Az írás megmarad – nyelvészek beszéltek a magyar nyelvről
Daniss Győző: Körkép a magyar nyelvről. Tizennyolc beszélgetés nyelvészekkel
(K. S. A.)
A tudománynépszerűsítő újságírás kiemelkedő alakjának, Daniss Győzőnek 18, a magyar nyelv egy-egy tulajdonságáról szóló, kötetté szerkesztett interjúját jelentette meg a Tinta Könyvkiadó. Az interjúk egy-egy szűkebb szakterület szakértőivel készültek.

30 Új könyvekből nem lesz hiány
Gál Katalin MKKE-elnök a könyvszakma helyzetéről
(Varsányi Gyula)
A szeptemberben megtartott Ünnepi Könyvhét után el kell halasztani a novemberre tervezett másik nagyszabású hazai könyvünnepet, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált – derül ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) legutóbbi közleményéből. A könyves nagyrendezvényekről, a járvány okozta veszteségekről, túlélő és „lefagyott” kiadókról, a pedofiltörvény hatásáról is beszélgetünk Gál Katalinnal, az MKKE nemrég újjáválasztott elnökével.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:



Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés