Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Tanulmánykötet jelent meg Kölcsey Ferencről

MTI - 2024.01.18.

Történelmi, életrajzi és irodalmi értekezések mutatják be a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek korát és életét - a tanulmánykötetet csütörtökön mutatták be Nyíregyházán.

Karádi Zsolt irodalomtörténész, a Kölcsey Társaság alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Ő értetek élt - Kölcsey kora alcímet viselő, a vármegyei önkormányzat gondozásában megjelent kötet történeti, irodalomtörténeti, zenei és helytörténeti szempontból mutatja be Kölcsey életét, valamint a költő befogadástörténetét és munkásságának korabeli értelmezését.
A szerzők a környékbeli egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia oktatói és kutatói, értekezéseikben például Kölcseyt mint szatmári földesurat mutatják be, a vallásfilozófiai megközelítésű tanulmányokban pedig a Himnusz íróját filozófusi oldaláról is megismerhetik az olvasók - összegzett Karádi Zsolt.
Hozzátette, az új forráskutatások alapján az olvasó bepillantást nyerhet Kölcsey zenei műveltségébe, de a kötet a költő Berzsenyi Dánielről írt irodalmi kritikáinak elemzésével, pszichológiai és nyelvészeti kérdésekkel egyaránt foglalkozik. A kötetben az európai himnuszkultúrát és a magyar Himnuszt összehasonlító értekezések, valamint Kölcseyről az 1860-as években született visszaemlékezések olvashatóak.
Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés kormánypárti elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy vasárnap tartják a magyar kultúra napjának szatmárcsekei ünnepségét. A Kölcsey Társaság által szervezett, református istentisztelettel egybekötött eseményen átadják a Kölcsey-emlékplakettet, valamint egy új elismerést, a Himnusz földje elnevezésű emlékérmeket is.
A Himnusz-emlékévhez kapcsolódó díjat azok a közéleti személyiségek kapják meg, akik sokat tettek az emlékév megszervezéséért és a programok megvalósításáért - tette hozzá a helyhatóság elnöke. Az ünnepségen Csikos Sándor színművész szavalja el a Himnuszt, a műsorban közreműködik Varnus Xavér orgonaművész.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés