Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Kiss Anna 85 + Kaláka 55 a Hagyományok Házában

MTI - 2024.01.19.

Ideje fölrepülnöm címmel a 85 éves Kiss Anna költőt az idén 55 éves Kaláka együttes köszönti január 25-én a fővárosi Hagyományok Házában.

Az első vers, amelyet a Kaláka  a Nemzet Művésze címet viselő, Kossuth-díjas Kiss Annától még a hetvenes évek elején énekelt, az Éjszaka kéktollú volt - idézik fel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.
Az eredetileg Mikó Istvántól származó dalt a Kaláka akkoriban minden koncertjén előadta. Ahogy teltek az évek, Kiss Anna újabb és újabb verseit zenésítették meg, majd 2006-ban Gryllus Vilmos dalaiból megjelent a Hangzó Helikon sorozatban egy könyvet és CD-t is tartalmazó kiadvány.
Amikor a Kaláka 50 éves lett, dedikált esten köszöntötte az akkor 80 éves költőt. Ez adta az ötletet arra, hogy idén, amikor a Kaláka az 55. évébe lép, és Kiss Anna január 26-án a 85. születésnapját ünnepli, legyen ismét születésnapi köszöntő.
A Kaláka ezzel a koncerttel kezdi meg 2024-es jubileumi évét, az előadás éppen Kiss Anna születésnapjának előestéjén lesz. A koncerten az együttes mellett közreműködik Gryllus Dorka, Mikó István, a Kaláka egyik alapítója, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint Szokolay Dongó Balázs. A műsor rendezője Kőváry Katalin.
A Kaláka 1969-es megalakulása óta, több mint ötven éve egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet kimagasló alkotásainak megzenésítésével. Írtak zenét mások mellett József Attila, Ady Endre és Kosztolányi Dezső verseire is.
A kétszeres Kossuth-díjas együttesben, amely eddig több mint harminc lemezt készített, Gryllus Dániel (fúvós hangszerek, citera, ének), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, ének), Radványi Balázs (mandolin, gitár, ukulele, brácsa, ének) és Becze Gábor (bőgő, ének) szerepel.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés