Könyvhét 2021
Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
Móra Kiadó <br> újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Nádasdy Ádám, Gerevich András és Balogh Gergő kapja idén az Alföld-díjat

MTI - 2020.11.09.

Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvtudós, Gerevich András költő, műfordító és Balogh Gergő irodalomtörténész, kritikus kapja idén az Alföld irodalmi folyóirat nívódíját - közölte Szirák Péter főszerkesztő hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az Alföld-díjat Nádasdy Ádám a költészetet, a műfordítást és a nyelvtudományt ötvöző, rendkívül gazdag életművéért, valamint a folyóiratban közölt kiváló verseiért és fordítói tevékenységét kommentáló esszéiért kapja. Gerevich András költői és műfordítói munkásságáért, valamint a lap olvasóit gazdagító költeményeiért részesül az elismerésben. Balogh Gergő a folyóiratban publikált, a történeti összefüggésekben és a kortárs elméletekben eligazodást segítő tanulmányaiért, valamint az olvasókat orientáló szakszerű bírálataiért veheti át a díjat.
A kitüntetést minden évben novemberben, a Debreceni Irodalmi Napok Alföld-díjasok estjén adják át, idén azonban a koronavírus-járvány miatt a rendezvény elmarad. A szerzők a tervek szerint 2021 áprilisában a Debreceni Költészeti Fesztiválon vehetik át az Alföld-díjat - olvasható a közleményben.
Az Alföld szerkesztősége 1978 óta ismeri el nívódíjjal kiemelkedő szerzőit. A díjazottak 1993 óta a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. Eddig 120 szerzőnek 127 díjat osztottak ki. Közülük heten, Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is részesültek Alföld-díjban. A kitüntetést korábban megkapta többek között Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

A 30 éves Könyvhét a 92. Ünnepi Könyvhéthez időzítve

A Könyvhét megjelenik június 2-án, és ha az Ünnepi Könyvhetet esetleg el kell halasztani, de október 13-a előtt megtartják, akkor ez a mi idei második számunk ünnepi könyvhetinek tekinthető, hiszen a legközelebbi számunk október 13-án lát majd napvilágot.

Könyvhét 2021/1. szám címlapjaÉlet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyMMA
Belépés