Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Major Eszter: Ilyen vagyok! - Milyen vagyok?

Pataki Andrea - 2023.03.22.

Mit jelent a kitartás, az őszinteség, az udvariasság, a hála...?

Az értékek, erények irányítják viselkedésünket, cselekedeteinket, ezek segítségével értelmezzük a bennünket körülvevő világot. Szorosan kapcsolódnak az erkölcshöz, javítják a másokkal való együttélést, az emberi viszonyokat.

Sokszor halljuk napjainkban, hogy a gyerekek nem ismerik bizonyos értékek, erények tartalmát. Az értékekre nevelés legegyszerűbb és leghatásosabb módja a felnőttek példamutató magatartása, de időnként nem árt konkrétabban is megfogalmazni az erényeket, hogy a gyerekek pontosabb képet kapjanak arról, mit miért tesznek a felnőttek. Az értékeket, erényeket ugyanis tanulás útján sajátítjuk el, ezek nem veleszületett, egyértelmű dolgok.

Éppen ezért nem árt a fogódzó, ha van mihez nyúlni a szülőknek egy-egy konfliktus után, vagy amikor mélyebben, de a gyerekek számára is érthető módon akarják megfogalmazni az elvárt magatartást. Az erényeket ugyanis többféleképpen is átadhatjuk a gyerekeknek: leginkább példamutatással, de beszélgetéssel is, egy mese vagy éppen egy vers révén. Talán ez az utóbbi módszer az, amely észrevétlenül, szórakoztató módon adja át a tudást a gyerekeknek.

Ebben segít Major Eszter Artisjus-díjas dalszövegíró frissen megjelent könyve.  A Napraforgó Könyvkiadó gondozásában létrejött kötet gyermekverseken keresztül igyekszik segítséget nyújtani a szülőknek, pedagógusoknak, és maguknak a gyerekeknek is abban, hogy megértsék egy-egy érték, erény mélyebb tartamát.

Mindenki vágyik arra, hogy a lehető legjobb képet fesse önmagáról. Az Ilyen vagyok! Milyen vagyok? kötet a kicsik számára is érthetően fogalmazza meg, mit jelent a kitartás, az őszinteség, az udvariasság, a pontosság vagy éppen a hála, így a gyerekek és a felnőttek el tudnak beszélgetni arról, hogy az ő esetükben mennyire találkozik az elmélet (Ilyen vagyok!) a gyakorlattal (Milyen vagyok?).

Hiszen a gyerekekkel foglalkozók számára ismerősen hangzanak az ehhez hasonló mondatok: „Már megint türelmetlen vagy!” „Ne légy mohó!” „Igyekezz, nem illik elkésni.” „Add kölcsön a játékodat, hadd játsszon vele ő is.” „Köszönj szépen!” Hasonló intelmek sokaságával próbáljuk meg terelgetni a gyerekeket, sokszor anélkül, hogy pontosan megfogalmaznánk, mi is az a türelem, a mértékletesség vagy éppen a jószívűség. Fontos, hogy a gyerek elmondhassa a saját élményeit, véleményét, hogy hibázhasson, de a versek segítségével számára is érthető módon tudjuk megmutatni neki azt is, hogy mire kell figyelnie, hogyan válhat jobbá, érettebbé a viselkedése.

Major Eszter nem először szólítja meg a gyerekeket, Évszakok címmel megjelent leporellói szintén friss hangot hoztak a gyerekversek világába. Az Ilyen vagyok! Milyen vagyok? folytatja ezt a hagyományt, ezúttal is a gyerekek szemszögéből ragadja meg a lényeget, így a kicsik könnyen azonosulnak a versek beszélőjével. A remek sorokat Major-Takács Eszter ragyogó illusztrációi keltik életre. A kötetnek ott a helye minden gyerekszoba, csoportszoba és osztályterem polcán.

Pataki Andrea

Major Eszter: Ilyen vagyok! - Milyen vagyok?
Napraforgó Könyvkiadó, 16 oldal, 3490 Ft


Az Ilyen vagyok! Milyen vagyok?

megrendelhető kedvezményes áron

a Napraforgó Könyvkiadó webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés