Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Kütyük helyett játsszunk könyvekkel! – Beszélgetés Lukács Bernadettel

Szénási Zsófia - 2023.09.27.

A Napraforgó Könyvkiadó őszi kínálatából

A Napraforgó Könyvkiadó 18. éve működik a magyar könyvpiacon, s a hosszú évek alatt a gyerekkönyvkiadás egyik fontos szereplőjévé vált. Elsősorban színesen illusztrált mesekönyveket, ismeretterjesztő kiadványokat, leporellókat, foglalkoztatókat és kreatív kiadványokat jelentetnek meg, s ezzel egészen egyedi kínálatot hoznak létre a magyar nyelvű gyerekirodalomban. Kicsi szerkesztőségük ellenére jelentős nemzetközi szakmai hátterük van, így megengedhetik maguknak, hogy saját fejlesztésű könyvekbe is belevágjanak magyar szerzőkkel. Major Eszter erényekről szóló verseskönyve és megzenésített versei, vagy Tapolczai-Zsuráfszky Lilla a magyar népzenét és hagyományokat népszerűsítő mesekönyve nagy sikert aratott a magyar olvasók körében. Zenés-táncos produkciójukkal mindketten szerepelnek majd a könyvfesztiválon. A könyves eseményre készülődve Lukács Bernadett ügyvezető beszélt a kiadó legújabb kiadványairól és terveiről.

– Kétségtelenül a kiadó legnagyobb idei szenzációja Tapolczai-Zsuráfszky Lilla Bartók és a tücsöklagzi című mesekönyve, amelyben az autentikus hangszerek és a dallamok hangmodulos nyomógombok segítségével csendülnek fel, és a talpalávalót a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenészei szolgáltatják. A magyar nyelvű változat a nyárra elfogyott, most már az utánnyomást visszük a könyvfesztiválra, plusz a mesekönyv angol fordítását. Az angol nyelvű kiadásban a népdalok két nyelven jelennek meg. Az új kiadást laminált oldalakra nyomtattuk, mert ez tartósabb, és jobban bírja, ha sokat forgatják. Úgy látjuk, hogy a turistalátványosságok közelében lévő könyvesboltok az angol verzióból is szívesen rendelnek. Szintén érdeklődnek a könyv iránt az amerikai magyar közösségek. A könyvhéten úgy tapasztaltuk, hogy nemcsak a kisgyerekes családok veszik a könyvet, de a felnőttek is lelkesen lapozzák. Gyönyörű a kötet, és Kiss Anna részletgazdag illusztrációi hitelesen ábrázolják a népi motívumokat és hagyományokat. Major Eszterrel 2017-ben kezdtünk el együtt dolgozni, Holdraforgók és Napraforgók címmel két CD-t is megjelentettünk az Évszakok leporelló-sorozatunk megzenésített verseiből. A lemezeken, melyeken Major Eszter és barátai az előadók, olyan ismert zenészek énekelnek, mint Szekeres Adrienn, Völgyesi Gabriella, Csipa, Wolf Kati, Bereczki Zoltán, a Vastag testvérek duóban, Kökény Attila, és fia, Kökény Lali, Nyári Alíz és Nyári Edit, szintén közösen, de még hosszasan sorolhatnám. A két CD-n összesen 24 dal található. 2023-ban Ilyen vagyok! Milyen vagyok? címmel megjelentettünk tőle egy verseskötetet az erényekről, ami hiánypótló kiadványnak bizonyult a magyar könyvpiacon.

– Nem sok kiadó foglalkozik Magyarországon hangmodulos kiadványok megjelentetésével. Ezek a 1-4 éves korosztály nagy kedvencei.

–Többféle hangmodulos sorozatunk van. A hangmodul egyrészt kiváló eszköz arra, hogy a legkisebbek kezébe is könyvet adjunk, másrészt segíti a beszédtanulást, fejleszti a hallást, élvezetes, ugyanakkor hozzászoktatja a kicsiket a könyv használatához. Vannak köztük böngészős könyvek, vagy rejtett, az oldalakba ágyazott hangmodulok, amelyekkel interaktív módon játszhat szülő és gyerek. Fontos hangsúlyozni, hogy bármennyire szórakoztató, ingergazdag és interaktív, ez a kiadvány mégiscsak könyv, és nem valamiféle kütyü. A mai gyerekek figyelme nagyon szerteágazó, sokféle inger éri őket nap mint nap, így nekünk is olyan kiadványokat kell kitalálnunk számukra, amelyek ezt a többirányú igényt kielégítik, és képesek lekötni őket. A kortárs mesekönyvek sokkal színesebbek a korábbiaknál, és több a hozzájuk adott érték, mint a régebbi gyerekkönyvekben. Ahogy változik a világ, változik a könyvek megjelenése is. A legfrissebb hangmodulos könyveinkben például szilikonos nyomógombok segítik a játékot, amelyek puhábbak, kellemesebb tapintásúak, mint a hagyományos hangmodulos könyvek nyomógombjai. A ki- és bekapcsoló gombok lehetővé teszik, hogy ne merüljenek le azonnal az elemek, és a hangerő is szabályozható. Újdonságként ajánljuk a Hangos cimborák sorozat négy darabját: a Móka a farmon, a Boldog születésnapot!, A zenekar és a Járművek címűeket. Ezeket a mesekönyveket nagy nemzetközi kiadók fejlesztik, és együttnyomásban készülnek. A legtöbb hangmodulos könyvet mi jelentetjük meg Magyarországon, úgy gondolom, ebben a szegmensben piacvezetők vagyunk.

– Visszakanyarodnék még a magyar fejlesztésű kiadványokhoz. Wolf Kati énekesnő közreműködésével van egy nagy ovisoknak és kisiskolásoknak szóló sorozatuk, Fekete Bernadett illusztrációival.

– A „zenélős” könyvek sorában jelent meg Wolf Kati Gyerekszáj címen futó foglalkoztató füzetsorozata, amelyben a tavalyi karácsonyi szám után tavasszal kijött a Gézengúzok, őszre pedig megjelentettük a Vár a suli! című kötetet is. A képes, játékos füzetekben a témához kapcsolódó dalszövegek, továbbá a hozzájuk tartozó kották, illetve különféle feladatok és matricák várják a gyerekeket. Wolf Péter és Fábri Péter dalait Wolf Kati énekli, és ezeket egy QR-kód segítségével telefonon keresztül meg lehet hallgatni, a kották segítségével pedig el is lehet otthon játszani. Terveink szerint két év alatt, öt füzetben, Wolf Kati Gyerekszáj 1. és 2. című gyereklemezeinek összes dalát megjelentetjük, és végül verseskötetet is szerkesztünk belőlük. A klasszikus hanghordozók kora sajnos lejárt, CD-t már nem érdemes kiadni, másképpen hallgatják a zenét az emberek. A könyv segítségével azonban egyszerre olvashatnak és zenélhetnek is a gyerekek, és ez segít eljuttatni a dalokat is hozzájuk.

– Számos kreatív és változatos foglalkoztató sorozattal találkozhatunk az idei újdonságok között. Mivel jönnek még a fesztiválra?

– Elindult a Fess az ujjaddal című sorozatunk, amiben a könyvhöz mellékelt festékpárnák segítségével az ovisok maguk fejezhetik be a képeket, alkothatnak, pöttyözhetnek, maszatolhatnak. A témák pedig: hercegnők, járművek, tanya. A kipattintható elemek segítségével ujjbábukat is készíthetnek. A Varázslatos matricák című sorozatban textil- és akva-matricák várják a feladatokat megoldó kicsiket jutalomképpen, a füzetek belsejében pedig különböző feladatokat kell megoldani, a kipattintható elemek segítségével 3D-s papírfigurák és bábok készíthetők. Állatkölykök, járművek és tündérvilágok jelennek meg a foglalkoztatókban, és lesz egy karácsonyi számunk szilikon matricákkal, amiket az ablaküvegre is fel lehet ragasztani, és később újrahasznosítani. Hasonló – tetováló-matricával ellátott – kiadványokat tavasszal már megjelentettünk: két érzékenyítő matricás füzetről van szó, az egyik a természetvédelemre, a másik az egészségtudatosságra hívja fel a figyelmet (Így leszek egészséges és boldog; Így lesz a bolygó egészséges és boldog). Készségfejlesztő könyveink közül szintén a kicsiknek való a Tanulj angolul című sorozat két kötete, ami az egyszerű szavakkal és az állatok neveivel ismerteti meg a gyerekeket a nagyméretű kártyák segítségével. A dobozban található filctollal, a minta alapján, le is tudják írni a szavakat a letörölhető felületekre.

– A Napraforgó Könyvkiadó másik fő profilja az ismeretterjesztés. Többféle korosztálynak, számos témában és mélységben látnak napvilágot ezek a kiadványok.

– Most jelent meg az 1000 kérdés nagykönyve című kézikönyvünk, ami sokéves szerkesztői munka eredménye, és a 6-10 éves korosztály számára készült. Tartalmas és súlyában is jelentős könyvről van szó, 270 oldalon 5 nagy kérdéskörben (természettudomány, állatvilág, az emberi test, történelem, általános műveltség) megannyi altémával foglalkozunk az űrtől a saját bolygónk élővilágán át a történelmi korszakokig és híres történelmi személyekig. Szó esik még a művészetekről, a különböző népek szokásairól és hiedelmeiről, és a sportokról is. A feltett kérdésekre részben a könyvben, részben a megoldandó feladatok, apró kísérletek segítségével lehet megtalálni a választ. A színes, mozgalmas oldalak miatt a kötet elsősorban a gyerekeknek lehet vonzó, de a tartalma miatt a felnőttek is sok kérdésükre válaszra lelhetnek benne. Gyönyörű, és az A/4-esnél nagyobb méretű a Kalandozás a világ tengerein és óceánjain című, majd’ 100 oldalas képes albumunk, amely az Északi-tengertől a Déli-óceánig tekinti át a sós vizek élővilágát, és az ott élő népek szokásait, térképekkel, ábrákkal, szószedettel segítve a tájékozódást. A matt műnyomó papíron megjelenő könyv textil-hatású borítót kapott, igazán igényes kivitelben. Tavaly ebben a formában megjelent egy könyvünk már a dinoszauruszokról és az óceánokról. Különleges, és témáját tekintve szintén hiánypótló kiadvány lehet A világ ünnepei című kötetünk, amely térben és időben bemutatja az összes földrész, vallás és a nagy kultúrák jellegzetes ünnepeit. Megismerkedhetünk a velencei és a brazil karnevállal, a nyári- és a téli napforduló ünneplésével a világ minden táján, néhány nagy vallási ünneppel, és olyan világszerte elterjedt angolszász szokásokkal, mint a Halloween, vagy az újév megünneplése.

– Mennyire lehet belenyúlni a kötetekbe, például magyar vonatkozás belekerülhet-e az ismeretterjesztő kötetekbe?

– Ritkán van erre lehetőség, csak akkor, ha nem együttnyomásban készül a könyv. A Biblia gyerekeknek című kötetbe például lehetőségünk volt beilleszteni egy családfát, a névhasználatot is a magyar megnevezésekhez igazítottuk. Néha az illusztráció megengedi, hogy magyar vonatkozású szócikket tegyünk az eredeti, számunkra talán nem annyira érdekes szócikkek helyére, de elég kicsi a mozgásterünk.

– A fesztivál után lassan a karácsonyi termékekre kell koncentrálnia a kiadónak.

– A karácsonyi szezonra érkeznek dobozos termékeink: ezek már inkább játékok, mint könyvek. A Mágneses állatok sorozatban ősállatokról és dinoszauruszokról tanulhatnak a gyerekek játékos formában. A dobozokban van egy kis tájékoztató füzet, egy nagy mágnestábla és 47 mágneses állat, amit megfelelő módon fel lehet helyezni a táblára. A dobozos termékek sorába tartozik a Képzeletdominó sorozatunk, amiben a kártyákat asszociációk révén kell párosítaniuk a gyerekeknek, gondolkodtató és szórakoztató feladatokkal. A kártyás játékok közül utánnyomásban jelenik meg a Tornáztasd az agyadat és új termékként a Fejtörők, mindkettő többféle korosztály tudásbázisára alapozva lett kifejlesztve. Négyrészes Lássuk, mit tudsz című sorozatunk hasonlóképpen kártyás formátumban, dobozos termékként jelenik meg, játékos kérdezz-felelek feladatokkal várja a család apraját és nagyját. Ezekkel a kiadványokkal szórakoztató módon és interaktívan szerezhetnek új ismereteket a gyerekek, hiszen időtöltés tekintetében ez már közelebb áll a játékhoz, miközben új ismeretekkel is gazdagodnak. És a szülők is tanulhatnak belőle új dolgokat, mert néha előfordul, hogy egy-egy témában elmélyült Mini Tudós „lekörözi” a felnőtteket.

Szénási Zsófia

A Napraforgó Könyvkiadó programja a 28. Budapesti

Nemzetközi Könyvfesztiválon

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés