Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

75 éves Danielle Steel

Maczkay Zsaklin - 2022.08.12.

A Magyarország „örökös összevont példányszámbajnoka” címért joggal indulhatna Danielle Steel, mert a KSH által közölt, 10000 példánynál nagyobb számban megjelent könyvek listáján szinte mindig jelen van. A termékeny amerikai írónő augusztus 14-én lesz 75 éves. Ez adta az alkalmat arra, hogy honlapunkon közzétegyük Maczkay Zsaklinnak a Könyvhét 2010. évi júliusi számában megjelent írását, melyben bemutatja Danielle Steelt, és az akkor éppen megjelent A Dél ajándéka című regényét.

Danielle Steel és A Dél ajándéka

Az olvasóknak – úgy tűnik – alapvetően két csoportja van. Az egyikbe azok tartoznak, akik szeretik a bestsellereket, és azok, akik soha, semmi pénzért, már csak elvből sem vennének a kezükbe ponyvairodalmat. Az utóbbiakat a legkevésbé sem szeretnénk meggyőzni álláspontjuk helytelenségéről, ám az előbbieknek örömmel jelenthetjük, hogy Danielle Steel legújabb kötete, A Dél ajándéka, néhány héttel ezelőtt a hazai könyvesboltok polcaira került, és röviddel megjelenése után, máris az eladási listák elejére lépett.

A rendkívül termékeny amerikai írónőnek összesen 73 regénye, tizenöt mesekönyve és egy verseskötete látott napvilágot, melyek – a verseskötet kivételével – magyar fordításban is olvashatók. Danielle Steel, akinek könyveiből ez idáig 530 millió példány kelt el, s akit 47 országban, 28 nyelven olvashatnak, napjaink egyik legnépszerűbb és legsikeresebb bestseller írója. Könyvei megjelenés után szinte azonnal a New York Times vagy a Wall Street Journal élére kerülnek, s rendre az eladási listákat vezetik – szerte a világon. Az amerikai írónő 1989-ben még a Guiness Világrekordok Könyvébe is bekerült, mivel 381 héten keresztül legalább egy könyve a Times bestseller-listáján szerepelt. Mozgalmas és könnyed regényei pedig számos filmrendezőt megihlettek, s 22 megfilmesített műve közül több tucat igazi kasszasiker lett. Többek közt az Ékszerek, melyet két Golden Globe-díjra jelöltek. Olvasói a legkülönbözőbb korosztályokból kerülnek ki, és – úgy látszik – cseppet sem törődnek a Steel könyveit elmarasztaló „hivatalos” kritikákkal. Mert – ha csak a számok tükrében nézzük – magas irodalom ide vagy oda, Danielle Steel mégiscsak tudhat valamit. Regényei gyakran saját kalandos és szokványosnak semmiképp sem nevezhető életéből táplálkoznak. A portugál anyától és amerikai-német apától (aki hovatovább a Löwenbrau sörgyáros család leszármazottja) származó Danielle gyerekkora nagy részét Franciaországban töltötte, ahol – szülei élénk társasági életének köszönhetően – megismerhette a könyveiben később minduntalan visszatérő, gazdag-befolyásos emberek világát. Hétéves korában szülei válását követően, apjával Amerikában telepednek le. Az egyetemen divattervezést tanul, ám betegsége miatt félbehagyja tanulmányait, és helyette kenyérkereset után néz. Dolgozik reklámszövegíróként és PR szakemberként, majd megírja első regényét. Könyveihez hasonlóan, saját szerelmi élete is tele van meghökkentőbbnél-meghökkentőbb fordulatokkal, és örök romantikusként összesen ötször áll az oltár elé. Második házassága például – ahol egy sorozatos nemi erőszakért elítélt férfinek mondta ki a „boldogító igent” – egyenesen a börtön falai között köttetett. (Talán nem alaptalan, ha az új regény ezen pontján némi önéletrajzi motivációra gyanakodunk, hiszen A Dél ajándékának egyik szereplője épp egy sorozatos nemi erőszakért perbe fogott férfi.) Az idén hatvanéves írónő hét saját és két örökbe fogadott gyereket nevel, így saját bevallása szerint, gyakorló anyaként, könyveit jobbára éjszaka írja. Steel az irodalom mellett a képzőművészetnek is elkötelezett híve: kortárs galériájában mindenekelőtt a fiatal tehetségeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget.

A Dél ajándéka ismét a szépek és sikeresek világába vezet. Szépek, sikeresek és gazdagok, akik valamiért mégis szerencsétlenek. A regény többi szereplőjéhez hasonlóan, a kissé sematikusan ábrázolt főszereplő a manhattani bíróság hírneves ügyésznője, Alexa Hamilton, aki épp a fentebb említett sorozatgyilkos ügyében folytat eljárást. Alexa egyedül neveli kamasz lányát, Savannah-t, miután férje, egy előkelő déli család sarja, csúnyán elárulta és faképnél hagyta. A nő – miután megfogadja, hogy soha többé nem teszi a lábát Dél földjére – New Yorkban telepedik le, és beleveti magát a munkába. A sors azonban ezúttal is alaposan összekeveri a szálakat, és Alexa életét a feje tetejére állítja. Az időközben nemzetközi méretűvé duzzadt bűntény ügyében Alexa a legjobb úton halad a felé, hogy a tettest rács mögé juttassa, ám a dolog szépséghibája, hogy az ügy beszűrődik az ügyésznő személyes életterébe is. Minek utána lánya fenyegető leveleket kap a feltételezett gyilkostól, akinek az elítéléséért körömszakadtáig harcol, úgy dönt, hogy Savannah biztonsága érdekében a lányt apjához küldi, Délre. Az új helyzet új kihívásokat, de egyúttal új lehetőségeket is tartogat, s Alexa lassan ráébred, hogy nem kezdhet addig új életet, amíg véglegesen le nem zárja a múltat. A regényben megjelenik a szerelmi szál is, és – miután kibogozták az évtizedek során összegabalyodott csomókat – a főszereplők élete egy csapásra megoldódik. A regény tehát – talán kevéssé meglepő módon – igazi nyári happy end-del zárul.
Maczkay Zsaklin

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: