Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Csúcspéldányszámok, 2023. második negyedév

K. A. - 2023.08.07.

Gyorsan telnek a negyedévek – már újra itt is van a KSH rendszeres jelentése a kiemelkedő megjelenési példányszámmal büszkélkedhető kiadványokról. Ezúttal a 2023-ban, áprilistól június végéig megjelenő kiadványokat tárták az olvasóközönségük elé az évközi adatok sorában, július 21-én.

A KSH könyves statisztikájának kezdetei a régmúlt homályba vesznek, mi a Könyvhétben csupán 2010 óta kísérjük nyomon a legmagasabb megjelenési példányszámok alakulását negyedévről negyedévre. A cikksorozat olvasói tisztában vannak azzal, hogy ez a lista nem teljes: csak a szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek kerülnek fel rá, és csak az egyszerre, 10000-nél nagyobb példányszámban megjelent művek.

Ebben a laza, nyári, szünidős hangulatban nagyon hosszasan és mélyen nem fejtegetném a listára kerülés korlátainak következményeit és összefüggéseit, különösen azért sem, mert a korábbi írásokban bőven esett ezekről szó, érdeklődés esetén bárki elmélyedhet azokban a közleményünk végén található, a korábbi cikkekhez vezető linkgyűjtemény segítségével.

A tárgyalt negyedévben csupán egy jelentős könyves esemény volt, a kortárs magyar irodalom ünnepeként ismert Ünnepi Könyvhét és a Gyermekkönyvnapok. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, mely a Covid-járvány óta valahogyan elkeveredett a korábban megszokott áprilisi időpontjától, idén is ősszel rendezik meg, így a könyvbarátoknak be kellett érni 2023 első félévében az Ünnepi Könyvhéttel.

Az Ünnepi Könyvhét kiadói szempontból rendkívül fontos rendezvénye a könyvszakmának, nagy erőfeszítéseket koncentrálnak erre az alkalomra, Budapesten és vidéken látványos eseményeken, dedikálásokon találkozhatnak az olvasók kedvenc íróikkal. Ennek a nagyszabású ünnepi eseménynek – az idei Ünnepi Könyvhéten 170 kiállító kötetei mellett számtalan könyvbemutató, dedikálás, beszélgetés, koncert és egyéb program várta a közönséget csak a budapesti központi rendezvény helyszínén, de a vidéki városok is nagyszámú programnak adtak helyt – nem volt számottevő hatása mégsem a legnagyobb példányszámok alakulására.

Természetesen nem is az a fő szempont az ünnepi könyvheti részvétel esetében, hogy példányszámnövelő aktus lehessen a csatlakozás puszta ténye, emiatt nem is lenne igazságos számon kérni a rendezvénytől, hogy miért nem járul hozzá a megjelenési példányszámok jelentősebb növekedéséhez.

Ugyanakkor, ha a kortárs irodalom fogalmát nem leszűkítő értelemben használjuk, akkor természetesen megállapíthatjuk, hogy – függetlenül az előbb emlegetett rendezvénytől – kiváló kortárs szerzők művei szerepelnek a magyar szerzők listáján – és a külföldi szerzők listáján nemkülönben –, amelyekről viszont joggal feltételezhették kiadóik már megjelenésük előtt, hogy érdemes nagy példányszámban megjelentetni azokat. Hiszen mindkét listán olyan szerzők szerepelnek többségben, akiknek művei gyakran, vagy éppen folyamatosan fent vannak a negyedéves listákon.

Kezdjük például ennek a negyedévnek – és egyben 2023 első félévének – a példányszám szerinti sorrendjében első helyen álló Leiner Laurának 40 nyári nap című művével. Az 50000 példányban megjelent kötet kimagasló példányszáma nem jelent igazi meglepetést annak, aki tudja, hogy a szerző korábbi kötetei is magas példányszámban jelentek meg a Szent Johanna gimnázium történetének elsöprő sikerét követően. Ugyanígy, előre borítékolható volt a magas példányszáma Bartos Erika (Brúnó a Balatonon 3. Nyugati karéj, 25 000 példány), vagy Náray Tamás (Barbara - A végzet, 25 000 példány) című művének is. Az állandó, vagy gyakori listás szerzők közül ennek a negyedévnek a magyar szerzői listáján szerepel még Bartos Erika másik két megjelenéssel is, Marék Veronika, Berg Judit, Borsa Brown és Leslie L. Lawrence, mindnyájan visszatérő szereplők a listákon. (A teljes listát ld. alább)

A külföldi szerzők listáján hasonlóképpen dominálnak az állandóan itt forgolódó szerzők művei, de éppen az első helyen egy debütáló „nagypéldányos” áll: a nemes egyszerűséggel Harry herceg néven nevezett szerző, Tartalék című kötetével. A 25000 példány nagyon szép szám – ahogy mondani szokás: nekem legyen mondva – de a könyv hisztérikus nemzetközi sikerével (mi is idéztük az MTI-t) talán nem áll arányban (bár talán a „hisztérikus” siker itthon elmaradt), Leiner Laura könyve ennek a duplájával indult. Amiatt teszem itt ezt szóvá, mert két negyedév után ismét magyar szerző könyve a negyedév legmagasabb példányszámú kiadványa, így visszaállni látszik a trend: 2021 első negyedéve óta – a két utolsó negyedév kivételével –, mindig magyar szerző műve volt a legnagyobb példányszámú.

Lássuk hát a Harry herceg utáni sort: Collen Hoover következik 19000 példánnyal (Velünk véget ér), és vegyük észre, az ő műve az Elrontott életek is (10000 példány), és ha azt is észrevételezzük, hogy az előző két negyedévben is szerepeltek művei a listákon, akkor elmondhatjuk, hogy – az általam fantáziált „Magyarország örökös példányszámbajnoka” versenyen – új versenyző melegít a partvonalon, indulásra készen. Persze a verseny veterán küzdői is jelen vannak: Jeff Kinney, két mű, 15000 és 12000 példány; Danielle Steele (ő az előző negyedévben nem szerepelt, viszont azt megelőzően négy könyve jelent meg) két könyv 10000 és 10000 példány.

Szerepel még az ismert drogéria üzletlánc-alapító első magyar nyelven megjelent mesekönyve, a Tintoretto és barátai (12000 példány) és a nagyszerű színész, Alan Rickman naplója (10000 példány).

A nagy szabadságolások időszakában, zárszóként, csak úgy átabotában: a felsorolt, nagy példányszámban megjelent könyvek számomra azt is mutatják, hogy a könyvszakma mintha kiheverte volna a 2022. évnek a brutális infláció, és a radikális nyomdai áremelések okozta sokkját. Nem csupán a listát, hanem a többi könyvet is figyelve, a könyvek árának nagy emelkedését tapasztalom, egy friss, primőr” átlagos olvasmány, regény mostanság már 5000-7000 Ft körüli áron kapható, nem maradva el a zöldségek, gyümölcsök árának emelkedésétől (egy ötkilós görögdinnye 2500-ért, egy sárgadinnye 4500-ért; nyáron, a nagy szabadságolások és dinnyeevések időszakában?!)

Szóval, talán, kiheverte.

Csak példa, most már a listához visszatérve: Collen Hoover Velünk véget ér című könyve megjelent 2023. február 28-án 4999 Ft áron, majd valószínűleg utánnyomásra volt szükség, és emiatt június 27-én ismét megjelent, már 5999 Ft áron, ami szűk 4 hónap alatt 20 %-os inflációt jelent, ha csak a Velünk véget ér kerül a fogyasztói kosarunkba. Azt, hogy a vásárlóközönség mindezt hogyan viseli, csak pontos forgalmi statisztikák alapján tudnánk megállapítani, de ilyenek nem állnak rendelkezésünkre. (Amit cseppet sem bánok, mert kinek van kedve statisztikák alapján forgalomcsökkenést -növekedést, terület szerinti arányokat és hasonlókat számolgatni nyáridőben, mikor a felhőtlen kék égen tűző nap strandolásra hívogat? Nekem biztosan nincs.)

Abba is hagyom.

Jöjjön maga a lista, utána pedig a szokásos, böngészést megkönnyítő linkgyűjtemény.

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek
2023. II. negyedév
Április–június

Magyar szerzők

Leiner Laura: 40 nyári nap     50 000
Bartos Erika: Brúnó a Balatonon 3. Nyugati karéj   25 000
Náray Tamás: Barbara - A végzet      25 000
Marék Veronika: Boribon a játszótéren         15 080
Dezső András: Nagyfőnök    15 000
Karády Anna: Zserbó. A múlt tengerén        15 000
Bartos Erika: A csigaház kincsei       13 805
Borsa Brown (Szobonya Erzsébet): Védelem           12 000
Bartos Erika: A csigaház kincsei       10 000
Berg Judit: Rumini     10 000
Leslie L. Lawrence: Domingos és a halál angyala    10 000
Szily László: Idegtartás         10 000

Külföldi szerzők
Harry herceg: Tartalék           25 000
Hoover, Colleen: Velünk véget ér     19 000
Kinney, Jeff: Mély víz           15 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója - A nagy kiruccanás 12 000
Rossmann, Dirk: Tintoretto és barátai           12 000
Hoover, Colleen: Elrontott életek      10 000
Rickman, Alan: Őrülten, mélyen - Alan Rickman naplói     10 000
Steel, Danielle: Minden, ami csillog  10 000
Steel, Danielle: Royal 10 000

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. negyedik negyedév
Új rekorder: csúcspéldányszámok, 2014. I. félév
Csúcspéldányszámok, 2014. harmadik negyedév
Sikerlistás könyvek 2014-ben
Csúcspéldányszámok, 2014. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. második negyedév
Példányszámcsúcsok 2016. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. első negyedév
Új rekorder: Toldi 140000 – csúcspéldányszámok, 2017. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2021. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2021. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2021. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2021. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2022. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2022. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2022. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2022. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2023. első negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés