Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

J. Kovács Judit: Kerekítő Manó adventi mondókatára

Sz. D. - 2022.11.15.

Hit, remény, szeretet, öröm – Kerekítő Manó adventi mondókatára

Újabb taggal bővült Kerekítő Manó könyvcsaládja! A kötet ünnepi témákhoz kapcsolódó ölbeli játékokat és mondókákat, valamint napszámláló rigmusokat tartalmaz, babakortól egészen nagyóvodás korig évről évre lehetőséget nyújt minőségi idő együtt töltésére az adventi időszakban.

J. Kovács Judit, drámapedagógus így vall legújabb kötetéről: Hét évvel ezelőtt született a vágy, és körülbelül négy éve a kézirat, de mindig más kötetek kerültek előtérbe. Mostanra, sok szempontból nehezebb időkre érkezett meg, s talán nem is véletlenül. Olyankor, amikor az emberi kapcsolatok felértékelődnek, és a Kerekítő mottója: „egyszerűen, nagyszerűt” kiteljesedhet. Három, immár felnőtt gyermekem által ihletett és annak idején kialakított ünnepi szokásaink egy része is fellelhető a könyvben, s az ő beszámolóik az igazi garancia arra, hogy maradandó élményekkel gazdagodhatnak a kisgyerekes családok.

A családok számára az év legvarázslatosabb időszaka a karácsony. A készülődés, a várakozás a gyerekeknek azonban nem mindig könnyű – fogalmazza az előszóban a szerző, hiszen érezhetik úgy, hogy csigalassan telik az idő, míg a felnőttek számára szinte elrepülnek a hetek a nagy sürgés-forgás közepette.

„Üde képek kísérik a szövegeket, amiket sokáig fog nézegetni a kisgyerek. És a felnőttek számára is van meglepetés: érdekes tudnivalók a karácsony ünnepéről.” – írja ajánlójában Marék Veronika. Hozzáteszem, nemcsak a felnőttek, a nagyobb gyerekek számára is érdekesek ezek a tudnivalók, akik kistestvérükkel játszhatnak, és utána, a maguk épülésére elolvashatják a kísérő szövegeket. Például mindjárt azt, hogy honnan is ered az adventi koszorú szokása: „A múlt században jelent meg először német evangélikusoknál: egy árvaházban szekérkerékből készített csillárra a gyerekek kedvéért húsz fehér és négy piros (ezek a vasárnapok) gyertya jelölte a napok múlását. A hagyomány tovább terjedt, változott a gyertyák száma, nálunk szokás szerint három lila és egy rózsaszín gyertya jelzi a vasárnapokat a koszorún, ez utóbbit az örömvasárnapon gyújtjuk meg. Mit jelképez a négy gyertya? A hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt.”

Úgy gondolom, a készülődés is az ünnep része, az összetartozás, a közös tervezgetés, tevékenykedés izgalma, meghittsége hatja át, hogy aztán nyugodt örömmel tölthessük a megérdemelt ünnepet. A várakozás idejét telíti játékos kedvvel a 24 napra való szórakoztató mondóka. A hanganyag letölthető a QR-kódot beolvasva, illetve elérhető az alábbi platformokon: You Tube Musik, spotify, iTunes, Amazon Mp3, Deezer. További téli játékötleteket, jeles napokról, népszokásokról szóló leírásokat és dalokat találunk a Kerekítő Évkerék című családi kötetben.

Több, mint valószínű, a lovagoltatók lesznek a fő kedvencek az Adventi Mondókatárban, de van benne versike a Luca-napi szokások eredetéről, a gyertyakészítésről, a téli gyógyteákról, a diótörésről, a mézeskalács sütésről (ehhez receptet a www.kerekito.hu kincsesláda menüjében találunk.) Mondókázhatunk a téli álmot alvó medvéről, a téli erdő madaráról, a cinegéről, a templomi karácsonyi szertartásokról és persze a fenyőfáról is.

Aki mondókázott már, tapasztalhatta, hogy a felnőtt és a gyerek között egyfajta szeretetkör teremtődik, amire mindenkinek olyan nagy szüksége van; sőt, ez az oldott együttműködés az ünnepi időszakon túl, más közös tevékenység során is mozgósítható. Szeretettel ajánljuk a kötetet – nem csak a szeretet ünnepére.

Sz. D.

J. Kovács Judit: Kerekítő Manó Adventi Mondókatára, ölbeli játékok, jeles napok
Illusztráció: Kállai Nagy Krisztina
Móra Kiadó


A kötethez országos programsorozat kapcsolódik advent első hetében:
Online: Vasárnaponként élő adásban énekes, Kerekítő manós percek.
Offline:"Kerekítő manó adventi mondókatára" NYITOGATÓ:
Családi Kerekítő Mondókázó november 27 – december 2-a között Orosházától, Szegedig, Balatonfüredtől a Vajdaságig számos helyszínen!
Játék és hangolódás az új kötet mondókáival, jelesnapi érdekességeivel advent első hetében!  
Itt lehet belehallgatni az oktatói segédanyagba: https://www.youtube.com/user/kerekitovideok/videos
Ez pedig egy kis Móra trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=fTIxUdR77_c
Video
https://www.youtube.com/watch?v=8167S70mp5A
Esemény:
https://www.facebook.com/events/1250686155488305?ref=newsfeed

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés