Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Kiss Georgina kapta idén a Makói Medáliák díjat

MTI - 2024.04.11.

Kiss Georgina kapta idén Sötét évszak című verseskönyvéért a Maros-parti város önkormányzata által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat, az elismerést csütörtökön adták át - tájékoztatta a kuratórium az MTI-t.

Lanczkor Gábor költő, író, műfordító méltatásában úgy fogalmazott, bár első kötet, vagyis a pályakezdés záródokumentuma, egy türelemmel kivárt pályakezdésé, a Sötét évszak legjobb darabjaiban Kiss Georgina költői hangja a köznapiból úgy kreál ünnepet, hogy abban ünnepi egyedül e hang sötét tónusú méltósága lehet. Nem vidám és nem derűs ez a költészet, nem is kiábrándult vagy kétségbeesett; kiegyenlített tónusú, matt fényű, itt-ott érdes, föltárva az öntvény csiszolatlan felületét.
A laudáló kiemelte: amennyiben forrást, avagy ihlető irodalmi párhuzamot keresgélünk a Sötét évszakhoz, úgy Ted Hughes neve kínálja magát első körben, nyilván a Varjú-ciklus miatt, amelynek egyik ajánlása is Hughes-nak szól. Ez a költészet az eredetét tekintve épp úgy be van drótozva az múlt századi angolszász és így a világlírába, mint a kortárs magyarba - fogalmazott Lanczkor Gábor.
A Varjú-ciklus motivikus zártsága ellenére formakényszer nincs: Kiss Georgina első kötetének versei szabad lüktetéssel folynak, néhol pontok, vesszők jelzőkarói között, néhol központozatlan, szabad mederben, ahol azért számos vizuálisan is markáns motívum jelzi a -tól-ig reflektáltságát - hangsúlyozta a kritikus.
Kiss Georgina 1986-ban született Pécsett, egyetemi és doktori tanulmányait szülővárosában végezte és jelenleg is ott él. Kritikus, költő, magyar-filozófia szakos középiskolai tanár. Első kötete, a Sötét évszak tavaly jelent meg a Napkút Kiadó gondozásában.
A makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.
A Csányi Katalin szobrászművész készítette József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Lanczkor Gábor, Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés