Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Kiemelt

Magyar Miklós: Voltaire-t nem börtönözzük be – Az Élet és Irodalom 2024/23. számából

2024.06.06.

Az Élet és Irodalom 23. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

FEUILLETON

Magyar Miklós Voltaire-t nem börtönözzük be – Sartre kontra de Gaulle címmel írt esszét.

„A hatvanas években Sartre Franciaország határain kívül a legnagyobb gondolkodó státusát vívta ki magának, ami politikai ellenfeleit joggal nyugtalanította. 1960–62-ben, Algéria függetlenné válásának utolsó két évében, az író Sartre átadja helyét az utazó-politikus Sartre-nak. Kubában Castróval, Moszkvában Hruscsovval, Belgrádban Titóval, találkozik. De Gaulle felméri Sartre tekintélyét, és kesztyűs kézzel bánik vele annak nyíltan ellenséges magatartása dacára.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Csuhai István
Miből lesz című recenziója Jón Kalman Stefánsson Árkok az esőben című könyvéről szól.

„Azzal, hogy a jelen ismertetés tárgya, Jón Kalman időben legelső prózakönyve, az 1996-ban publikált Árkok az esőben most tavasszal a magyar könyvesboltokba került, már csak az időrendben második, harmadik, illetve a 2022-ben napvilágot látott legutóbbi, tizennegyedik könyve hiányzik a sorból. Ide tartozó érdekesség, hogy tudomásom szerint az eredetileg költőként induló, prózakönyvei előtt három verseskötetet is megjelentető író verseiből a Typotex Kiadó válogatást tervez közreadni – ezen túlmenően az Árkok az esőben világosan unikális dolog, hiszen nyitánya, első fecskéje egy nagyszabású sornak, és ennek az információnak a birtokában aligha van olvasó, akinek kíváncsisága ne arra irányulna, vajon a debütáló kötet, a harminchárom éves író műve mit jelez előre, mit villant fel és mit előlegez meg az érett vagy beérkezett, saját negyvenes és ötvenes éveiben vagy azon is túl járó író munkájából.

ÉS-KVARTETT

Szűcs Teri Visszatért hozzám az emlékezet című kötetéről

Károlyi Csaba
Deczki Saroltával, O. Réti Zsófiával és Zelei Dáviddal beszélgetett 2024. május 29-én, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a jövő héttől a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Ősszel új felállásban folytatjuk.
A pontjaink:
Zelei Dávid: 9 pont,
O. Réti Zsófia: 8 pont,
Károlyi Csaba: 8 pont,
Deczki Sarolta: 7 pont,
ez összesen 32 pont, a maximális 40-ből, a pontjaink átlaga 8.

VERS

A versrovatban Csehy Zoltán, Géczi János és Zalán Tibor versei olvashatók ezen a héten.
Itt most Csehy Zoltán egyik versét mutatjuk meg:

Nyomkövetés

Mért, hogy nyomkövetést vállal e strófa csak?
Túlzó berzsenyizést, lomha Horác-modort,
antikvár szöszölést, bibliofil gyönyört,
könyvmolyrágcsa-tapasztalást?

Mért, hogy túl modoros, túl magasan lebeg,
s otthont ott se teremt, hol maga őshonos?
Mért nem működik úgy, mint a puhány szonett,
melyben kopnak a jambusok?

Túl áramvonalas, mint a kigyúrt izom?
Harsány, mint a lezser Honda-motor design?
Túlképzett netalán? Áltudománygyanús?
Rossz hónaljszaga permanens?

Mit bánom, mi miatt hordja a bélyegét!
Nem nagy bűn, ha netán ócskapiacra jut!
Fickós kedvre derít, míg a matériát
klónozgatva szeretgeti.

PRÓZA

Benedek Szabolcs, Finy Petra, Gerőcs Péter, Keömley-Horváth Boglárka
prózája.
Tárcatár: Mécs Anna.

Részlet Gerőcs Péter Fizika tézé című írásából:

„Délután a Bimbó magához hívatott. A fizika tanáriban ült egyedül az asztalánál, valamit nagyon írt, fel sem nézett rám, amikor megérkeztem.
– Mikor írod meg a fizika témazárót?
– Mikor tudom?
– Holnap?
– Nem kaphatnék egy kis haladékot?
Abbahagyta az írást, felnézett.
– De miért hiszed te magad különbnek a többieknél? Nekik volt haladékuk? Két hete megírták a tézét. Neked miért jár haladék? Kettesre állsz, Imre! – már kiabált, teljesen idegben volt – Nincs haladék! Holnap megírod a témazárót a hetedik órában. Csak miattad bent maradok. Egyszer majd visszafizeted mások túlóráit, szívességeit, idegeit! Nem nekem, majd a gyerekeidnek, vagy ha ne adj isten tanár leszel, ami nem leszel, akkor a diákjaidnak! Szevasz!
Kóláék ott ültek a Jedlikben a szokott helyen.
– Nincs jó kedved, Pika. Mi a fasz van veled?
– Bimbó kiborult. Holnap tézét kell írnom.
– És Andi?”

ZENE

Fáy Miklós Yuja Wang zongoraestjéről írt.

„Fél perc biztosan nem kell hozzá, hogy meghaladjuk ezt az állapotot. Talán tíz másodperc, hogy ja, aha, ez azért Yuja Wang. Így zongorázik. Géppuskakéz. Meg persze sokkal több is, de azért ez így is lenyűgöző. Ha valami testiségről is szót kell ejteni, az sem a nem létező szoknya, még csak nem is az a furcsa, hirtelen mozdulat, amivel meghajol, hogy az ember félti: egyszer még beleveri a fejét a klaviatúrába.”

ZENE

Végső Zoltán Bertrand Chamayou Letter(s) to Erik Satie; Cage2 című lemezét értékelte.

„A Cage2 az Élodie Sicard táncossal tartott előadássorozat zenei anyaga, illetve további darabokkal kiegészített változata, amely teljes egészében Cage táncelőadásokhoz komponált preparált zongorás műveit tartalmazza, ahogy az előzőekben tárgyalt lemezen is vannak preparált zongorás darabok. A négyzetre emelt Cage egyszerre jelenti a két előadót (zongorista és táncos), valamint utal a színpad négy sarkában elhelyezett zongorákra: erre a műveknek megfelelő, különböző preparációk miatt volt szükség. A preparált zongora lényegében egy másik hangszer, erősebb ütős, kevésbé dallamhangszer karakterrel. Gyakori képzettársítás a gamelán zene a csengő-bongó összhangzás miatt és Cage talán valahol mélyen a zongora preparálásának kifejlesztésével is kapcsolódni kívánt a Satie által vezetett Hatok zeneszerzői csoporthoz és Ravelhez, Debussyhez, akikre hatást gyakorolt az 1900-as párizsi világkiállításon először Európában megszólaló gamelán zene.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés