Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Példányszámcsúcsok, 2020. negyedik negyedév

K. A. - 2021.02.03.

Elérkezett 2020 negyedik negyedéve a statisztika világában: a Központ Statisztikai Hivatal 2021. január 28-án, honlapján közzétette az elmúlt év októbertől decemberig terjedő időszakában, legnagyobb példányszámban megjelent szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek listáját. Elöljáróban csak annyit: nem változott a tendencia, 2020-ban minden negyedévben a legnagyobb példányszámú magyar szerzőénél alacsonyabb példányszámmal jelent meg a külföldi szerző első helyen álló műve. Nyugtázzuk ezt örömmel. Azt jelenti talán, hogy a magyar olvasók nagyobb eséllyel visznek piaci sikerre magyar szerzőtől származó művet, mint külföldi író munkáját. Legalábbis, a megjelenési példányszámok tanúsága szerint így van ez, ha alapfeltételezésként elfogadjuk, hogy a példányszámokról döntő kiadóvezetők csak az eladhatónak vélt példányszámban hozzák ki a könyveiket, nem pedig valamilyen bizarr önsanyargatás céljából döntenek eladhatatlanul magas példányszámokról.

2020 a vírus éve. Január-februárban már hallottunk róla, márciusban már be is zártak a könyvesboltok, ősszel jött a második hullám, melyen azóta is mindnyájan több-kevesebb sikerrel „hullámlovaglunk”. 2020-ban a könyvkiadást, a könyvkereskedelmet is meghatározta a koronavírus-járvány: a könyvesboltok bezárása miatt a könyvforgalom visszaesett, az online forgalom nőtt, a kettő egyenlege a teljes könyvszakmára vonatkoztatva éves szinten némi visszaesés, a könyvpiac nagyobb, tőkeerősebb szereplőinél pedig kisebb-nagyobb mértékű forgalomnövekedés mutatkozott.

A számok világában mélyedünk el itt, és szükségét érzem egy kis kitérőnek. A számok sok mindent elárulhatnak, különböző összefüggésekre deríthetünk (deríthetnénk) fényt, és mi mégis a legegyszerűbb mennyiségi mutatókkal dolgozunk mostanság. Hány könyv fogyott (forgalom), cím szerint (sikerlista), mennyit nyomtattak (legnagyobb példányszámok). Nem tudjuk például, hogy az éves kimutatott könyvforgalom mögött, melyet az MKKE számol össze immár több évtizede, mekkora kiadói raktárkészletek vannak, és a felhalmozódó raktárkészletekből milyen ütemben és arányban kerülnek a könyvek a másodlagos értékesítés csatornáiba.

Ifjú könyves koromban egy ÁKV-s boltvezetőtől hallottam: abból, hogy mennyi újdonságot kap a boltja, meg tudja saccolni a havi forgalom növekedésének a mértékét. Nyilvánvaló az összefüggés: ha nincs újdonság, a meglévő készletek forgalma csak csökkenő tendenciát mutathat.
Adózzunk itt egypercnyi néma nosztalgiázással az MKKE piackutató csoportjának, mely a rendszerváltozás körüli időkben szűnt meg, addig viszont hosszú időn keresztül látta el szociológiai és statisztikai módszereken alapuló könyvpiaci felméréseinek eredményeivel a könyvszakma vállalatait. Megszűnt mintegy harminc éve, és hogy az átalakuló könyvszakma profitorientált és nonprofit intézményrendszerében nem alakult ki semmilyen értelemben utóda – az talán azt a szomorú tényt jelenti, hogy a könyvszakmának nincs igénye ilyenre. Természetesen tudom, hogy az MKKE időnként külső közreműködőktől megrendel kutatásokat, ilyen volt a széles körű összefogással elvégzett könyvpiaci elemzés, amely Könyves Kutatás 2020 címmel látott napvilágot.

Ez a kis kitérő arra volt jó, hogy tisztázzuk: a legnagyobb példányszámok alakulásának negyedévenkénti figyelemmel kísérése érdekes, és tanulságos, de a könyvek világának számait még nagyon sokféleképpen lehetne megközelíteni: sajnálatos, hogy ehhez nincsenek – sem anyagi, sem adatforrás értelemben – forrásaink, és mint korábban említettem, elsöprő igény sem mutatkozik rá.

Visszatérve a negyedik negyedévi listához, van összefüggés a korábbi kitérő és az utolsó negyedévi lista között: a hírek szerint jó volt a karácsonyi könyvforgalom, és hogy ez annak köszönhető, hogy a kiadók sok újdonságot dobtak piacra ebben az időszakban, vagy pedig vevőlélektani igazság lett, hogy a vásárló az ünnepre készülve mértéktelenül vásárol, és bármit megvesz – ezt egyéb ismeretek híján nem tudjuk.

Ami biztos, komoly kínálattal szembesült a könyvesboltokba betérő impulzusvásárló. A negyedév legmagasabb példányszámban megjelent kötete Leiner Laura – teljes címleírása szerint – a Bízz bennem - II. trilógia - Iskolák versenye első kötet volt, 60000 példányban. Kepes András A bolond hülye és az okos depressziós című kötete követte 40000 példányban, majd két klasszikusunk következik a listán – Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső – egyformán 30000 példánnyal. A két 20000 példányost is megemlítem – csupán a változatos olvasói érdeklődés illusztrálására –: Borsa Brown (Szobonya Erzsébet) A végzet és Dezső András Magyar Kóla című kötete. Az utolsó negyedév 60000 és 20000 közötti első öt legmagasabb példányszámú kötete mind más-más olvasói ízléstípust képvisel. Említsük meg itt 15000-es példányszámával a Meseország mindenkié című kötetet is, amely ezt az igen szép példányszámot bizonyára köszönheti Dúró Dórának is, aki nagy média hírverést generálva darálta le a könyvet. (Akkortájt több szerző is hangot adott a közösségi médiában annak a vágyának, hogy bárcsak darálná le az ő könyvüket is Dúró Dóra…)

A külföldi szerzők között, úgy látom, Jeff Kinney és Daniel Steel még hosszú ideig fog a legmagasabb magyarországi összevont példányszámot elérő szerző címéért küzdeni –természetesen csak jelképesen szólva – mert most 30000 példánnyal Kinney az első, de három, egyenként 25000 példányos címmel követi őt Danielle Steel. Majd csupa olyan szerző könyve következik 20000-től 10000 példányig, akik kipróbált nagy példányszámos sikerszerzők, kivétel Mary Trump, az utolsó előtti amerikai elnök unokahúga. Az ő könyvének magas példányszámát nyilván az amerikai elnök, és az elnökválasztás iránti közérdeklődés indokolja.

19 cím szerepel a magyar szerzők listáján (ebből 8 gyermekirodalmi), 11 cím a külföldi szerzőkén (abból 2 gyermekirodalmi). Ne vonjuk le ebből azt a téves következtetést, hogy a karácsony már nem a gyermekeké, a korábbi időszakok gyermekirodalmi kínálata bőséges választási lehetőséget nyújtott az ünnepi ajándékozáshoz.

Az utolsó negyedév listája nem cáfolt rá várakozásainkra, a kiadók összeszedték erejüket az ünnepi ajándékozás időszakára készülve, több cím és nagyobb példányszámok jellemzik ezt a listát, mint a megelőző negyedévét.

Őszinte kíváncsisággal várom 2021 könyves érdekességeit.

Most következik a negyedik negyedéves lista, és korábbi szokásommal ellentétben, az éves listát most nem kronologikus rendben idézem ide, hanem példányszámok szerint sorba rendezve. Abból kiderül az is, hogy nem tévedtem, amikor Száraz Miklós György második negyedévbe (az időtényező furcsaságaira azóta sem derült fény) sorolt, 120000 példányban megjelent Fájó Trianon című albumáról azt jósoltam, hogy az év legmagasabb példányszámú kötetének bizonyul majd az év végén.

Legvégén következik a böngészést megkönnyítő szokásos linkgyűjtemény.

K. A.

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek
2020. IV. negyedév

Október–december

Magyar szerzők
Leiner Laura: Bízz bennem - II. trilógia - Iskolák versenye első kötet        60 000
Kepes András: A bolond hülye és az okos depressziós        40 000
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték      30 000
Kosztolányi Dezső: Csodát nekem    30 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): A végzet          20 000
Dezső András: Magyar Kóla 20 000
Berg Judit: Rumini     17 000
Meseország mindenkié (szerk.: Nagy Boldizsár)      15 000
Tomor Anita: Veled egy szigeten      12 000
3-5-8 perces téli mesék, Szimonidesz Hajnalka rajzaival (szerk.: Rét Viktória)      12 000
Böjte Csaba, Csender Levente: Böjte Csaba füveskönyve 12 000
Fábián Janka: Julie Könyvkuckója    12 000
Bosnyák Viktória: A sirály a király?  10 000
3 éves lettem! - Kedvenc meséink a Pagony szerzőitől (szerk.:Győri Hanna)         10 000
99 magyar népmese - Jankovics Marcell rajzaival     10 000
Koleszár Márta: Cigánymesék 4. fejtörők     10 000
Leiner Laura: Maradj velem   10 000
Rúzsa Magdolna, Ordódy Eszter: Angyalkert          10 000
Szántó Dániel: Egy pap vallomása    10 000

Külföldi szerzők      
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója 15. - Mély víz           30 000
Steel, Danielle: Csendes éj     25 000
Steel, Danielle: A kastély       25 000
Steel, Danielle: Pegazus         25 000
Follett, Ken: Egy új korszak hajnala - A katedrális előzménye        20 000
Rowling, J. K.: Az Ickabog   17 000
Nesbo, Jo: A birodalom         17 000
Cook, Robin: Genezis            15 000
Trump, Mary L.: Túl sok és sosem elég - Avagy hogyan teremtette meg a családom a világ legveszélyesebb emberét            10 000
Martin, George R. R.: Trónok harca  10 000
Moyes, Jojo: Áradó fény       10 000

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek, 2020.
Példányszámok szerint rendezve

Száraz Miklós György: Fájó Trianon

120 000

Leiner Laura: Bízz bennem - II. trilógia - Iskolák versenye első kötet

60 000

Kepes András: A bolond hülye és az okos depressziós

40 000

Gólya viszi a fiát - mondókáskönyv (vál.: Orosné Galaczi Edit, Bacskai Csaba, Dávid Ildikó)

30 000

Gyertek, gyertek gyerekek! - mondókáskönyv (vál.:  Orosné Galaczi Edit, Bacskai Csaba, Dávid Ildikó)

30 000

Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

30 000

Kosztolányi Dezső: Csodát nekem

30 000

Kinney, Jeff: Egy ropi naplója 15. - Mély víz

30 000

King, Stephen: Éjszakai műszak

25 000

Steel, Danielle: Csendes éj

25 000

Steel, Danielle: A kastély

25 000

Steel, Danielle: Pegazus

25 000

Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Sapho 1.

20 000

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

20 000

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi. Kalauz 2.0

20 000

Lawrence, Leslie L.: Donovan ezredes tréfája I.

20 000

Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): A végzet

20 000

Dezső András: Magyar Kóla

20 000

Follett, Ken: Egy új korszak hajnala - A katedrális előzménye

20 000

Lawrence, Leslie L.: Donovan ezredes tréfája II.

18 000

Berg Judit: Rumini

17 000

Rowling, J. K.: Az Ickabog

17 000

Nesbo, Jo: A birodalom

17 000

Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten

15 000

Henaq, Victoria Eugenia: Mrs. Escobar

15 000

Francis, Suzanne: Jégvarázs 2.

15 000

Paulsen, Rüdiger: Húsvéti nyuszi és barátai

15 000

Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): A szárd szikla

15 000

R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona

15 000

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

15 000

Meseország mindenkié (szerk.: Nagy Boldizsár)

15 000

Cook, Robin: Genezis

15 000

Szabó Zsolt: Vidám farm

12 000

Tábori Andrea: Gesztesi - Egy élet ezer színe

12 000

Borsa Brown  (Szobonya Erzsébet): Sapho. 2. r.

12 000

King, Stephen: Az Intézet

12 000

Tomor Anita: Veled egy szigeten

12 000

3-5-8 perces téli mesék, Szimonidesz Hajnalka rajzaival (szerk.: Rét Viktória)

12 000

Böjte Csaba, Csender Levente: Böjte Csaba füveskönyve

12 000

Fábián Janka: Julie Könyvkuckója

12 000

Pásztohy Panka: Pitypang és Lili

10 005


10000 példányosak

Benedek Elek: Benedek Elek legszebb mesekönyve

10 000

Frei Tamás: 2015 a káosz éve és a magyar elit háborúja

10 000

Szabó Zsolt: Unikornisok nagy mesekönyve

10 000

Atwood, Margaret: Testamentumok

10 000

Brallier, Max–Holgate, Douglas: Az utolsó srácok a földön

10 000

Kinney, Jeff: Egy ropi naplója–A rideg való

10 000

Kinney, Jeff: Egy ropi naplója–Az utolsó szalmaszál

10 000

Kinney, Jeff: Egy ropi naplója–Négy fal között

10 000

Russell, Rachel Renee: Egy Zizi naplója 1.–Mesék nem valami mesés életemről

10 000

Smith, Wilbur: Királyok királya

10 000

Steel, Danielle: Nemes harc

10 000

Emlékező Magyarország, 1. (Gyurgyák János szerk.)

10 000

Emlékező Magyarország, 2. (Gyurgyák János szerk.)

10 000

Vérző Magyarország. Magyar írók Magyarország területéért  (Kosztolányi Dezső szerk.)

10 000

Collins, Suzanne: Énekesmadarak és kígyók balladája

10 000

Giordano, Paolo: Járvány idején

10 000

Benedek Elek: 100 Benedek Elek mese

10 000

May Szilvia: Országházi tekergő

10 000

Streicher András: Itt a nyuszi

10 000

Tóth Csaba Tamás: Tények és tévhitek - Állati X

10 000

Potter, Beatrix: Nyúl Péter és barátai. Beatrix Potter összes meséje

10 000

Kinney, Jeff: Egy ropi naplója-A nagy kiruccanás

10 000

Kinney, Jeff: Egy ropi naplója-Pechszéria

10 000

Bosnyák Viktória: A sirály a király?

10 000

3 éves lettem! - Kedvenc meséink a Pagony szerzőitől (szerk.:Győri Hanna)

10 000

99 magyar népmese - Jankovics Marcell rajzaival

10 000

Koleszár Márta: Cigánymesék 4. fejtörők

10 000

Leiner Laura: Maradj velem

10 000

Rúzsa Magdolna, Ordódy Eszter: Angyalkert

10 000

Szántó Dániel: Egy pap vallomása

10 000

Trump, Mary L.: Túl sok és sosem elég - Avagy hogyan teremtette meg a családom a világ legveszélyesebb emberét

10 000

Martin, George R. R.: Trónok harca

10 000

Moyes, Jojo: Áradó fény

10 000

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. negyedik negyedév
Új rekorder: csúcspéldányszámok, 2014. I. félév
Csúcspéldányszámok, 2014. harmadik negyedév
Sikerlistás könyvek 2014-ben
Csúcspéldányszámok, 2014. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. második negyedév
Példányszámcsúcsok 2016. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. első negyedév
Új rekorder: Toldi 140000 – csúcspéldányszámok, 2017. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. harmadik negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés