Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok Balassagyarmaton

MTI - 2024.02.14.

Tíz előadást mutatnak be Balassagyarmaton, a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig. Az ország egyik legnagyobb amatőr színjátszó fesztiválját idén 39. alkalommal rendezik meg a Nógrád vármegyei városban.

Golyán Krisztina, a szervező Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: tíz társulat lép fel, Solymárról, Székesfehérvárról, Budapestről, Tatabányáról, Bajáról, Győrből és Kassáról érkező csoportok mutatkoznak be a háromnapos, ingyenesen látogatható  színjátszó napokon, az előadások a művelődési központ kamaratermében, aulájában és Csikász termében lesznek láthatóak.
A fesztivált pénteken 17:30-kor nyitják meg az Udvari Kamaraszínház A világ és a vége című előadásával. A versenyen kívüli előadást Andrási Attila írta és rendezte. A nyitónapot Wunderlich József Dalok és versek című zenés estje zárja.
Szombaton nyolc előadást láthatnak a nézők, az előadókat pedig késő estétől hajnalig tartó parti várja.
Vasárnap a szlovákiai kassai KGSzT: A félőlény című előadása után szakmai műhelybeszélgetést szerveznek, majd a díjátadót és a fesztiválzárót rendezik meg Csőre Gábor színművész közreműködésével.
A zsűri tagjai Ascher Tamás, Regős János, és ifjabb Vidnyánszky Attila.
A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztivállá vált, majd 1983-tól többnapos, nemzetközi, nem hivatásos színszínjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.
Golyán Krisztina úgy fogalmazott: a kamarajátékok országos fesztiválja kiváló lehetőség a fiatal, feltörekvő tehetségek bemutatkozására.
A rendezvény számos híres és elismert színházi rendezőt és színészt segített már a reflektorfénybe, így Szabó Győzőt, Alföldi Róbertet, Éless Bélát vagy Bucz Hunort - tette hozzá.
A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ felhívására hazai és határon túli magyar társulatok jelentkezhettek a színjátszó napokra. A legjobb előadásokat jutalomban részesítik.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés