Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Asztúria hercegnője-díj - Ana Blandiana román költő az irodalom kategória idei nyertese

MTI - 2024.05.23.

Ana Blandiana román költő, író, politikai aktivista nyerte el idén irodalom kategóriában a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat - jelentett be döntését a zsűri csütörtökön Oviedóban.

A döntéshozó testület, amely ebben az évben 38 jelölt közül választotta ki a nyertest, a legragyogóbb irodalmi hagyományok örökösének, radikálisan egyedi alkotóak nevezte méltatásában Blandianát, aki "rendíthetetlen költészetével rendkívüli ellenállást mutatott a cenzúrával szemben".
Az idén 82 éves költő Otilia Valeria Coman néven született egy ortodox pap lányaként. Miután apja politikai fogoly volt, négy évet várt arra, hogy egyetemi tanulmányokat kezdhessen, ekkor változtatta meg nevét.
A diktatúra alatt több alkalommal is eltiltották a publikálástól, a forradalmat megelőző két évben a könyvtárakból is eltávolították műveit.
A rendszerváltást követően politikai tevékenységbe fogott a kommunista örökség felszámolása és egy nyitott társadalom megteremtésének céljával.
Életműve több mint 30 verseskötetet, regényt, esszét tartalmaz, műveit 25 nyelvre fordították le.
A romániai PEN Club tiszteletbeli elnöke, tagja az Európai Költészeti Akadémiának és a Román Írószövetségnek is.
1969-ben elnyerte a Romániai Írószövetség költészeti díját, egy évvel később a Román Akadémia költészeti díját. 1980-ban megkapta az Írószövetség prózai díját is. 1982-ben Herder-díjjal ismerték el munkásságát.
Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. Az eddigi díjazottak idén: művészet kategóriában Joan Manuel Serrat katalán énekes-dalszerző, kommunikáció és humán tudományok kategóriában Marjane Satrapi perzsa származású francia képregényíró, sport kategóriában Carolina Marín spanyol tollaslabdázó, és társadalomtudományok kategóriában Michael Ignatieff kanadai író, történész, politikus.
A díjat hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (19,3 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés