Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Szénási Ferenc műfordító kapta az idei Hieronymus-díjat

MTI - 2023.09.29.

A műfordítók számára 1982-ben alapított Hieronymus-díjat idén Szénási Ferencnek adományozta a Magyar Írószövetség által létrehozott Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriuma - tájékoztatta a szervezet az MTI-t pénteken.

A díjat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke adta át csütörtökön a szervezet székházában. Szénási Ferenc 1946-ban született Budapesten, az ELTE magyar-olasz szakán szerzett diplomát, később doktori fokozatot. Italianista, műfordító és irodalomtörténész, két önálló tanulmánykötetet szentelt a huszadik századi olasz irodalomnak. Hosszú évekig szerkesztője volt a Nagyvilág folyóiratnak, Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen modern olasz irodalmat tanított, és az ezredfordulótól szépprózai írásokkal is jelentkezik - áll a közleményben.
A Magyar Írószövetség közleményében felidézi, hogy Szénási Ferenc olyan fontos olasz írók műveit ültette magyarra, mint Italo Calvino, Luigi Pirandello, Alberto Moravia, Umberto Eco, Giuseppe Ungareti, de számos költeményt is fordított, többek között Dante, Petrarca, Salvatore Quasimodo, Eugenio Montale, Edoardo Sanguineti, Mario Luzi műveit. Szénási Ferenc évtizedeken át végzett, magas színvonalú, hiánypótló műfordítói munkásságáért részesült a kitüntetésben - emelik ki a közleményben.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés