Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Lucile Ahrweiller: Az első 500 szavam

Szénási Zsófia - 2023.12.13.

„Ez mi ez?”

Legyen színekben gazdag, interaktív és strapabíró! A 0-3 éves korosztálynak szánt babakönyvek esetében ennek a három kritériumnak feltétlenül teljesülnie kell. Ezerféle puha babakönyv létezik: mosható textilből és műanyagból, hajtogatható és összegyűrhető, nem számít, ha vizes lesz, ha leöntik valamivel, ha megrágcsálják, esetleg megtépik. Némelyiket nyomkodni lehet, s akkor sípol, berreg, vagy állathangokat ad ki, mások a beléjük rejtett hangmodul segítségével lejátszanak valamilyen egyszerű dallamot. A kemény kartonból készült könyvek többségében szintén vagy valamilyen hangmodul van elrejtve, vagy legalábbis mozgatható elemek, kinyitható ablakocskák, kukucskáló nyílások segítik a játékos fejlesztést. Máskor különféle anyagokból készült, esetleg homorú és domború körvonalakat lehet a kisded ujjacskákkal körbe tapogatni, s kitalálni, mi lehet belül. De léteznek illatos böngészők, világító könyvecskék, egyszerűen variálható kirakók, az a lényeg, hogy minél több érzékszervre hassanak egyszerre, és felkeltsék a kicsik kíváncsiságát. A könyvvel való közös játék nemcsak a felfedezés örömét nyújtja, hanem nagyon is hasznos segítséget ad a mindennapi élettel kapcsolatos tudás, a szavak, színek és formák elsajátításban. A legkisebbeknek írt könyvek bizonyítottan pozitív hatással vannak a baba kognitív fejlődésére, s erősítik a kapcsolatát azokkal a családtagokkal – apa, anya, testvérek – akik éppen mesélnek a gyereknek.

A babakönyvek fent felsorolt típusaiból minden magyarországi gyerekkönyvkiadó tucatszámra jelentet meg újdonságokat, évről-évre újabb izgalmas termékekkel bővül a paletta. A Babilonnak is számos színes-szagos kiadványa van. Ehhez képest Lucile Ahrweiller Az első 500 szavam című kiadványa nem az interaktivitásával, hanem a lexikális tudás megalapozásával tűnik ki. Az efféle babalexikon az amerikai és a nyugat-európai gyerekkönyvkiadásban már jobban elterjedt, léteznek kis szókészlettel dolgozó, és 100-500 szavas képeskönyvek is. Az 500 szó súlyában és terjedelmében is nagyobbacska könyv a piciknek készült, de lapozásához szülői segítség kell. Arra való, hogy a kedves és színes rajzok segítségével kicsik és nagyok együtt fedezzék fel a világot, megnevezve a körülöttük lévő hétköznapi tárgyakat az otthon fellelhető dolgokat. Mint Fenyvesi Orsolya, a kötet szerkesztője elmondta, számos külföldi kiadóval gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak, a francia Auzou is hosszú évek óta partnerük, s az ő katalógusukban, illetve a bolognai könyvvásáron akadtak rá erre a címre. Épp azért tetszett meg nekik, és vállalkoztak a kiadására, mert úgy látták, ez a típusú babaszótár épp hiánycikk a hazai piacon, vagy ha akadnak is szókincset gyarapító, a babát körülvevő világot lajstromba vevő kis könyvecskék, azok tematikusak. Ebben a vaskos, mégis kézbe való, gazdag, ám könnyen áttekinthető könyvben ott szerepel minden fontos téma: testrészek, családtagok, érzelmek, öltözködés, a lakás helyiségei, ételek, járművek, város és falu, bölcsőde és óvoda, színek, formák, irányok, évszakok, földrajzi tájak és ünnepek. A könyvet azoknak a babáknak szánták, akik már lassan próbálják megformálni az első szavakat, és folyton azt kérdezik: „Ez mi? Ez mi ez?” Vagy azoknak, akik mutogatják a képeket, ám egyelőre csak hallgatják, mit mond a másik, de még nem szólalnak meg. Azt is mondhatnánk, hogy ez a babalexikon Richard Scarry méltán népszerű Tesz-Vesz városának az előszobája. Támogatja a beszédtanulást, és böngészőként is használható!

Lucile Ahrweiller egy nemzetközileg elismert és foglalkoztatott rajzoló, aranyos képi világán látszik, hogy szeretettel, örömmel végzi a munkáját.

Szénási Zsófia

Lucile Ahrweiller: Az első 500 szavam, Babilon Kiadó, 30 oldal, 4990 Ft

Az első 500 szavam

megrendelhető

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés