Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Fenyvesi Orsolya: Miri 2. – Clive Gifford: Az idő könyve

Szénási Zsófia - 2023.11.15.

Mesék Mirivel

Fenyvesi Orsolya második Miri mesekönyve a karácsonyi készülődés jegyében született. A 2-5 éves korosztálynak íródott sorozat – a Boribon, vagy a Maszat-könyvekhez képest – újfajta szemléletet képvisel a gyerekkönyvkiadásban.

Az volt az elképzelés, hogy minden mesében adódik valamilyen, a korosztályra jellemző probléma, ami mágikusan, mondhatni varázsütésre megoldódik. A szerzőnek – aki egyben a kiadó szerkesztője – jó inspiráció volt a lánya és ovis barátai, akik mindig lenyűgözték a maguk őszinteségével, közléskényszerükkel és öntörvényű világalkotásukkal, emberközpontúságukkal és mágikus gondolkodásukkal. Az első mesekönyvben (Miri 1., A varázsmododó; A nagy vihar) azzal játszott, hogy Miri talál egy varázsmogyorót, amit ő „varázsmododónak” mond, és úgy gondolja, az majd minden kívánságát teljesíti. Dühös, amikor ez nem történik meg. Aztán van egy pont, ahol az anyukája enged neki, és megtörténik a varázslat. Ebből a meséből a szülők megerősítést kaphatnak, hogy néha jobb elengedni a dolgokat. A nagy viharban című mesében a sötétségtől való félelmet veszi górcső alá.
A most megjelent második kötet első meséjében (Karácsonyi angyalok) Miri elhatározza, hogy meglesi a karácsonyi angyalokat. Amikor a család idős tagjai közlik vele, hogy az angyalok láthatatlanok, akár a szeretet, vagy a vírusok – a kislány addig kombinál, amíg kitalálja, hogy véletlenül lenyelt egyet, s ez az angyal megfertőzte „jósággal”. Ezért most az egésznapos játék helyett ajándékokat készít a családnak. A másik mese (A telis-telihold) a holddal és az éjszakával kapcsolatos érzéseknek ad teret. Egyik éjszaka a telihold – anya minden ellenállása dacára – beszökik az ablakon, kicsiny lénnyé változik, megríkatja Miri mamáját, és megtanítja nekünk, hogy nem kell félni egy kis szomorúságtól. A könyv ismét Miklya Emese ízig-vérig kortárs illusztrációival jelenik meg.

Az idő ürügyén

Különleges és izgalmas kötettel rukkolt elő a Babilon Kiadó, amikor közreadta Clive Gifford Az idő könyve című, nagy gonddal összeállított ismeretterjesztő kézikönyvét Márialigeti Sára fordításában. Elgondolkodtató és titokzatos dolog az idő: „A létezése magától értetődő... Az időt lehet nyerni, vesztegetni és húzni. Az idő ingyen van, ám időnként megfizethetetlen. Ha túl sok, az unalmas, ha nem elég, az tiszta stressz. Az időt nem lehet megfogni, ízlelni vagy szagolni, viszont tapasztaljuk, hogy múlik. És bár minden perc, óra és nap pontosan ugyanolyan hosszú, érzésre mégis változó gyorsasággal telnek.” – írja könyv előszava. A szerző megkísérel átfogó képet adni arról, hogyan élt az idejével az emberiség a történelem folyamán, hogyan próbálta mérni, és hogyan alakította a civilizációt az időhöz való viszonyunk. Elmagyarázza, miért mutat mást az óra a világ különböző részein, hogyan segít az idő meghatározása a múlt titkainak megfejtésében, de olyan bonyolult és részben megválaszolhatatlan kérdésekre is keresi a választ, mint hogy „Mikor kezdődött az idő?”, „Vége-lesz-e valaha?”, „Az állatok is úgy érzékelik, mint mi?”, vagy hogy „Lehetséges-e az időutazás?”
A majd száz oldalas, nagyméretű, számos képpel illusztrált, kislexikonnal és tárgymutatóval ellátott kötet sokféle szemszögből tárgyalja az idő fogalmát. Összeveti például a mi mindennapos időnket a kozmikus idővel, ahol évmilliárdokban számolunk. A másodpercek töredékében mért időket az évek és évszakok változásával. A Föld mozgásának idejét az űridővel és a bolygók mozgásával. Sorra veszi, hogyan mérték a régi korok emberei az időt, milyen különféle kalendáriumok léteztek, kik és mikor alkották meg az első órákat. Foglalkozik az órák felépítésével, fajtáival, az időzónák kérdésével, az óraátállítással. Megmagyarázza a bolygóidő fogalmát és a geológiai időskála felépítését. Megtudhatjuk, mit mutatnak a fák évgyűrűi és milyen élettartammal számolhatnak a különböző élőlények. Átgondolhatjuk, mi zajlik le a testünkben az élet minden másodpercében, percében, órájában, napjában és hónapjában.  Hiszen a testnek is van saját, beépített órája, ami megmondja, mikor kell ennünk, innunk vagy aludnunk. Ahogy az állatoknak is működik valamiféle belső órájuk.
Ahány ember, annyiféle módon alkalmazkodik az időhöz. Találunk a könyvben notórius későket, időrekordereket, időnyerőket és időhúzókat. Rájövünk, hogy az időérzetünk is különbözik. Vázlatos képet kapunk a különböző tér-idő elméletekről, az időutazás lehetőségeiről, nehezen felfogható talányokról és paradoxonokról. A könyvből nem maradhat ki az idő idővonala sem, ami az idő történetének legnagyobb pillanatait tekinti át.
Kinek ajánlható a könyv? Aki szeret merengeni, elmélkedni, szereti a talányokat és a megfejtéseket, feltétlenül vegye kézbe a – néhol filozófiai gondolatokat is megfogalmazó – kézikönyvet, amiben tinédzserek és felnőttek egyaránt megannyi érdekességet és nem hétköznapi összefüggést fedezhetnek fel.

Szénási Zsófia

Fenyvesi Orsolya: Miri2. Karácsonyi angyalok; A telis-telihold, Babilon Kiadó, 40 oldal, 3970 Ft
Clive Gifford: Az idő könyve, Babilon Kiadó, 96 oldal, 6290 Ft

A Karácsonyi angyalok – A telis-telihold

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

Az idő könyve

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés