Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Thomas Leddy: Rendkívüli és mindennapi

Laik Eszter - 2023.01.11.

A fenségestől a cukiig: hétköznapjaink esztétikája

Mindenki ismeri a felemelő, mámoros érzést, amikor átadja magát a természet szépségének, vagy felpróbál egy kézzel kötött ruhadarabot, netán meglát egy szépen terített asztalt, majd beleszúrja a villáját a felszolgált, különleges ételkölteménybe. Vajon miféle elégedettséget érzünk ilyenkor? Hogy a filozófus szemszögéből mennyire bonyolult is ez a kérdés, abba avat be Thomas Leddy testes műve, a Rendkívüli és mindennapi. Az amerikai gondolkodó a hétköznapi élet esztétikájának mibenlétét kutatja könyvében, s bár elméletekre alapozva, cseppet sem elvontan elméletieskedve. Pedig már önmagában a hétköznapiság definiálása is kényes művelet: hol vonható meg egyáltalán a határ művészi és hétköznapi között, különösen, amikor a művészek újabban épp a hétköznapit igyekeznek művészetté emelni? S vajon beszélhetünk-e esztétikai élményről olyan banális mozzanatok esetén, mint a macskánk jóleső simogatása, vagy egy viszkető végtagunk megvakarása? A példák bizarrnak tűnnek, ám Leddy módszertanának lényege, hogy minden lehetséges elméletet és minden lehetséges ellenvetést aprólékosan megvizsgál, és bizony az említett „esetek” is felbukkannak a téma szakirodalmában. Az esztétika filozófiájával foglalkozó nagy klasszikusok (Kant, Hume, Hegel, Dewey) mellett szerepelnek a kötetben mindazon kortársak, akik az esztétikai élmény keletkezését és minőségét kutatják. Jeles kollégáiból Leddy mintegy saját bíróságát állítja fel, és – végtelenül rokonszenvesen – minden irányból kikezdi a maga elméletét, hogy lássa: mennyire áll meg az mások teóriájának fényében. Így formálódik lassan a szűkülő kritériumrendszer, amely alapján esztétikai tapasztalatnak nevezhetünk egy-egy „közönséges” élményt.

A könyv egyik legizgalmasabb fejezetében, A hétköznapi esztétikai kifejezések bestiáriumában lépten-nyomon használt jelzőink – a sokkolótól a szexin át a cukiig – eszmeiségét és kontextusát vizsgálja a szerző, miközben az olvasó csak ámul, mennyi kulturális vonatkozás bújik meg abban, amikor egy erdőre az találja mondani: békés, vagy egy kisgyerekre, hogy bájos.

Leddy könyve számtalan izgalmas témát vet fel a giccs létjogosultságától a tárgyakból sugárzó aurán át a kábítószeres élmények esztétikájáig, vagy épp arról, miért élünk át katarzist, ha a színpadon tragédiát látunk.

A Pápay György élvezetes, világos fordításában olvasható kötet az MMA Kiadó Pars pro toto sorozatában jelent meg, amely – mint a remekül megválasztott sorozatcím és zseniálisan ötletes borítók is sugallják – bizonyos, a nagy egészből kimetszett kulturális részterületekre fókuszál. Éppenséggel maga a könyvsorozat is helyet kaphatna Thomas Leddy könyvében mint kiemelkedő hétköznapi esztétikai élmény – szép kis fraktálja állna elő ezzel az önmaga esztétikáját példázó könyvalkotásnak.

Laik Eszter

Thomas Leddy: Rendkívüli és mindennapi. A hétköznapi élet esztétikája
Fordította Pápay György. MMA Kiadó, 388 oldal, 4800 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés