Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Hogyan terjed az ismeret

Hogyan terjed az ismeret?
Próbaúton a gyermekkönyvek világában
A gyerekeknek, az ifjúságnak szóló ismeretterjesztő irodalmat kik művelik? Kik adják ki? Egyenletesen magas a színvonal? Vagy sok a gagyi? Nem úgy készül-e az ún. ismeretterjesztő könyv, hogy valaki elolvas tizet, és ír belőlük egy tizenegyediket? Az biztos, hogy a mai gyerekkönyvek zömükben szebbek, mutatósabbak, színesebbek, mint a régiek. De biztos, hogy ugyanolyan jól gondozzák a szövegeket, mint régen, amikor volt szerkesztés, kéziratelőkészítés, képszerkesztés, műszaki szerkesztés, szerzői, szerkesztői korrektúra, külön korrektori munka stb. Önálló „műfaj” az ún. ismeretterjesztő irodalom vagy csupán a pedagógia szolgálóleánya? A tudományok eredményeit népszerűsítő könyvek egyértelműen meghatározhatóak, ám az ismeretterjesztés határvonalai nagyon is bizonytalanok, elmosódottak.
A Libri Erzsébet körúti Erkel Ferenc Könyvesboltja régóta áll a vásárlók rendelkezésére. Mindig vannak akcióik, most a Gyerekkönyvnapok idején 10-60 %-os kedvezménnyel vehetünk gyerekkönyvet. Filótás Krisztina boltvezetőtől megtudtam, hogy nagyon sok önállóan vásárló gyerek tér be hozzájuk. A gyerekkönyvek általában jól fogynak, a magyar és külföldi szépirodalom mellett ezeknek a fogyása a legjobb. A polcokon ott láttam a Tessloff Babilon, Passage, Larousse, Park, Móra, Egmont, Elektra, Scolar, Lilliput, Alexandra Kiadó kiadványait. A rangos Animus, Ciceró, Holnap és Könyvmolyképző termésére a szépirodalom a jellemző, nem az ismeretterjesztés, jegyzem meg a rend kedvéért.

Csak két évvel ezelőtt kezdte tevékenységét a Napraforgó Kiadó, de tekintélyes számú könyvet, 300 címet adtak ki 2005–2006-ban. Ahogy a Kiadó vezetője, Lukács Bernadett elmondta, szempontjuk az, hogy ismeretterjesztő kiadványaik szórakoztatóak is legyenek, ezért könyveik nagy része aktivizálja a gyerekeket. A kisgyerekek ösztönösen vonzódnak a szép könyvhöz, s ha a szülők ezt kihasználva igényes foglalkoztató kiadványt adnak gyermekük kezébe, az együtt töltött idő nemcsak játékról, hanem tanulásról is szól – de legfőképpen az együttlétről. És ez az élmény egy életre meghatározhatja a gyermek könyvekhez, olvasáshoz és tanuláshoz való viszonyát.
- A legsikeresebbek az állatokról szóló matricás könyveink, de a szülők és a pedagógusok nagyon szeretik azokat a kiadványainkat is, amelyek az iskolába készülést segítik. A számolást, a betűk megismerését tanító, az írásgyakorlást segítő matricás könyvek játékos jellegűek: miközben a gyerek gyakorol, a képet is kiszínezheti. A legkisebb korosztálynak ajánljuk a leporellókat, amelyekben a kemény táblákra nyomott képek segítik az első szavak megtanulását. Az Első szótáram regiszteres rendszerben mutatja be az első szavakat. A legkisebbeknek olyan kiadványokat is készítünk, amelyek hangokat adnak ki, vagy olyan formájúak, hogy felhívják magukra a figyelmet.
Sorozataink közül hadd emeljem még ki a Keresd meg az állatokat! címűt. Ezek a könyvek sokkal több lexikai anyagot tartalmaznak: bemutatnak egy-egy témakört, s közben feladatokat is adnak a gyerekeknek. Az ismeretterjesztő kategóriába sorolható készségfejlesztő könyvünk, a Barkácsolás és kézimunka, amely az óvodai foglalkozáshoz is jól felhasználható, hiszen egyszerű alapanyagokból, a kisgyerekek által is könnyen elkészíthető dolgokat mutat be. Egyedi kiadvány a Képes atlasz gyermekeknek, amely egy állatokról szóló lexikon, vagy a Vidéki élet, amely a falusi életet mutatja be, és a gyerekek sok olyan szót is megtanulhatnak belőle, melyekkel eddig még biztosan nem találkoztak. Hasonló jellegű lesz a Most kezdek olvasni sorozatunk, amely szintén gyurmafigurákkal illusztrálja a környezetet, és matricás, aktivizáló jellegű. S végül hadd említsem meg az angol nyelv tanulását segítő sorozatunkat. Az Uhu englishen kívül az Első szótáram az angol mellett német verzióban is elkészült.
Május végén, június elején fog megjelenni a 600 kérdés és felelet című könyvünk. Ez a gyűjtemény a kultúra, sport, tudomány, természet és az általános ismeretek témaköreit öleli fel. A szócikkek hosszúsága épp megfelelő a gyermekolvasók számára, és szép illusztrációs anyag kíséri őket.Merényi Ágnest, aki két éve a Móra Kiadó főszerkesztője, a mostani helyzetről és a tervekről kérdeztem.
– Mielőtt ide kerültem a Mórába, akkortájt átgondoltam, mi az, amit - ismerve és tisztelve a hagyományt - folytatni kell, és mi újat kellene kitalálni. Arra jutottam, hogy nagyot lehetne lépni előre a hazai gyártású ismeretterjesztő kiadványok kitalálásában és megjelentetésében. Pontosabban újjáélesztésében. A rendszerváltás óta lehet kapni mindenféle színes, szagos kiadványt, amire jobb híján ráfogjuk, hogy ismeretterjesztők. De még az igazán színvonalas könyvek sem mindig „fedik le” a magyar gyerekek nyelvi és tudásbeli igényeit, és gyakran nem esnek egybe a magyar oktatásban használt tananyaggal. Arra gondoltam, hogy az ismeretterjesztő profilt föl kéne éleszteni, hiszen régen a Móra ebben ugyancsak jeleskedett. Nagyon büszkék vagyunk Öveges József mindenki által ismert és kedvelt fizikakönyveinek felújítására. Ezeket külsőleg és tartalmilag is fel kellett újítani, hiszen amióta Öveges professzor megírta őket, a világ nagyot változott. Például mások a mértékegységek. Mások azok a hétköznapi tárgyak, amelyekkel ezeket a kísérleteket el kell végezni.
Valahogy úgy adódott, hogy több beszédfejlesztéssel, logopédiával foglalkozó kiadványunk jelent-jelenik meg mostanában: Nyulász Péter Zsubatta című mondókás könyve nagy siker volt tavaly. Nyulász gyorsan megírta a következő könyvet is, ebben remek kitalálós gondolat-játékok vannak, kitűnő illusztrációkkal. Készül egy logopédiai szöveggyűjtemény gyerekeknek, gyakorlókönyvnek szánjuk, amelynek Beszédigazító a munkacíme. Ez a könyv a magyar nyelv hangjai alapján csoportosítja a benne szereplő verseket, rigmusokat és mondókákat: ki-ki a saját problémás hangzóit gyakorolhatja a szövegek segítségével.
A tudományos életből igyekszünk magunk köré gyűjteni azokat a szerzőket, akik tudnak írni a gyerekeknek. Régi tervem egy várostörténeti könyvsorozat létrehozása. Tervezünk egy gyerekpszichológiával foglalkozó, interaktív sorozatot, amely beszélgetést „provokál” olvasói, felnőtt és gyerek között, és a szókincsfejlesztést is célozza. Egyszerű, mindennapi helyzetek elevenednek meg a rajzokban.
Persze nálunk is jelennek meg idegen nyelvekből fordított kiadványok: a múlt évben például az Ősemlősök című könyvünk, ezt angolból fordították. Most készül a képzőművészet nyelvét a gyerekekkel megismertető sorozat. Ennek francia az eredetije. Ugyancsak angolból vettük át - nem kimondottan gyerekeknek szóló, hanem általános ismeretterjesztés történelem tárgykörben - a Krónika sorozatot, amelynek első tagja A pápák krónikája a napokban kerül a boltokba. Ősszel folytatódik A fáraók krónikájá-val, majd jövőre az egyiptomi királynőkkel.
A történelmi ismeretterjesztés terén a legerősebb a konkurencia. Hogy egy olyan típusú sorozatot létrehozzunk, mint amilyen a Képes Történelem volt, ehhez szerzőgárda pillanatnyilag nem is állna rendelkezésünkre. Nagyon nagy kiadói összmunkát, évekre előre szóló stratégiai tervezést igényelne.
A Móra katalógusát böngészve ráakadtam a klasszikus (áprilisban sikerlistás) Ablak-Zsiráfra, a Minden napra egy kérdésre, Flórián Mária-Urai Erika Magyar népviselet, a Rajsli testvérek a görög mitológiából ízelítőt adó, Szörnyek könyve című kötetére. A pénz nyomában (Gazdaságtörténet fiataloknak) viszont német szerző munkája.

A Typotex Kiadó kiváló szakkönyveket, eredeti tudományos szövegeket és igényes ismeretterjesztő kiadványokat ad ki, gyerekkönyvet keveset, ritkán. A kiadó vezetője, Votisky Zsuzsa ezekről az alábbiakat tartotta fontosnak elmondani: – A legkisebbeknek kifestőkönyveket csináltunk. Ezeknek az a lényege, az a célja, hogy a kicsi gyerek egyrészt szépet lásson. A kifestők általában esztétikailag gyenge minőségűek, és rossz papírt használnak hozzájuk. Így aztán nagyon olcsón meg lehet kapni őket. Mi drágábbakat készítünk, nagyon jó papíron, és az a cél, hogy filccel színezzék ki őket. A rajzok úgy vannak kigondolva, hogy a filctoll használata jól bevezetődjék, és a gyerek plusz valamit megtanuljon. A Mesés utazás a motívumok világában afrikai, orosz, japán stb. motívumait kiszínezve a gyerek közelebb kerül magához ahhoz a formai struktúrához. Van az ünnepekhez kapcsolódó Ünnepi mintakönyv, aztán nagyobb lányoknak, asszonyoknak való, művészettörténész által összeállított munkáltató könyvünk.
Alsósok számára adtuk ki Róka Sándor Hány éves a kapitány? c. kötetét. Ebben a legkülönbözőbb típusú matek feladatok vannak, sok ábrával. A feladatok a könyvben vannak, a megoldásokat fölraktuk az internetre. Tervezünk egy újabb kötetet, amelynek munkacíme Csacsi-pacsi és egyéb állatfajták. Matematika és nyelv együtt lesz benne. A következő a tehetséges tinédzsereknek, középiskolásoknak szól. Amióta Typotex a Typotex, adunk ki a New Yorkban élő Raymond Smullyantől könyveket. Az elsőnek stílusosan az volt a címe, hogy Mi a címe ennek a könyvnek? Hét könyvet hoztunk ki ettől a szerzőtől, aki bűvész, zongorista, logikai filozófus és matematikus. Könyvei logikai feladatokat tartalmaznak. A Bergengóc példatárban az az érdekesség, hogy a tanárok által felépített példasorokra a gyerekek különböző megoldásait tartalmazza, és úgy adtuk közre, hogy az egyes megoldások szépségeit, ötleteit a tanárok külön kommentálták.

Az 5 éve létező Millenium Könyvesház nem tartozik egyik nagy terjesztői hálózathoz sem, magántulajdonban van. Kirakatában látható: diákoknak, pedagógusoknak, törzsvásárlóknak 5-10 % kedvezményt adnak. A 300 m2 eladótérrel rendelkező üzlet alsó szintjén a Gyermekszoba feliratú részben találhatók a mesekönyvek, az ifjúsági regények és az ismeretterjesztő könyvek. Utóbbiak között a következő „szállítóik” kiadványaira bukkantam: Alexandra, Aquila, Cser, General Press, Kulturtrade, Lilliput, Móra, Naphegy, Passage, Pécsi Direkt, Saxum, Scolar, Sziget, Tessloff Babilon, Ventus Libro. - Népszerűek a gyerekkönyvek - erősítette meg feltételezésemet Oltósi Lászlóné, boltvezető-helyettes. Mint elmondta, partnereiktől bizományba veszik át az áru, s havonta küldik a fogyásjelentést, az elszámolást. Az óvodás korúaknak szóló kiadványok a legkelendőbbek. A vásárlók, a kisgyerekkel betérő szülők sokszor kikérik a véleményüket. Gyereknap, Mikulás, Karácsony vagy ballagás táján nő a forgalom, de a gyerekkönyveket folyamatosan rendelik, kapják.
Cs. A.


Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés