Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Burgenlandi gyermekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén a Hans Christian Andersen-díjat

MTI - 2024.04.09.

Heinz Janisch osztrák író és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja az idei Hans Christian Andersen-díjat, a gyermek- és ifjúsági irodalom világszerte egyik legelismertebb kitüntetését - közölte az IBBY (International Board of Books for Young People) nemzetközi gyermekirodalmi szervezet a hétfőn megnyílt Bolognai Gyermekkönyvásáron.

A díjat minden páros évben ítélik oda egy szerző és egy illusztrátor életművének elismeréseként. A győztesek kiválasztásakor az irodalmi minőséget és az innovatív szemléletet veszik figyelembe, illetve azt, hogy az alkotók mennyire képesek belehelyezkedni a gyerekek nézőpontjába, és hogyan tudják felkelteni a kíváncsiságukat. Írókat 1956, illusztrátorokat pedig 1966 óta tüntetnek ki. Az Andersen-díj pénzjutalommal nem jár, a díjazottak aranymedált kapnak.
A zsűri méltatása szerint a burgenlandi születésű Heinz Janisch az olyan rövid történetek mestere, amelyekben a szerző helyet hagy az olvasó képzeletének is. Számos művét áthatja a humor, sőt időnként az abszurd megközelítés. Egyszerű szövegei tartalmasak, és "a kevesebb több" elvén alapulnak hasonlóan a másik díjazott, Sydney Smith rajzaihoz, amelyek látszólag egyszerű technikával készülnek, és úgy fejeznek ki érzelmeket, hogy mellőzik a túlzó és felesleges részleteket.
A Bécsben és Burgenlandban élő Janisch Németújváron (Güssing) született 1960-ban, és az osztrák közrádió újságírójaként is ismert. Számos könyvet publikált felnőtteknek is, de a legszívesebben gyermek- és ifjúsági könyveket ír, amelyeket tucatnyi nyelvre lefordítottak. 2017-ben magyarul is megjelent Biblia című kötete, amelyben 12 ószövetségi és 20 újszövetségi történetet fogalmaz át - kiadója szerint - "irodalmi nyelven és irodalmi igényességgel". Többször is elnyerte Bécs város Gyermek- és Ifjúságikönyvdíját, valamint az Osztrák Gyermek- és Ifjúságikönydíjat.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés