Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Mózes Attila romániai magyar író életművére fókuszáló konferenciát tartanak Kolozsváron

Pap Melinda – MTI - 2024.04.17.

Mózes Attila romániai magyar író, irodalomkritikus, szerkesztő életművére fókuszáló konferenciát tartanak április 25-26-án Kolozsváron.

A század hamutartója - Mózes Attila-konferencia című rendezvényen magyarországi és erdélyi irodalomtörténészek, különböző folyóiratok, műhelyek szerkesztői tartanak előadásokat Mózes Attila életművéről. A rendezvényt a kolozsvári Helikon folyóirat, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a Bukaresti Egyetem, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervezi.
A konferencián szó esik Mózes Attila írói és kritikusi munkásságáról, irodalmi kapcsolathálójáról, a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján szereplő szövegeiről, a Helikonhoz fűződő kapcsolatáról. A rendezvény részeként Szántai János beszélget Király László Kossuth-díjas erdélyi magyar költővel, íróval.
A konferencián Antal Balázs, Radics Péter, Vermesser Levente és Vida Gábor részvételével tartanak kerekasztalbeszélgetést, melyet Papp Attila Zsolt vezet, majd a Helikon szerkesztőségébe is ellátogatnak a résztvevők.
Az első nap zárásaként a Bulgakov kávéházban tartanak szépirodalmi felolvasást Antal Balázs, Fekete Vince, Király Zoltán, László Noémi, Márton Evelin, Vermesser Levente, Vida Gábor és Wirth Imre részvételével.
A konferencia másnap a KAB-székházban folytatódik, ahol Mózes Attila novelláiról, prózájáról, életművéről értekeznek az előadók.
Mózes Attila (1952-2017) a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészettudományi karán 1976-ban szerzett orosz-magyar-francia tanári diplomát. Pályáját a román lakosú Székelyhidason kezdte, ahol franciát és tornát tanított 1976 és 1979 között. Ezután Kolozsvárra került az Utunk (a Helikon elődje) szerkesztőségébe, 1990-től a Helikon prózarovatának vezetője volt.
Nemzedékének egyik legkiválóbb írója volt, az Átmenetek, a Füstkorom, Az Oroszlán Hava és egyéb történetek, az Egy pohár vigyor, a Napnyugati vándorlás című elbeszéléskötetek, valamint az Egyidejűségek című regény, illetve A vénasszonyok nyara című kisregény szerzője. Két utolsó prózakötete, a Zsibvásár és a Foglaló - 13+1 érzelmes beszély 2010-ben, illetve 2011-ben jelent meg.
2012-ben kapta meg a Márai Sándor-díjat, négyszer vehette át a Romániai Írók Szövetségének prózadíját, legutóbb 2014-ben, és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának nagydíjában és kritikai díjában is részesült 2002-ben és 2004-ben. 2019-ben posztumusz a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé választották.

Pap Melinda – MTI

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés