Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen tartják a 24. Tervezőgrafikai Biennálé bemutatóját

MTI - 2024.02.20.

Idén a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) tartják a Tervezőgrafikai Biennálé bemutatóját, amelyre március 14. és 29. között várják a közönséget az egyetem Andrássy úti Barcsay termében.

Az együttműködés eredményeként a jövőben is a hazai tervezőgrafikai oktatás egyik legjelentősebb bázisa, a Magyar Képzőművészeti Egyetem lesz a biennálé kiállítási helyszíne - áll az egyetem MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
Mint felidézik, a tervezőgrafika hazai periodikus kiállítássorozata 1978-ban indult útjára. A biennálé célja, hogy átfogóan bemutassa a tervezőgrafika stílusainak hazai és nemzetközi alakulását, értékeit és generációit.
A legutóbb megrendezett biennálén 130 művész több mint 250 alkotását mutatták be. Az idei eseményen a korábbi két évben született tervezőgrafikai művek, illetve autonóm alkotások szerepelnek: többek között plakátok, kiadványok, arculatok, illusztrációk, emblémák, könyvek, információs rendszerek, bélyegek.
A közleményben idézik Auth Attila grafikusművészt, az MKE tanszékvezető docensét, a Tervezőgrafikai Biennálé elnökét, aki kiemelte: az eltelt 46 évben jelentős változások következtek be a szakmában, a tervezési és kivitelezési technológiákban. Megszűnt a klasszikus tipográfiai rend egyeduralma.
"Az új technikai eszközök, az új képalkotó eljárások és médiumok kiszélesítették a lehetőségeket, utat nyitottak a változatos vizuális kifejezések felé" - mondta, kiemelve, hogy a művészeti egyetemek, illetve a legtehetségesebb hallgatók bevonása a Tervezőgrafikai Biennálé programjába felfrissítette, változatosabbá tette az összképet.
A Tervezőgrafikai Biennálé már második alkalommal nyitja meg a lehetőséget a nemzetközi, valamint a partiumi és felvidéki alkotók előtt. A nyitás egyrészt elősegíti a hazai tervezőgrafika nemzetközi elismerését, másrészt a rangos külföldi alkotók műveinek megismertetését a hazai alkotókkal, érdeklődőkkel.
A nemzetközi megmérettetés lehetőséget ad, hogy rálássunk a kortárs magyar tervezőgrafika helyére és szerepére a világ designkultúrájában - emelik ki a közleményben.
Hozzáteszik: a 24. Tervezőgrafikai Biennálé további célja, hogy a magyar tervezőgrafika alkotásait és a kiállítássorozatot bekapcsolja a nemzetközi szakmai vérkeringésbe is. Népszerűsítse a mai magyar tervezőgrafika műveit, az alkotókat megismertesse a reklámmarketing-szakma képviselőivel, valamint a nemzetközi és hazai nagyközönséggel.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés