Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyvhét.hu online

Barokk freskófestészetről szóló sorozat első kötetét mutatták be Budapesten

MTI - 2019.12.12.

Bemutatták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Barokk freskófestészet Magyarországon című sorozatának első kötetét csütörtökön, Budapesten.

A Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye barokk freskóművészetét összegző kötet bemutatóján Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kiemelte: a reprezentatív kötetben a szépség a tudományos értékkel találkozik. A Magyarország török hódoltság utáni újjáépítésekor uralkodó stílusirányzat, a barokk mindmáig meghatározza a magyar emberek ízlését - mondta.
Erdő Péter hozzáfűzte: bár a hétköznapi használatban sokszor kényelmesebb lenne egyszerűbb, modernebb épületekkel helyettesíteni a barokk templomokat, azok mégis hozzátartoznak a magyarság lelki és kulturális önazonosságához.
Az eseményen Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hangsúlyozta: az impozáns kötet egy évtizedes kutatói munka eredményeként született.
A magyarországi freskóemlékeket bemutató sorozat négy kötetből fog állni, emellett terveznek egy erdélyi és kárpátaljai barokk freskóművészetet összegző kiadványt is - tette hozzá.
Kitért arra is, hogy a könyvsorozat minden kötetéhez a magyarországi barokk díszítő festészetet bemutató rövidfilmek is készülnek.
Spányi Antal, a kötet elkészülését támogató Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke elmondta: Székesfehérvár kiemelkedő helyszíne a magyarországi barokk freskófestészetnek, a 18. században két évtized alatt három templomot is nagyon magas színvonalú falfreskókkal díszítettek a városban.
A kötet nem csupán átlagon felüli méreteivel, hanem a benne foglalt hatalmas tudás és a minőségi megvalósítás miatt is joggal tart igényt a figyelemre - hangsúlyozta Takács Imre, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője.
A szisztematikus tudományos munka 10 évvel ezelőtt indult, egy nyolcfős kutatócsoporttal. A sorozat négy kötetének végleges anyagán több mint 50 szakember dolgozott - mondta el Jernyei Kiss János művészettörténész, a sorozat szerkesztője.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés