Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Kerekítő a mondókázó mindennapokért, a népi mondókák jövőjéért! – Tizenöt éves a Kerekítő

Móra Kiadó - 2024.01.19.

Tizenöt év egy gyermek életében is hosszú idő, hát még Kerekítő manóéban! Épp ennyi telt el azóta, hogy a kedvelt figura beköltözött az első Kerekítő népi mondókáskönyvbe, így befészkelte magát a gyerekszobák polcaira, és bájos bábként is felbukkant a baba-mama foglalkozásokon.

„Az ölbeli játékok nemzedékről nemzedékre szálltak – változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak, mosolyt csaltak a babák arcára, mely átköltözött mindjárt szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha." (Fábián Éva népzenepedagógus sorai a könyvsorozatról)
A Kerekítő közösségét hazai és határontúli családok és pedagógusok alkotják. A foglalkozásokon, a Kerekítő Mondókázón, Manó Tornán és a Tippentő könyvsorozatban megbújó népi ölbeli játékok elsajátításán van a hangsúly. Mindez szeretetteli hangulatban, családias légkörben. Az ölbeli játékok szemtől szembe, szívből szívbe, lélektől lélekig érnek. Segítenek kapcsolódni egymáshoz.
A Kerekítő világának másik alappillére a húsz kötetből álló könyvcsalád. A mondókás népi alapsorozat mellett meséket is olvashatunk, Kerekítő manó kalandjairól, játszhatunk repülőset vagy liftezhetünk Lackfi János Százérintő kötete segítségével, továbbá az ünnepre hangolódásban segít a Kerekítő Évkerék és Kerekítő manó adventi mondókatára. A kötetek hanganyaga könnyen elérhető a Kerekítő YouTube csatornán és a zenemegosztó oldalakon.
A Kerekítő a számok tükrében: 7 országban 270 helyszínen heti rendszerességgel elérhető 3-féle baba-mama foglalkozás; 80 foglalkozásvezető; 20 könyv a Móra Könyvkiadónál; 3-féle módszertani képzés pedagógusoknak; Kerekítő mintacsoportok bölcsődékben, óvodákban és minta intézmények; több ezer szülő és pedagógus követő a honlapon és a közösségi oldalakon.
A program megálmodója, J. Kovács Judit 2023-ban Janikovszky Éva-díjat kapott. A díjátadó ünnepségen Sándor Ildikó néprajzkutató „univerzumként” említette a Kerekítőt. Továbbá úgy gondolja: „Ezek a könyvek a legfogékonyabb időszakban, közös családi élményként lesznek a gyermek életének részei, hogy aztán végigkísérje őket az olvasás, a szépirodalom szeretete.” A Kerekítő mára nem csak egy baba-mama foglalkozás hálózat, hanem pedagógusképzés és széleskörű élménypedagógiai módszertár is, melyből óvodák és bölcsődék is örömmel merítenek; Kerekítő manó számos helyen csoportbábként van jelen a kicsik életében.
Az idei kerek évfordulóra két új kötettel készülünk, a Kerekítő manó és a hullócsillagok című mesekönyvvel óvodásoknak, illetve egy különleges, mondókás babanaplóval, amelyikben a babamasszázs fontosságáról is olvashatnak az újdonsült szülők.
Kerekítő manó világa címmel vándorkiállítást is útnak indítunk. A kiállítás a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban nyílik meg, 2024. március 2-án 10:30-kor, majd az ország több könyvtárában is látható lesz.
Ezenkívül Sződön Kerekítő mondóka tanya születik mondókaállomásokkal, ezt a családdal vagy óvodai-kisiskolai csoportokkal is élmény lesz felkeresni.
Az info@kerekito.hu e-mail-címen a pedagógusok és az intézmények térítésmentesen kérhetnek egy száz-oldalas ötlettárat, a Facebookon pedig a „Kerekítő módszertan” csoportban férhetnek hozzá játékötletekhez.

Tudj meg többet a Kerekítőről itt!
https://linktr.ee/kerekito
https://mora.hu/sorozat/kerekito-konyvcsalad
https://www.facebook.com/kerekitokozosseg
https://www.youtube.com/watch?v=1pV3HEsq6jk
A Kerekítő könyvcsalád tagjai:
A Kerekítő 1-5. sorozatban hagyományos népi mondókákat, ölbeli játékokat találunk leírással, amely alapján a felnőtt játszhat a kisgyermekkel.
A Százérintő Lackfi János ölbeli játékait tartalmazza, J. Kovács Judit játékleírásaival, hagyományos népi játékok egyik típusának a mintájára, de a mai világ elemeivel.
A Kerekítő Évkerék és a Kerekítő manó adventi mondókatára című kötetben jeles napokhoz köthető érdekességek és az ünnepekhez kapcsolódó népi mondókák, dalok, évszak szerinti játékötletek találhatók.
A Kerekítőállatos játéktár kötetből népi játékok, állatos hangutánzók és hozzájuk kapcsolódó mondókák, játékötletek, dalok tanulhatók.
Mesekönyvek:
A Kerekítő manó utazásai, illetve a Kerekítő manó és az évszakok című mesék óvodásoknak, Kerekítő manó mini meséi pedig a legkisebbeknek szólnak a manóról, és Kacska macskáról.
Lapozók:
A Kerekítő Kacagtató sorozatának részeiben (Naphívogató, Jönnek az égi halászok) J. Kovács Judit Weöres Sándor, Kányádi Sándor és más költők versrészleteiből varázsolt olyan ölbeli játékokat, melyeket már a legkisebbekkel is el lehet játszani.
A Kerekítő manó vigasztalói, a Kerekítő manó altatói, a Kerekítő manó - A tanyán, a Kerekítő manó –Számolóka című lapozó népi mondókákat tartalmaz. A Kerekítő manó- A part alatt a közismert dalt rejti.
Fotó: Léderer Anita

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés