Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Sean Covey: Életed 6 legfontosabb döntése.

Pompor Zoltán - 2019.11.21.

Céltudatos kamaszkor

Mitől lesznek sikeres felnőttek a kamaszokból? Vannak-e olyan minták, példák, amelyeket követve bárkiből elégedett, boldog felnőtt lehet? Sean Covey egész munkássága a siker titkának kereséséről és a képzések, kutatások során leszűrt tapasztalatainak megosztásáról szól. Nagy értéke ennek az életműnek, hogy nemcsak a nagyvállalatok menedzserei számára kínál tréningeket, hanem a tinédzsereket nevelő családok számára is könnyen fogyasztható tanácsokat. Könyvei 2004 óta jelennek meg magyarul, legutóbb (a Harmat kiadó gondozásában) A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása, melynek máris itt a folytatása: Életed 6 legfontosabb döntése címmel. Covey több évtizedes, kamaszok között végzett munkája és kutatásai alapján hat olyan jellemzőt talált - nevezzük ezeket döntési helyzeteknek -, amelyek az élet hat kulcsterületéhez kapcsolódnak, a könyv azzal kecsegteti olvasóját, hogy ha a felismerik ezeket a döntéshelyzeteket és helyes döntést hoznak, nagy valószínűséggel sikeres és elégedett életet élnek majd felnőtt korukban. Jó hír tehát, hogy alapvetően csak 6 döntési helyzet van, rossz hír azonban, hogy ezek elég fontosak.

A könyv sok más amerikai életvezetési tanácsadó könyvhöz hasonlóan példákkal illusztrálva szól az olvasóhoz. Gondolhatnánk, hogy a kamaszok amúgy gondokkal teli, nyomasztó életét felesleges további elvárásokkal terhelni, de a szerző vallja - tinédzserkorban kell észnél lenni, jó döntéseket hozni, mert ez meghatározza majd egész további életünket. Szerencsére sok-sok példával, személyes történettel, ábrával és filmidézetekkel oldja a feszültséget, könnyed hangon szól a kamasz olvasókhoz, hamiskásan összekacsint a szülők háta mögött, olyan mint egy jóságos nagybácsi, aki az élettapasztalatait szeretné megosztani fiatal rokonával. Hajlamosak vagyunk elhinni ezt a hangot, mert amivel kecsegtet minket (jó munkahely, sok pénz, szerető család, tartós barátságok, önbizalom) mindannyiunk álma.

Mi is az a 6 terület, amire érdemes kamaszkorban fókuszáltan odafigyelni? Az első az iskola: a legfontosabb, hogy tilos abbahagyni! Másodszor fontos, hogy olyan barátokat találjunk, akik támogatnak a céljaink elérésében. A harmadik kulcs a boldogsághoz a szülőkkel való bizalmi kapcsolat. A negyedik a randi és a szex, az ötödik a függőségek, mindkettőnél fontos a mértéktartás, az önfegyelem, ami aztán elvezet a hatodik döntéshez az önbecsüléshez.

A számok fontosak, mert segítenek abban, hogy megjegyezzük és könnyen felidézzük a tanácsokat. (5 szeretetnyelv, 6 döntés, 7 szokás) Ám mindennél fontosabb, hogy ne tévesszük szem elől céljainkat - lássuk magunkat 5, 10, 15 év múlva, kérdezzük meg magunktól, mit teszünk meg azért, hogy elérjük a célunkat, s ha úgy is tűnik pillanatnyilag a nehezebb utat választottuk és lemondtunk valamiről, utóbb belátjuk, ez a döntés is kellett ahhoz, hogy elérjük célunk - és lássuk be ez elégedettséggel, sőt boldogsággal tölt el mindannyiunkat.

Pompor Zoltán

Sean Covey: Életed 6 legfontosabb döntése.
Harmat Kiadó, 328 oldal, 3500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés