Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Prózamaraton címmel új programsorozat indul a kortárs novellairodalom népszerűsítésére

MTI - 2023.03.07.

Prózamaraton címmel új Kárpát-medencei programsorozat indul a kortárs novellairodalom népszerűsítésére. Ehhez kapcsolódva pályázatot hirdetnek irodalmi reklámfilmek készítésére, valamint középiskolai színjátszók számára kortárs novellák színrevitelére.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Thália Színház összefogásával új programsorozat népszerűsíti a magyar nyelvű novellairodalom legfrissebb alkotásait, megszólítva az irodalom-, színház- és filmkedvelő közönséget - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a Prózamaraton szeptember végéig irányítja a figyelmet a kortárs magyar novellairodalom alkotóira és alkotásaira, s ösztönzi aktivitásra az érdeklődőket, hasonlóan az immár 2010 óta zajló Versmaratonhoz.
A Prózamaraton alapját Az év novellái 2023 antológia adja, amelybe harmincöt szerző írásait válogatta be Erős Kinga kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke és Bíró Gergely szerkesztő, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese.
A 2002 óta minden évben megjelenő antológia novelláit idén nyomtatott és online folyóiratokból (Bárka, Előretolt Helyőrség, Eső, Élet és Irodalom, Hitel, Irodalmi Jelen, Jelenkor, Kortárs, Magyar Napló, Országút, Székelyföld), valamint tavaly megjelent novelláskötetekből válogatták.
A szeptember 21-én, a magyar dráma napján 10 és 20 óra között megvalósuló Prózamaraton alkalmával az antológiában szereplő szerzők - a Versmaratonhoz hasonlóan - óránkénti bontásban lépnek színpadra, ahol az MTVA műsorvezetői beszélgetnek velük szakmai életükről, műveikről, és minden szerző felolvas egy részletet a művéből.
Az esemény kísérő rendezvényeként, a Thália Színház partnerségével a szervezők egy új programsorozatot indítanak PrózaPódium elnevezéssel. Ennek keretében középiskolai színjátszó csoportok részére pályázatot hirdetnek Az év novellái 2023 antológiában olvasható írások színrevitelére. A legfeljebb húszperces darabról készült felvételek alapján szakmai zsűri választja ki az öt döntőbe jutó produkciót.
A döntősök számára a zsűri tagjai személyes konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a darab betanulása során a Thália Télikert színpadán, ahol a szeptember 16-i döntő zajlik. A zsűri tagjai között van Gubás Gabi és Csőre Gábor színművész, valamint Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó képviselője. A pályázatokat május 19-ig várják.
A Prózamaratonhoz kapcsolódva a szervezők irodalmi reklámfilm-pályázatot is hirdetnek, amelyben azt kérik, hogy a jelentkezők az antológiában szereplő legkedvesebb novelláikról készítsenek kreatív ajánlót, rövid - legfeljebb 120 másodperces - reklámfilmet, amely bemutatja, érdekessé teszi, ajánlja a novellát. A pályázatra bárki jelentkezhet technikai megkötések nélkül.
A zsűri tagja Erős Kinga, Bíró Gergely és Szentmártoni Anna, a Magyar Napló Kiadó képviselője. A pályázat beadási határideje május 5., az eredményhirdetés május 20-án lesz.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés