Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Diálogos 3 – Rosa Montero és Szécsi Noémi irodalmi találkozása

2019.11.28.

A Magyarországon Diktátorok és asszonyaik című könyvével is ismert Rosa Montero és Szécsi Noémi írónő lesz a Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások című beszélgetéssorozat következő vendége december 4-én az Uránia kávézójában.

Rosa Montero, újságíró, pszichológus és mindenekelőtt, író. 1976 vége óta kizárólag az El País napilapnak dolgozik, ahol 1980-1981 között a vasárnapi melléklet főszerkesztője volt. A modern újságírás egyik képviselője, stílusában összeolvad a tájékoztatás és az irodalom. Többek között elnyerte a Primavera de Novela és a Grinzane Cavour -Díjakat, valamint a Qué Leer-Díjat, “Az év legjobb könyve” kategóriában és a Madridi Kritikusok díját is. Műveiben szívesen taglalja az emberi kapcsolatokat, és előszeretettel mutatja be a nők helyzetét a függetlenségükért való harcban. Magyarul is olvasható Diktátorok és asszonyaik című könyve, amelyben négy világtörténelmi jelentőségű figura, huszadik századi, európai diktátor - Hitler, Sztálin, Mussolini és Franco - portréját tartalmazza egy különleges szemszögből, a családjukba és a köreikbe tartozó nők perspektívájából.
Szécsi Noémi magyar író és fordító. Budapesten és Helsinkiben tanult. Első regénye, a Finnugor vámpír, 2002-ben jelent meg, ezt követően angolra is lefordították. Történelmi regénye, a Kommunista Monte Cristo (2006), megnyerte az EU Irodalmi Díját, és így a szerző a magyar kortárs irodalom egyik jelentős alakjává vált.
Az író vendégek rendhagyó sztárpárokként, kötetlen hangulatban beszélgetnek a kortárs irodalom égető kérdéseiről. A szerzőket Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora kérdezi.
A beszélgetések során közelképet kapunk a szerzők munkásságáról, egyéni látásmódjáról, miközben az is felvetődik majd, hogyan látják a szerzők saját szerepüket a kortárs irodalomban. A találkozásokon összehasonlításra kerül a női írók hazai és spanyolországi helyzete, és arra is fény derül: miért különleges jelentőségű, ha egy sikeres könyv szerzője nem férfi?

DIÁLOGOS: SPANYOL-MAGYAR IRODALMI TALÁLKOZÁSOK 3.: Rosa Monteróval és Szécsi Noémivel
2019. december 4. 18:00 - 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház – Kávézó
Facebook event: https://www.facebook.com/events/545084509370047/
A beszélgetések nyelve magyar/spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított.
A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez.
A beszélgetés után spanyol borkóstoló lesz.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldal
Belépés