Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Valentin-napon indul a Madách Színház Írók-Sorsok-Szerelmek című vetítéssorozata az Art+ Cinema moziban

MTI - 2024.02.11.

Valentin-napon, február 14-én indul a Madách Színház híres magyar írók párkapcsolatáról szóló Írók-Sorsok-Szerelmek című tematikus vetítéssorozata az Art+ Cinema moziban. A GoBuda Mozi február 18-án csatlakozik az eseményhez.

Az Art+ Cinema moziban február 17-éig tartó vetítéssorozat alkotásai a 20. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces "film-szín-játékok" formájában dolgozzák fel - tájékoztatta a Pannonia Entertainment Ltd. az MTI-t. A program célja a magyar irodalom szolgálata.
A sorozatban Ady Endre, Szép Ernő, Karinthy Frigyes és Móricz Zsigmond történetei új, 21. századi értelmezésben, a magyar előadó-művészeti élet legkiválóbb alkotóinak tolmácsolásában jelennek meg.
A négyrészes vetítéssorozat első alkotása Nyáry Krisztián Elfogyni az ölelésben - Ady Endre szerelmei című forgatókönyve alapján készült "film-szín-játéka" lesz Nagy Sándor főszereplésével. A Horgas Ádám rendezte alkotás az idősödő Adyt idézi meg. Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta alakjait Botos Éva, Kakasy Dóra és Kelemen Hanna keltik életre.
Az Emberszag című alkotásban Szép Ernő élete és költészete elevenedik meg Gyabronka József főszereplésével. A film az író munkaszolgálatban töltött húsz napját dolgozza fel. A forgatókönyvet az azonos című önéletrajzi regény alapján Ferencz Győző írta. A drámai történetben lírai ellenpontként Szép Ernő versei is megszólalnak Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati és Tóth Ildikó előadásában. A "film-szín-játék" rendezője Harangi Mária, társrendezője Pálos György volt.
A két egyetlen - Karinthy Frigyes szerelmei című "film-szín-játékban" az agyműtétjére készülő, élet-halál között lebegő Karinthy (Fekete Ernő) képzeletben elhunyt feleségével, Bogával (Fekete Réka Thália), a valóságban pedig a szenvedélyes, minden férfit meghódító Arankával (Jordán Adél) viaskodik. A Fráter Zoltán forgatókönyve alapján, Szirtes Tamás rendezésében készült film júliusban a New York-i Oniros Film Awards legjobb életrajzi filmnek járó díját nyerte.
Forgách András művéből készült a Tercett című "film-szín-játék", amely Móricz Zsigmond, valamint felesége és szeretője szerelmi háromszögét dolgozza fel.
A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult programsorozata, mely a színház professzionális tévéstúdiójában készült, a színház, a film és a televízió műfaji határain létrejött "film-szín-játékokat" kínál. A Madách SzínpadON 2022-ben önálló művészi arcéllel rendelkező, tematikus filmsorozatot hirdetett meg Írók-Sorsok-Szerelmek címmel.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés