Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Bemutatták a Budapest Nagyregény című kötetet

MTI - 2023.11.16.

Bemutatták a Budapest Nagyregény elnevezésű kötetet csütörtökön a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban; a főváros 150. születésnapja alkalmából megjelent kötetbe huszonhárom kortárs magyar szerző írt történetet egy-egy kerületről.

A Budapest Nagyregény a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő eseménysorozat kiemelt projektje - hangsúlyozta Nyáry Krisztián irodalmár a kötet bemutatóján, hozzátéve, hogy a könyvhöz különféle programok, beszélgetések és kulturális események is kapcsolódnak.    
Karácsony Gergely főpolgármester a könyvbemutatón kiemelte: a Budapest Nagyregény célja, hogy a főváros "megragadhatatlan sokféleségét" bemutassa marandadó formában és kézzelfoghatóan. A kötetben a legkiválóbb kortárs magyar írók osztják meg a fővárossal kapcsolatos élményeiket, gondolataikat - fogalmazott.
Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy pályázaton gyűjtötték össze a fővárosiak lakóhelyükhöz köthető családi, személyes történeteiket, a helyi legendáriumokat, ez volt az első szakasza a projektnek. A fővárosiaktól 200 történet érkezett és ezek kerületek szerint kerültek az írókhoz, akik ebből bármit felhasználhattak. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a tervek szerint a civilek által beküldött történeteket visszaviszik a kerületekbe, ahol azok tovább élnek előadások és beszélgetések formájában.
A Budapest Nagyregény-projekt a Könyvfőváros program részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. A Budapest Nagyregény a Libri gondozásában jelent meg és péntektől érhető el a könyvesboltokban.
A huszonhárom fejezetből álló kötetet Tasnádi István és Péczely Dóra szerkesztette.
Annak ellenére, hogy a kötet 23 fejezetből áll és mindegyiket másik szerző jegyzi, mégis összefüggő történetté állnak össze - hangsúlyozta Tasnádi Péter, kiemelve: szabad kezet kaptak a szerzők, csak néhány korlátozás volt, például a terjedelem nem haladhatta meg a nagyjából 30 ezer karaktert írásonként.
Péczely Dóra szerkesztő hangsúlyozta: nem szóltak bele a szerzők stílusába, ötleteibe. Céljuk az volt, hogy a kortárs írók egyedi hangjából, belülről fakadó kreativitással egy különleges regény álljon össze, de a stílust tekintve 23 féle prózai művet olvashat a közönség a kötetben. Bármelyik fejezetből indulva, bárhonnan felfejthetővé válik a történet - hangsúlyozta Péczely Dóra.  
Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója elmondta, hogy a kötet a Budapest Könyvfőváros program részeként valósult meg, a program célja az olvasás, a könyvek és a könyvtárak népszerűsítése.  
A regény írói között van Cserna-Szabó András, Krusovszky Dénes, Vámos Miklós, Tompa Andrea, Bartók Imre, Fehér Renátó, Kemény Zsófia, Szvoren Edina, Simon Márton, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Háy János, Németh Gábor, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Grecsó Krisztián, Dunajcsik Mátyás, Závada Péter, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Kemény István, valamint Dragomán György.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés