Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Csúcspéldányszámok, 2019. negyedik negyedév

K. A. - 2020.02.07.

Eltelt egy negyedév, és a KSH a „menetrend szerinti” rendszerességét tartva, 2020. január 31-én nyilvánosságra hozta a 2019. negyedik negyedévében legnagyobb példányszámban megjelent könyvek listáját, és ezzel teljessé vált a 2019. évi példányszám lista – így kiderült, melyik könyvé az év legnagyobb példányszáma.

Röviden ismételjük az idevágó tudnivalót: a listán csak a 10000 példánynál nagyobb számban megjelenő könyvek szerepelnek. (Részletesebben korábbi közleményeinkben olvashatnak a lista kialakulásáról. Korábbi közleményeink a cikk végén található linkekre kattintva érhetők el.) A megjelenési példányszám fontos információkat hordoz a kiadó tőkeerejéről, a szerző megjósolható könyvpiaci sikerességéről, és olykor a kiadó bátorságáról – összességében bizonyos mértékben az aktuális időszak könyvpiaci viszonyait tükrözi vissza.
A „visszatükrözés” mértékét csökkenti, hogy kizárólag a szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi művek szerepelnek a listán, más műkategóriák példányszámai, legyenek bármilyen nagyok, nem kerülnek a nyilvánosságra hozott adatok közé.
A negyedik negyedévi lista érdekesebbnek tűnik fel, mint a megelőző negyedévek példányszám szerinti listája.

Ama könyves hiedelem, hogy az év könyves szempontból legfontosabb időszaka a negyedik negyedév, mely már a nagy karácsonyi könyvforgalomra történő felkészülés, majd a karácsony jegyében telik el, most is beigazolódni látszik. (Csak zárójelben: vélhetőleg ez mindaddig így marad – vagy csak addig marad így –, amíg „honunk szebb lelkű asszonyi” számára fontos marad az olvasás, az utódok olvasásra nevelése, és ajándékba könyvet vásárolnak maguknak és családtagjaiknak más praktikus holmik helyett vagy mellett.) Elérkezett a negyedik negyedév, és vele az év legnagyobb példányszáma: Frei Tamás Bábel című kötete 120000 példányban jelent meg az Alexandra Kiadónál. Érvényesült ezzel az utóbbi negyedévek egyik jellemző trendje is, az adott negyedéven belül ismét magyar szerző műve jelent meg nagyobb példányszámban, mint a külföldi szerzők első helyén szereplő könyv példányszáma.

Frei Tamás új könyvének nagy példányszámára számítani lehetett, korábbi köteteinek első kiadásai is 100-120 ezer példányban jelentek meg. A lista következő érdekessége – mivel ritka jelenségnek számít – Bödőcs Tibor kötetének szereplése: a Meg se kínáltak Leiner Laura könyvéhez hasonlóan 40000 példányban jelent meg, de Bödőcs Tibor kötetéből szerepel 30000 példánnyal egy új kiadás is a lista negyedik helyén. Ez illusztrálja azt a statisztikai szabályt, hogy minden egy tételben 10000-nél nagyobb számban kinyomtatott mű külön szerepel azonos negyedévben is, egyben tanúi lehetünk annak a nem túlságosan gyakori esetnek is, hogy egy könyv olyan sikeres, hogy még a negyedéven belül utánnyomást kell belőle készíteni. Az említett statisztikai szabálynak amúgy a fonákja, hogy ha sikeres mű egy negyedéven belül úgy haladja meg a 10000-es példányszámot, hogy két-három utánnyomással éri el, akkor sem szerepelhet a listán.

Itt, a lista legnagyobb példányszámainál érdemes kitérni a kiadói tőkeerőre is: a példányszám azt az információt is közvetíti, hogy az adott kiadónak van arra fedezete, hogy megjelentesse az adott, nagy példányszámú művet. A negyedik negyedévi lista elején szereplő Frei Tamás és Leiner Laura kötetet az Alexandra cégcsoport, a Bödőcs Tibor kötetet a Libri csoport adta ki. Ekkora mennyiségű könyv legyártása – anélkül, hogy konkrét ismereteink lennének a tényleges számokról – bizonyosan komoly anyagi ráfordítást igényel (jogdíj-előleg, nyomdaköltség) szűk időhatáron belül, tehát biztosra vehetjük, hogy a kiadók reálisnak ítélték meg az anyagi ráfordítás teljesíthetőségét, amellett is, hogy más kiadványokat is megjelentettek az adott időszakban.

A kis kitérő után folytatva: a listán több írói álnéven alkotó magyar szerző műve is szerepel: Vavyan Fable (Molnár Éva) új kötete 25000, Leslie L. Lawrence (Lőrincz L. László) új könyve 20000, Borsa Brown (Szobonya Erzsébet) Gyalázat és szerelem című kötete 15000 példányban jelent meg. A Szabó Magda karácsonyi témájú írásait összegyűjtő, Daloljanak itt angyalok című kötet példányszáma 20000 volt.

A karácsonyra készülő negyedik negyedévben a nagy példányszámok között csak Bartos Erikának a Brúnó Budapesten sorozata Pest fényei című kötete 10000 példánnyal, és Kollár Árpád–Szintai Molnár Péter Habfehér karácsony című kötete szintén 10000 példánnyal képviseli a gyerekkönyveket.
A nagy példányszámú listák újra meg újra visszatérő szereplői között egy-egy kötettel jelen van Náray Tamás, Fábián Janka, Tomor Anita, Fejős Éva, Lakatos Levente, Müller Péter.

A sikeres magyar szereplők után a külföldi szerzők listáját a magyarokéhoz képest némileg alacsonyabb példányszámmal, 30000 példánnyal Jeff Kinney nyitja, de mivel még egy könyve szerepel a listán 15000 példánnyal, az összesített eredményét nagyon jónak mondhatjuk. A listán az állandó szereplők – Danielle Steel (5 könyv), Sandra Brown (4 könyv), J. K. Rowling (1 könyv) – mellett megjelenik Margaret Atwood sikerkönyve, Jo Nesbø új Harry Hole-regénye, és egy Magyarországon még kevésbé közismert szerző, Rupi Kaur két könyve is.

Hiányoznak a Júlia-Romána füzetek darabjai a listáról, de álltunk már így, és türelemmel kívártuk, míg a következő negyedévben visszatértek – bizonyára nem lesz másképp most sem.

Véletlen egybeesés, hogy miközben a negyedik negyedévi listát elemeztem, megérkezett a Líra Könyv Zrt. 2020. januári összevont sikerlistája, ami alkalmat teremtett arra, hogy illusztráljam azt a korábbi állításomat, hogy a legnagyobb példányszámok és a kereskedelmi sikerlisták között nincs egyértelmű, közvetlen megfelelés. Előre bocsátva azt az alaptézist, hogy bármely cég sikerlistáját meghatározza a saját helyzete a könyvpiacon, kimondhatjuk, hogy a trendeket azért ki lehet olvasni egy-egy cég saját listájából is. Most a Líra Könyv Zrt listáját vetem össze a példányszámlistával.

Líra könyvesboltok, Líra-Móra könyvesboltok és a Rózsavölgyi és Társa boltok összevont sikerlista – 2020. január
1. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai
2. Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar – Életem Pablóval
3. Frei Tamás: Bábel
4. Andzrej Sapkowski: Vaják I. – Az utolsó kívánság
5. Angster Mária, Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Kozma-Vízkeleti Dániel, Lukács Liza, Orvos-Tóth Noémi, Pál Ferenc, Popper Péter: Otthonról hoztuk – Családi mintáink és a párkapcsolatok
6. Eddy de Wind: Auschwitz, végállomás – Egy túlélő naplója a haláltáborból
7. Jeff Kinney: Egy ropi naplója 14. – Romhalmaz
8. Hajnóczy Soma – Kelle Botond: Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal
9. Pál Ferenc: Ami igazán számít - Hogyan bánjunk jól magunkkal és másokkal?
10. Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája – Nem az út számít, hanem akivel megteszed
11. Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak
12. Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit - avagy 101 hulla Dramfjordban
13. Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon
14. Ambrus Éva: Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen
15. Borbás Marcsi: Magyarország finom - Vadregényes kelet

Az első helyen szereplő mű Orvos-Tóth Noémi kötete nem található a példányszámlistán, mert nem tartozik a „szépirodalom, ifjúsági és gyermekirodalom” hármasságába. A legnagyobb példányszámú mű, Frei Tamás könyve harmadik a sikerlistán. A példányszámlistáról még Jeff Kinney és Bödőcs Tibor műve van egyidejűleg jelen a kereskedelmi sikerlistán. Részben magyarázza az eltérést a Líra Könyv Zrt. kereskedelmi sajátossága (a vásárlóközönség, az átvételi példányszámok, a bolti szétosztás stb.), a példányszámoknak csak 10000 fölötti megjelenése a KSH listáján, és persze a tematikai kizárólagosság is. A "sikerlisták" is jó téma, de ennek folyamatos nyomon követésére és elemezgetésére nem vállalkozom.

Remélem, hogy olvasóink is tanulságosnak találják a listákat, mélyedjenek el tanulmányozásukban – az aktuális negyedévi után az egész évi listát is idemásolom a KSH honlapjáról, és végül a szokásos linkgyűjtemény találják korábbi közleményeinkhez.

K. A.

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek
2019. IV. negyedév
Október-december

Magyar szerzők
Frei Tamás: Bábel       120 000
Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak          40 000
Leiner Laura: Mindig karácsony        40 000
Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak (új kiadás)    30 000
Fable, Vavyan (Molnár Éva): Fanyarédes     25 000
Lawrence, L. L.: Donovan ezredes piros kabátja 1.  20 000
Lawrence, L. L.: Donovan ezredes piros kabátja 2.  20 000
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok         20 000
Náray Tamás: Zarah álma      18 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Gyalázat és szerelem   15 000
Fábián Janka: Búzavirág        15 000
Tomor Anita: Irány Hollywood         14 000
Bartos Erika: Pest fényei       10 000
Fejős Éva: Margarita  10 000
Kollár Árpád–Szintai Molnár Péter: Habfehér karácsony    10 000
Lakatos Levente: Vörös         10 000
Müller Péter: Világvége         10 000

Külföldi szerzők
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója–Romhalmaz 30 000
Steel, Danielle: Hatalmi játszma        22 000
Atwood, Margaret: Testamentumok 20 000
Brown, Sandra: A bosszú      16 000
Brown, Sandra: A jövő ígérete          16 000
Sandra Brown: Keserédes titok         16 000
Sandra Brown: Texas! sage   16 000
Steel, Danielle: Kalandvágy  16 000
Kinney, Jeff: Egy bitang jó fej srác naplója–Rowley Jefferson emlékiratai            15 000
Nesbø, Jo: Kés           15 000
Steel, Danielle: Johnny angyal           15 000
Steel, Danielle: Randevú a reménnyel           15 000
Rowling, J. K.: Harry Potter és a bölcsek köve        13 000
Kaur, Rupi: A nap és az ő virágai      10 000
Kaur, Rupi: Tej és méz           10 000
Steel, Danielle: A stáb           10 000

Itt az egész éves:

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek
2019. JANUÁR-DECEMBER
Január-március

Magyar szerzők       
Grecsó Krisztián: Vera           25 000
Berg Judit: Rumini     15 000
Bartos Erika: Buda hegyei     10 000
Bartos Erika: Buda tornyai    10 000
Bosnyák Viktória: Gyöngyi gyöngysora       10 000

Külföldi szerzők      
Steel, Danielle: Első látásra    22 000
Ryan, Kendall: Szeress és hazudj      21 000
Giordano, Raphaelle: Az a nap, amikor az oroszlánok salátát fognak enni             18 000
Cook, Robin: Génhiba           15 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója–Rodrick a király      15 000
Steel, Danielle: Csodálatos kegyelem           15 000
Gilmor, Jessica–Hannay, Barbara–Hardy, Kate: Karácsonyra otthon/Házinyúlra nem lövünk/Flörtölni tudni kell             11 050
Meier, Susan–James, Julia–Hardy, Kate: Az Élet megy tovább/Szerelemre hangolva/Botrányos barátnő            11 050
Carroll, Lewis: Alice Csodaországban          10 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója–Dupla para   10 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója–Kutya egy idő         10 000
Steel, Danielle: Tündérmese 10 000

Április-június           

Magyar szerzők
L. L. Lawrence: Az üvegpadlós függóhíd kolostora 1-2      20 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Gyalázat És Szenvedély 2      15 000
Mérei Ferenc–V. Binét Ágnes: Ablak–Zsiráf           11 000
Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon           11 000
Bartos Erika: Budapest Fényei          10 000
Bosnyák Viktória: A sirály a király? 10 000
Bartos Erika: Brúnó Budapesten–Buda hegyei        10 000
Bartos Erika: Brúnó Budapesten–Pest szíve             10 000
Spiró György: Egyéni javaslat           10 000
Nógrádi Gábor–Cakó Ferenc: Hova nézel, papa?     10 000

Külföldi szerzők      
Brown, Sandra: A tisztesség parancsa          16 000
Brown, Sandra: Eltévedt levelek       16 000
Brown, Sandra: Selyemháló 16 000
Brown, Sandra: Texas Lucky            16 000
Moyes, Jojo: Mióta megszerettelek   15 000
Steel, Danielle: Emlékezés     15 000
Kinney, Jeff: Egy Ropi Naplója-Hóháború   15 000
Kinney, Jeff: Egy Ropi Naplója        15 000
Steel, Danielle: Az esküvő     15 000
Steel, Danielle: Egy rendkívüli nő     15 000
Steel, Danielle: Tükörkép       15 000
Russell, Rachel Renee: Egy Zizi Naplója-Cserediák            15 000
King, Stephen: Kedvencek temetője             12 000
Mayo, Margaret–Graham, Lynne–Hardy, Kate: A hazudós pénzember/Nem egyszerű eset/Táncterápia 10 620
Ehrenreich, Monika: Óvodába Járok             10 050
Smith, Wilbur: Courtney háború       10 000
Steel, Danielle: Kisemmizve 10 000
Steel, Danielle: Múlhatatlan   10 000

Július-szeptember    

Magyar szerzők       
Leiner Laura: Emlékezz rám 50 000
Grecsó Krisztián: Vera           20 000
Bán Mór: Vihartépte zászlaink          14 100
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek    12 000
Bartos Erika: Születésnap      12 000
Anne L. Green (Líbor Erzsébet): Heather vonzásában         10 000
Berg Judit: Rumini     10 000
Fejős Éva: Csajok 2    10 000
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit,aki megölt egy férfit             10 000
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit,aki megölt egy férfit (új kiadás)       10 000
Leiner Laura: Ég veled          10 000
Tomor Anita: Most már együtt álmodunk     10 000
Tóth Krisztina: Fehér farkas 10 000
Závada Pál: Hajó a ködben    10 000

Külföldi szerzők      
Steel, Danielle: Győztesek     22 000
Brown, Sandra: Texas! chase            16 000
Brown, Sandra: Szenvedélyes hasonmás      16 000
Steel, Danielle: Az igazi         15 000
Steel, Danielle: Örökség        15 000
Steel, Danielle: Veszélyes szerelem   15 000
Lagercrantz, David: A lány, aki kétszer élt   13 000
King, Stephen: A kívülálló    13 000
Colter, Cara–Faye, Jennifer: Caleb háza/Hercegnő veszélyben/Párizsban kezdődött         10 550
Lee, Miranda–Kendrick, Sharon–Lennox, Marion–Mallery, Susan: A könyörtelen csábító/Álomherceg/Ki jön az én váramba?/És elkelt!    10 530
Forsyth, Frederick: A róka     10 000
Steel, Danielle: A helyzet magaslatán           10 000

Október-december  

Magyar szerzők
Frei Tamás: Bábel       120 000
Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak          40 000
Leiner Laura: Mindig karácsony        40 000
Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak (új kiadás)    30 000
Fable, Vavyan (Molnár Éva): Fanyarédes     25 000
Lawrence, L. L.: Donovan ezredes piros kabátja 1. 20 000
Lawrence, L. L.: Donovan ezredes piros kabátja 2. 20 000
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok         20 000
Náray Tamás: Zarah álma      18 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Gyalázat és szerelem   15 000
Fábián Janka: Búzavirág        15 000
Tomor Anita: Irány Hollywood         14 000
Bartos Erika: Pest fényei       10 000
Fejős Éva: Margarita 10 000
Kollár Árpád–Szintai Molnár Péter: Habfehér karácsony    10 000
Lakatos Levente: Vörös         10 000
Müller Péter: Világvége         10 000

Külföldi szerzők      
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója–Romhalmaz             30 000
Steel, Danielle: Hatalmi játszma        22 000
Atwood, Margaret: Testamentumok             20 000
Brown, Sandra: A bosszú      16 000
Brown, Sandra: A jövő ígérete          16 000
Sandra Brown: Keserédes titok         16 000
Sandra Brown: Texas! sage   16 000
Steel, Danielle: Kalandvágy 16 000
Kinney, Jeff: Egy bitang jó fej srác naplója–Rowley Jefferson emlékiratai            15 000
Nesbo, Jo: Kés           15 000
Steel, Danielle: Johnny angyal           15 000
Steel, Danielle: Randevú a reménnyel           15 000
Rowling, J. K.: Harry Potter és a bölcsek köve        13 000
Kaur, Rupi: A nap és az ő virágai      10 000
Kaur, Rupi: Tej és méz           10 000
Steel, Danielle: A stáb           10 000

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. negyedik negyedév
Új rekorder: csúcspéldányszámok, 2014. I. félév
Csúcspéldányszámok, 2014. harmadik negyedév
Sikerlistás könyvek 2014-ben
Csúcspéldányszámok, 2014. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. második negyedév
Példányszámcsúcsok 2016. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. első negyedév
Új rekorder: Toldi 140000 – csúcspéldányszámok, 2017. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. harmadik negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés