Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Borzongató detektívtörténetektől az ifjú Petőfi sárszentlőrinci kalandjáig – Holden Rose – Kovács Attila – ifjúsági könyveiről

Szénási Zsófia - 2023.05.23.

Zenészként indult, előadóművészként folytatta, míg végre rátalált az írásra. Kilenc év alatt 16 könyve és három hangoskönyve látott napvilágot a 6-18 éves korosztálynak, számos novellája jelent meg antológiákban, magazinokban és online fórumokon. Mindig vonzotta a sci-fi és a fantáziavilág, ezt az érdeklődést az ifjúsági regényekben is kamatoztatja. Nemcsak termékeny szerző, de rendkívül gyorsan dolgozik. Az írás mellett az országot járva motiváló előadásokat tart általános- és középiskolásoknak, évente több ezer gyerekkel találkozik. Buzgó iparosmesternek vallja magát, akinek határozott elképzelése és célja van az olvasás népszerűsítésél.

– Örökös nyüzsgő vagyok, világ életemben alkottam valamit. Írtam, barkácsoltam, zenéltem, éppen, ami jött. Végül zenész lettem, vadászkürtszakon végeztem a konzit, majd könnyűzenészként tevékenykedtem, dalszövegeket írtam. Így telt a fiatalságom. Egyszer épp egy zenés darabhoz készültem szöveget írni, amikor teljesen beszippantott az írás. Rájöttem, hogy ez mindennél jobban érdekel. Úgy szoktam mondani, hogy „véletlenül” írtam egy regényt. Írással foglalkozó barátaim próbáltak segíteni, de nem sikerült kiadót találnom. A Főnix Könyvműhelynél viszont éppen akkor ifjúsági könyvszerzőt kerestek és jelentkeztem. Kisebb kerülő után megszületett Howard Matheu figurája és az ő különös esetei. 2014-ben írtam a regényt, hat héttel később már a boltokban volt. Összesen hat kötet jelent meg 3 év alatt, a harmadikhoz tanári segédlet és munkafüzet is készült.

Ki ez a Howard Matheu, aki ennyire közel áll a szívéhez?

– Ifjúsági detektívregényről van szó, hőse egy nyolc és fél éves fiú, aki belecsöppen egy detektívtörténetbe. Okos kisfiú, akinek van egy zárkózott kocka haverja és egy mindent bevállaló lány barátja. Írás előtt három napig csak azon gondolkodtam, hogyan nem lehet megírni egy ilyen regényt a 21. században. Ki akartam emelni a gyerekeket a technika világából, és egy olyan környezetbe repíteni őket, ahol nincs segítségükre az internet. Viszonylag jó beleérzőképességgel rendelkezem, ami nagy előny. Nem esik nehezemre úgy fogalmazni, hogy egy gyerek is könnyen beleélhesse magát a cselekménybe. Amikor az olvasásról tartok előadásokat 6-12 éveseknek, mindig előveszem Howard Matheu történeteit illusztrációként. Azt tapasztalom, hogy ezek az első szárnypróbálgatásaim még mindig működnek a gyerekek körében – ami végtelenül jó érzés. Kétszer-háromszor nyomták már után a sorozatot, az előadás pedig folyton fejlődik, igényesebb, játékosabb és interaktívabb lett az idők során. Néha szóvá teszik, amiért angolszász nevekkel dolgozom, de én ebben hiszek, nálam ez működik. Amikor felvázolom, hogy Southamptonban, Angliában vagyok, és egy krímiről van szó, azonnal megvan a kulisszám. Amikor egy 7-10 éves iskolás mesét olvas, vagy mesét olvasunk neki, kell egy bizonyos távolság a cselekmény és a valós életünk között. Nem mindegy, hogy valahol ott a távolban menekül a gyerekhős, vagy itt a szomszéd utcában történik mindez, ami neki is ismerős. Pszichésen könnyebben befogadható egy izgalmas történet, ami tőlünk messzebb játszódik, és nem kell attól félni, hogy velünk is megtörténhet. A távoli helyszín és világ nekem is nagyobb alkotói szabadságot ad. A Pagony Kiadónál megjelent Micsoda kalamajka! és Micsoda költözés! című ifjúsági kötetekben egyébként a magyar helyszínt, magyar neveket is kipróbáltam és az is működött, bár írás közben sokkal jobban meggondoltam, mit engedhetek meg magamnak.

Más korosztályoknak is születtek könyvek, kisebbeknek és nagyobbaknak is.

– 2017-ben Holtidő címmel publikáltam egy steampunkregényt, amit nagyon szerettem, és ha lesz alkalmam, megírom a második részét is. Menet közben a saját gyerekeim is nőttek-nődögéltek, kikerültek Howard Matheu korosztályából, így más témák után néztem. Mindig figyeltem ugyanis, mit szeretnek olvasni, milyen világok érdeklik őket.
A kétezres évek elején a Passage Kiadónak volt egy Libabőr című sorozata, amit nagyon szeretett a nagyobb fiam. Kedvelte a borzongást, a fogvacogtató kalandokat, egy vlogban együtt fel is dolgoztuk a szerző, R. L. Stine könyveit. Így született meg bennem a Lapozz és parázz! sorozat urbanfantasy első darabja, egy UFÓ-s sztori (később Azonosított repülő tárgy címen jelent meg), majd rögtön utána A lapátos fickó, amelynek valós alapja van; fiam állította, hogy egy lapátos fickót látott az ajtónál. Sok-sok beszélgetés után ezt a témát dolgoztam fel a regényben. Olyan kollektív félelmek kerülnek górcső alá a sorozatban, amikkel szinte mindenki találkozik, és fontos, hogy beszéljünk róluk. A Móra Kiadó vevő volt az ötletre, és Tükörvándor címmel most jelent meg a széria harmadik darabja, amiben a 12 éves főhősnő egy tükrön keresztül párhuzamos univerzumokba utazik és megpróbáltatások hosszú során át próbál hazajutni.
A könyvek célközönsége az a korosztály, amelyik a legkevesebbet olvas a felmérések szerint. Vagyis a felsősök. Most éppen egy olyan párhuzamos dimenzióban játszódó regényt írok, amiben a főhős mellől egyszer csak minden élőlény eltűnik, és egyedül marad. A szorongáson és a banális félelmeken keresztül igazi félelmekről és valódi problémákról lehet mesélni a kamaszoknak – finoman adagolva az információt. A sorozat köteteiben minden fejezet hasonló hosszúságú, fordulatos cselekménnyel, a végén cliffhangerrel. Az a célom, hogy a fiatal végig akarja olvasni a könyvet és izgassa, mi történik a következő oldalon.
A kisebbeknek is írtam, például a Piros és Bodó - Az időutazás című könyvet, ez egy figyelemfejlesztő mese, vagy a Leonardo lovag című kifestőkönyv jellegű mesekönyvet, aminek még a borítóját is ki lehet pingálni. Nagyon szeretem ezt a könyvet, és ennél is a saját gyerekem inspirált, aki mindenáron ki akarta festeni az Egy ropi naplója című bestsellert. Gondoltam, miért ne csinálhatnánk egy mesekönyvet, ami elejétől a végéig kiszínezhető? Addig is az olvasó kezében a könyv, addig is látja a szöveget és inspirációt nyer az olvasáshoz. Szeretném megírni a lányoknak szóló párját is, a Timi tündért, talán az is elérkezik egyszer.

Ugyanennek a korosztálynak készül a Móra Kiadó „Már tudok olvasni” című sorozata, ami különbö nehézségi szinteken segít az önálló olvasás fejlesztésében. A sorozatban Kortárs írók és grafikusok működnek együtt és izgalmas, tréfás, könnyen olvasható szövegeket hoznak létre. A Petőfi bicentenárium alkalmából született egy könyv, ami Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjait hivatott megismertetni a kisiskolásokkal. Hogy született a kötet?

– Dóka Péter ötlete volt, hogy írjak egy történetet Petőfiről, nyolcéveseknek. Komolyan gondolkodóba estem, miről is írhatnék. Egy nyolcéves nem tudja még, mi a szerelem, mi a költészet, mi a forradalom, vagy az önfeláldozás. Nem is találkozott még Petőfivel az iskolában, egy-két versét ismerheti csak. A János vitéz ötödikben kötelező, a forradalomról hetedikben tanulnak részletesebben. Mit lehet írni egy kétszáz éve élt költőről egy mai másodikosnak, ami befogadható? Hasznomra vált, hogy van egy Petőfiről szóló előadásom, amikor arra készültem alaposan felkutattam az élettörténetét. A költő, amikor annyi idős volt, mint a könyv célcsoportja, éppen Sárszentlőrincre járt kisgimnáziumba. Ez eléggé érdekesnek tűnt, főleg úgy, hogy ráleltem Dr. Sass István beszámolóira, amit a Petőfivel közösen eltöltött iskolaévekről írt. Így lett minden szereplő valóban létező személy, és így lettek a helyszínek is valódiak. Sass Pista, a költő padtársa, aki a történetet végül elmeséli, egy valóságos gyerekről mesél egy fiktív történetet. Egy detektívtörténetet.
Kiderül például, hogy Petőfi gyerekként nagy lelkesedéssel madarászott, ezért sokféle madárnevet és ábrát rejtettem el a szövegben, ami játékra invitál. A szövegekbe beágyaztam Petőfinek néhány ismert sorát is, szólás-mondásokat, és a végére még egy életrajz is került. Úgy írtam meg, hogy egy dupla magyarórába, vagy egy másfél órás könyvtári foglalkozásba beleférjen a könyv felolvasása és a róla szóló beszélgetés. További feladatokat is készítek még hozzá. A kisdiákok nem ismerik meg Petőfi költői nagyságát, viszont elő lehet készíteni a terepet a későbbi tanulmányokhoz. Az itt megszerzett tudás beépíthető a későbbi iskolai tanulnivalókba.

A Móra Kiadó EDU sorozatában részt vesz a Nyelvkincstár című sorozatban is, amiben Óhaj-sóhaj királylány címmel éppen a j-ly használatával kapcsolatos nyelvtani gyakorlóhoz írt történetet.

– Felkérésre történt a dolog, igen rövid idő alatt. Most is készülök egy hasonlóra, ami szintén a helyesírást gyakoroltatja. Szeretem ezeket a feladatokat, mert tudom, hogy miért csinálom, és mi lesz a haszna. Szeretem a funkcionalitást. Inkább iparosnak tekintem magam, és nem szépírónak.

Visszatérve az angolszász kontra magyar nevekhez, az írói álneve is angol, ami a magyar populáris irodalomban megszokott. Holden Rose.

– Kovács Attila vagyok. Csak íróból 7-8 Kovács Attila van Magyarországon! Könnyen összetéveszthető, még sci-fi írók is legalább ketten vagyunk. Végiggondoltam, a J. Kovács Attilát vagy más előtagot, de egyik sem tetszett. Akkor döntöttem az angolszász név mellett, amikor angliai környezetbe helyeztem az első regényeimet. Ám az eredeti nevemet is használom, hol így, hol úgy jelennek meg a könyveim. A Pagony Kiadó kerek perec megmondta, hogy csak magyar névvel jelenteti meg a könyveimet. De a magyar témájú műveim a Móránál is magyar névvel jelennek meg. Egyszóval mindkettőt használom. A kilétem egyébként sosem volt titok, a belső borítón mindig szerepel a valódi nevem. Néha gondolkodom, hogy ha ma kezdeném, választanék-e álnevet.

A honlapján szerepel, hogy 3-12. osztályosoknak gyakran tart motivációs előadásokat az olvasásról, a nagyobbaknak az írásról és az alkotásról is. Évente több tucatnyi helyszínen több száz előadást tart az érdeklődő osztályoknak. Tömegközlekedéssel járja az országot, ezzel is felhívja a figyelmet a környezetvédelemre.

– Nemrég volt az ezredik előadásom, és még további 100 fellépésem lesz ebben az évben vidéken, sokszor kistérségi iskolákban, illetve könyvtárakban. Egy-egy helyszínen egymás után 3-4 osztálynak, gyerekcsoportnak tartok előadást a különböző témákról. Úgy kell elképzelni, mint egy stand up fellépést. Előre megírt szöveget mondok el 45-50 perc hosszúságban. Az adott korosztálynak megfelelő ismeretek mellett sok humor és poén van benne. Mivel hamarabb voltam előadóművész, mint író, azt hiszem, magabiztosan elő tudom vezetni a mondanivalómat. Az előadások nem rólam szólnak, nem a saját könyveimet népszerűsítem. A 3-4. osztályosoknak arról mesélek, hogy mit fejleszt az olvasás, vagy miért fontos a képzelet, és hogyan segít a tanulásban. A felsősöknek olyan kérdésekről beszélek, mint Miért ne hagyd abba az olvasást? Hogyan csökkentheted a tanulási időt? Mi az az értő olvasás? Ki vagy te? A 7-12. osztályosoknak már arról is beszélhetek, hogy Ki az értő olvasó? Mi az az ihlet? Hogyan válasszunk valós célokat és hogyan érjük el azokat? Mihez kell kitartás? Ötödiktől már rendelhető a Petőfi, mielőtt sztár lett című előadásom, a középiskolásoknak pedig van egy Ady, de másként című, ami a költőt hivatott közelebb hozni a gyerekekhez. A kicsikkel interaktív játékot játszunk az előadás végén, a nagyoknál pedig arra hívom fel a figyelmet, hogy az olvasás fejleszthető, és az értő olvasás nélkül nem lehet boldogulni. Gyakran kapok olyan visszajelzést, hogy a gyerekek épp az előadás hatására kezdenek el olvasni. Ezzel kapcsolatban minden apró sikernek örülök.

Szénási Zsófia

Kovács Attila: A csontváz óra – Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai, Móra Kiadó, 64 o., 2499 Ft
Holden Rose: A lapátos fickó, Móra Kiadó, 184 o., 2999 Ft
Holden Rose: Azonosított repülő tárgy, Móra Kiadó, 184 o., 2999 Ft
Holden Rose: Tükörvándor, Móra Kiadó, 192 o., 2999 Ft
Csájiné KnézicsAnikó – Kovács Attila: Óhaj-sóhaj királylány, Móra Kiadó, 1699 Ft

A csontváz óra

megvásárolható

a Móra Kiadó

webáruházában

Olvasson bele a

könyvbe,

idekattintva

A lapátos fickó

megvásárolható

a Móra Kiadó

webáruházában

Olvasson bele a

könyvbe,

idekattintva

 

Az Azonosított repülő tárgy

megvásárolható

a Móra Kiadó

webáruházában

 

Olvasson bele a

könyvbe,

idekattintva

 

A Tükörvándor

megvásárolható

a Móra Kiadó

webáruházában

 

Olvasson bele a

könyvbe,

idekattintva

 

Az Óhaj-sóhaj királylány

megvásárolható

a Móra Kiadó

webáruházában

 

Olvasson bele a

könyvbe,

idekattintva

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés