Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Margit Auer: Mister Morrison mágikus állatlexikona

Szénási Zsófia - 2023.08.28.

Csodálatos beszélő állatok – a Mágikus állatok iskolája szerzőjétől

„Mortimer Morrison vagyok, a mágikus állatkereskedés tulajdonosa. Talán hallottál már rólam. A szarkámmal, Pintyőkével meg egy csomó más állattal élek egy fedél alatt. Vidám, fecsegő társaság, még ha kicsit rumlisak is. Azt mondtam fecsegő? Igen, pontosan! Az összes állatom mágikus, úgyhogy mind tudnak beszélni.”

Mister Morrison mágikus állatlexikona címmel újabb kötet kapcsolódik Margit Auer német írónő Mágikus állatok iskolája című nagysikerű ifjúsági regénysorozatához. A németül 2013-ban, magyarul 2015-ben indult sorozat főszereplői a gyerekeken kívül a különféle mágikus, beszélni tudó állatok, amelyek nemcsak házi kedvencek, de hű barátok és segítők is. A Winterstein iskolába Miss Cornfield, az új osztályfőnök közvetítésével érkeznek meg a beavatatlanok számára szimpla plüssállatoknak tűnő mágikus lények. Minden gyerek megkapja a hozzá – kinézetben, jellemben és habitusban – legjobban illő állatot, s ezek segítenek nekik megküzdeni a hétköznapok nehézségeivel. Van köztük róka, teknős, pingvin, ecsetfülű disznó, kaméleon, denevér, koala, bagoly, patkány, sőt krokodil is.

Minden kötetben újabb osztálytársnak jutnak csodás állatok, és persze mindenféle kalandba és rejtélybe keverednek velük, amelyeket csak egymással összefogva tudnak megoldani. Segítségükkel a kiskamaszok nemcsak magabiztosabbak, kezdeményezőbbek és kreatívabbak lesznek, hanem nyitottabbá válnak egymás felé és képesek lesznek fejlődni a társas kapcsolataikban. A tizenhárom részes ifjúsági regénysorozathoz tartozik még öt önállóan is olvasható – téli és nyári – vakációs regény. A kiadó továbbá három nagyméretű, nyomozós foglalkoztató füzetet is megjelentetett a könyvek mellé, amelyet a sorozatban jártas ifjú olvasók könnyűszerrel megfejthetnek.

Az alaptörténetből 2017-ben zenés mesejáték született a Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színházban Novák János rendezésében, melyet a színház sokáig műsoron tartott, 2022 végén ünnepelték a 100. előadásukat. A regénysorozatból két osztrák-német rendezésű családi mozi is készült (Mágikus állatok iskolája, Rejtélyes gödrök), melyek magyar szinkronnal is megtekinthetők a 6+, illetve a 12+-os korosztályok számára. Mert ez is egy olyan könyvsorozat, amelyben a szereplők az olvasóikkal együtt nőnek fel, kisiskolásokból nagykamaszokká válnak, s velük együtt változik a regény valóságos és fantázia világa.

A könyvsorozat regény köteteit Nádori Lídia, a Kinyomoztuk! elnevezésű foglalkoztatókat Fenyvesi Orsolya, míg a lexikont Márialigeti Sára fordította. A most megjelent lexikon szerkesztésében az írónőn kívül Martin Verg vett részt, az egyszerre vicces és élethű illusztrációkat Nina Dulleck és Jochen Windecker készítette. A majd kétszáz oldalas, nagyméretű reprezentatív kötetben a sorozat jelenlegi és leendő rajongói részletesen megismerkedhetnek azokkal a csodálatos beszélő állatokkal, amelyek Mister Morrison mágikus állatkereskedésében valaha megfordultak. Tizenkilenc állatfaj szakértő jellemzése található a könyvben, van köztük bagoly, csíkosmókus, fekete mamba, flamingó, szurikáta, tarajos sül, tengerimalac és vándorsólyom is. Az egyenként hatoldalas képes leírásokban mindent megtudhatunk a mágikus állatok vadon élő fajtársairól: hogyan élnek, hogy néznek ki, mit esznek, van-e biztonságos élőhelyük, milyen rendkívüli dolgokra képesek, milyen a kapcsolatuk az emberrel, milyen legendák, hiedelmek fűződnek hozzájuk. Mi köze lehet például a bagolynak Pallas Athénéhez, mennyi magot tud a pofájába tömni a csíkosmókus, hogyan tájékozódnak a denevérek, miért üldözte az ember a hódokat, vagy milyen mélyre tud úszni a pingvin. Minden állatnál van egy kis leírás arról, milyen módon jutott mesebeli változata a mágikus állatkereskedő boltjába, mi a neve, mik a főbb tulajdonságai és végül melyik gyerek segítőtársa lett. A lexikon így messze többet tud, mint egy szimpla ismeretterjesztő kiadvány, ugyanakkor nem rejtett szándéka, hogy a fikciós elemek mellett a természetismeretet és a természetvédelem fontosságát is közvetítse az általános iskolás korú gyerekek számára.

Szénási Zsófia

Margit Auer: Mister Morrison mágikus állatlexikona
Babilon Kiadó, 184 oldal, 9900 Ft

A Mister Morrison mágikus állatlexikona

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés