Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Bethlenfalvy Gábor – Kállai Nagy Kriszta: Egyházi ünnepeink

Szénási Zsófia - 2023.11.22.

Ünnepről ünnepre az egyházi kalendáriumban

Hogyan lehet a mai gyerekekhez közelebb vinni az egyházi ünnepeket és átélhetővé tenni azok legfontosabb üzeneteit? Bethlenfalvy Gábor Egyházi ünnepeink című hiánypótló kötete Kállai Nagy Krisztina sokrétű és remek illusztrációival éppen erre vállalkozott: adventtől adventig a katolikus egyház évről évre ismétlődő legfontosabb ünnepeivel és szent időszakaival ismerteti meg a kisiskolásokat. A három kiemelt egyházi ünnepen túl – karácsony, húsvét, pünkösd – Krisztushoz és a szentekhez kapcsolódó főünnepek és parancsolt ünnepek sorát is bemutatja a könyv – természetesen a teljesség igénye nélkül. A gyerekek a katolikus egyházban fontos szentek legendáival (Szent Miklós, Szent Balázs, Szent József, Szent Péter és Pál, Keresztelő Szent János, Szent István király, Szent Márton vagy Szent Erzsébet) éppúgy megismerkedhetnek, mint legfontosabb Mária-ünnepeinkkel (Gyümölcsoltó Boldogasszony, Nagyboldogasszony, Magyarok Nagyasszonya), de részletes betekintést nyernek például a nagyböjti és a húsvéti időszakba, valamint az egyházi évkör más jeles napjaiba. Minden ünnep egy-egy oldalpáron kerül tálalásra, az olvasmányos leírást színes ábrák, fotók és kisiskolásoknak szóló kérdések egészítik ki, plusz a lapszélen a nagyobb vagy a felnőtt olvasóknak is megemlítenek néhány érdekességet. Egyszerű nyelvezettel, érthető és élvezetes formában meséli el a szerző az ünnepekhez kötődő bibliai történeteket. Nagy erénye a könyvnek, hogy a jeles napokat nemcsak dátum szerint helyezi el az egyházi éven belül, hanem – főként az úgynevezett „mozgó” ünnepeknél van ennek jelentősége – megadja, hogy melyik nagy ünnephez vannak közel időben, például vízkereszt, húsvét, pünkösd, vagy advent. A viszonylag kisméretű, négyzet alakú könyvecskét könnyűszerrel be lehet rakni egy táskába, és elvinni a templomba, a hittanórákra, vagy egy utazásra. A színes-képes kivitel egyaránt alkalmas az egyéni olvasásra és a családi mesélésre, a könyvhöz kapcsolódó színező füzetek pedig alkalmat adnak az egyházi ünnepekkel való játékos ismerkedésre. Az egyházi ünnepeink című füzet a könyvben található rajzokból tartalmaz huszonnégy kiszínezhető változatot, néhány soros magyarázatokkal, egyszerű kérdésekkel. Szintén 24 oldalas az Adventi színező, mely Jézus születésének történetét követi végig.

„…az ünnep jelentése több mint emlékezés és hálaadás: általuk beléphetünk a földi időn túlmutató szent időbe, az isteni örökkévalóságba. Vagyis nem csupán kilépünk a múlandó hétköznapok ritmusából, hanem belépünk abba, ami az örök életünk ritmusa. Nem hétköznapról hétköznapra, hanem ünnepről ünnepre élünk” – foglalja össze Bethlenfalvy Gábor a bevezetőben.

A szerzőpáros egyébként már több, gyerekeknek szóló kiadványt is jegyez közösen. Az elmúlt években a Don Bosco Kiadónál két alapművük is megjelent a Magyar szentek élete és A keresztény Európa szentjei címmel, a hozzájuk tartozó színezőket és a Jézus barátai, illetve a Szent életű magyarok a XX. században című köteteket már magánkiadásban publikálták.  Mindegyik hiánypótlónak számít a gyerekkönyvkkiadásban, pláne, abban az igényes és szép kivitelben, amely védjegyükké vált. A sort tavaly a Névnapok és szentek könyvével, illetve most az egyházi ünnepekről szóló könyvvel és színezőkkel folytatták.
Bethlenfalvy Gábor – mellesleg az Építési megoldások című szakfolyóirat főszerkesztője – rendszeresen publikál keresztényszemléletű írásokat, míg Kállai Nagy Krisztina nevét elsősorban J. Kovács Judit drámapedagógus több mint húsz kötetet számláló, a Móránál megjelenő Kerekítő sorozat illusztrátoraként ismerhetjük. Vidám színekben tobzódó, kedves rajzainak stílusa messziről felismerhető. A szenteket és az egyházi ünnepeket megidéző illusztrációiban egyszerre követi a szentek ábrázolásának tradícióit (például a különféle attribútumok, a szentekhez köthető tárgyak és színek megjelenítését), és kapcsolódik a mai kor emberéhez. Részletgazdag rajzai derűs nyugalmat árasztanak, humorosak és emberiek, ugyanakkor lényegre törően ábrázolják az ünnep szellemiségét.

Szénási Zsófia

Bethlenfalvy Gábor – Kállai Nagy Kriszta: Egyházi ünnepeink, Czékla Stúdió, 72 oldal, 3700 Ft

Megrendelhető: www.szentjeink.hu, vagy www.kallainagy.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés