Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Mercè Segarra – Francesc Rovira: Játékosan a Bibliáról

Pompor Zoltán - 2023.03.08.

Játékosan, szórakoztatóan, komolyan

Izgalmas műfaj a gyermekbiblia, több évszázada létezik már, és képes mindig újat mutatni! Van olyan, amelyik a lehető legnagyobb kortörténeti és szöveghűségre törekedve részletesen mondja újra a Szentírás történeteit; találkoztunk már olyannal is, amelyikben a mesélésen van a hangsúly ­­– a mesélő saját stílusa, megélt hite hidalja át az évezredes távolságot; aztán van olyan, amelyik csak képekkel, sőt képregényes módon, és van olyan is, amelyik az eredeti szöveget megtartva az illusztrációkkal szólítja meg a fiatal olvasót. A szöveg legalább annyira fontos, mint a vizuális világ, a gyermekbiblia – mint minden jó gyerekkönyv – sikere azon múlik, hogy a mesélő hang a történeteket felolvasó felnőttet legalább annyira elvarázsolja-e, mint a hallgatóságot.

A Játékosan a Bibliáról 2006 után idén jelent meg újra a Kálvin Kiadó és Magyar Bibliatársulat közös kiadványaként. Szerencsére a könyv másfél évtized alatt mit sem veszített frissességéből. A katalán rajzoló, Francesc Rovira jól megtalálja az egyensúlyt a kortörténeti hűség, a játékosság között: kiegyensúlyozott vizuális világ, harmonikus emberi kapcsolatok, kedves állatalakok, izgalmas perspektívák jellemzik rajzait. Mindez azért is fontos, mert a könyv célközönsége elsősorban az óvodás, kisiskolás gyermek: miközben hallgatják a rövid történetet, örömmel böngészhetik a képek apró részleteit.

Érdekes a könyv koncepciója is, a gyermekbibliák többségétől eltérő módon a hangsúly nem a bibliai történet újramesélésén van, csupán néhány, nagyon rövid mondatban vázolja fel a 25 ószövetségi és 18 újszövetségi történetet Mercè Segarra. Ahogy a könyv alcímében is olvasható: a bibliai tanulságok és szórakoztató feladatok várnak a könyvekben a gyerekekre. Bizonyos, hogy a történet (és annak üzenete is) jobban megmarad, ha valamilyen tevékenység kapcsolódik hozzá, ha a mannáról nem csak olvasnak, hanem maguk is főznek mennyei finomságokat, vagy ha a gyermek Mózest és bölcsőjét megalkothatják dióhéjból és gyurmából, esetleg a virágvasárnapi bevonuláshoz virágcsokrot készítenek, talán érthetőbb lesz a történet és annak kapcsolódása a saját valóságukhoz. A könyv mellékleteként mintákat, sablonokat is találunk, amelyek segítséget adnak a kézműves tevékenységek előkészítéséhez szülőknek, hittanoktatóknak.

A szórakoztató, önfeledt játékot időről-időre tanulságos beszélgetések váltják, ezek jellemzően az újszövetségi történetekhez kapcsolódnak, a Tízparancsolat az engedelmesség, Júdás árulása a barátság, Jézus gyógyításai az egészség, kereszthalála pedig a halál kérdését emeli fókuszba. Ezekhez a témákhoz a felnőttek beszélgetésindító kérdéseket is kapnak, bár lehet, hogy ezekre nem is lesz szükség, mert a gyermek maga fog feltenni kérdéseket – csak győzzük megválaszolni!

Pompor Zoltán

Mercè Segarra – Francesc Rovira: Játékosan a Bibliáról
Fordította: Mucsi Zsófia
Kálvin Kiadó, 96 oldal, 3500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés